Товарознавство продовольчих товарів - Бірта Г.О. - Тюльпан Шренка

Спирея зверобоелистная

Родина Розові

Серед степових кущів таволга звіробоєлиста - один з найбільш розповсюджених, особливо на кам'янистих ґрунтах, тому іноді її називають кам'яною таволгою. Рослина з коричневими, до 1,5 м заввишки, спрямованими догори стеблами, які в молодому стані бувають павутинистоопу-шені. Листки майже ланцетні, до 3 см завдовжки, загострені, до основи звужені в короткий черешок. Квітки з білими пелюстками; зібрані по 5-15 у пазушні сидячі зонтики, що біля основи мають розетку з 5-6 дрібних листочків. Цвіте в травні-червні, рясно вкриваючись квітками. Латинська назва роду походить від грецького слова speira - вигин, виткий, завдяки прутовидним гнучким пагонам, з яких плели корзини. Видова назва свідчить про схожість листків таволга з листками звіробою. Рослина посухостійка. Легко розмножується насінням і вегетативно. Росте в південних і південно-східних районах Степу і Лісостепу. Займає схили балок, річкових долин; утворює зарості серед виходів гранітів, на кам'янистих відслоненнях. Часто культивують як декоративну рослину, використовують на живі огорожі, групові посадки. Добрий медонос.

Терен степовий

Терн степной

Родина Розові

Справжньою прикрасою весняного, не дуже багатого на барви степу є квітучий терен степовий. Білий цвіт вкриває рослини, на яких немає листків або вони тільки-но починають з'являтися. Терен степовий - це розлогий кущ з колючими гілками і темно-бурою корою. Молоді гілочки часто пухнасті; опушені й молоді листочки, які пізніше зберігають опушення тільки зісподу, принаймні вздовж жилок. Поодинокі, зрідка парні квітки з білим віночком сидять на опушених квітконіжках. Пелюсток і чашолистків по 5. Тичинок багато, маточка 1. Чорно-синій плід-кістянка кулястий, із сизою восковою поволокою, яка захищає його від намокання. Цвіте в квітні-травні. Кущі терну степового до 2 м заввишки, утворюють щільні непролазні зарості, частіше на положистих схилах, по балках. Плоди терну містять велику кількість вільних кислот і дубильних речовин, тому солодкими і їстівними стають після перших заморозків, коли в них збільшується кількість глюкози. З плодів терну виготовляють варення, використовують їх у народній медицині. Терен степовий - цінний медонос. З усіх видів терну він найкращий для полезахисних смуг і закріплення схилів.

Тонконіг вузьколистий

Мятлик узколистный

Родина Тонконогові (Злакові)

Широко розповсюджений злак, один з основних компонентів степового травостою, особливо в північній частині степової зони. Утворює невеликі щільні дерновини, має повзуче коротке кореневище. Стебла до 80 см заввишки, прямі, іноді висхідні. Листки вузьколінійні, гладенькі, щетиновидно-згорнуті. Довгаста густа волоть з короткими гілочками. Колоски з 2-4 квіток. На нижній квітковій лусці помітні опушені жилки. Цвіте в червні-липні. В умовах степу, в період літньої спеки у рослини до мінімуму зменшується надземна частина - в середині літа в неї разом з листками відмирають біля основи плодоносні пагони. Але вегетація зовсім не припиняється, її продовжують наймолодші листочки, що з'являються в центрі прикореневої частини. Розмножується рослина вегетативно і насінням. У південних районах степу відіграє другорядну роль, а у північних - часто переважає. Панує на старих перелогах лучних степів, коли після надмірного випасання рослинність відновлюється. Добра кормова рослина.

Тюльпан Шренка

Тюльпан Шренка

Родина Лілійні

Справжня прикраса травневого степу - рослина з великими червоними або жовтими (зрідка рожевими чи білими) квітками - тюльпан Шренка. Струнке стебло до 40 см заввишки, що підносить красу-ню-квітку, має 3-5 довгастих іноді по краю хвилястих листків. Шість листочків оцвітини розміщені у два ряди, біля основи вони часто з чорною або жовтою плямою. Трикутна маточка з трьома жовтими приймочками, 6 тичинок з темними пиляками. Плід -довгаста коробочка. Цвіте в першій половині травня. Типовий ефемероїд, до настання спеки дає плоди, у ґрунті зберігається до наступної весни у вигляді цибулини, яка досягає 3 см у діаметрі. Зустрічається на степових ділянках, кам'янистих відслоненнях, солонцях у Донецькому Лісостепу, Степу і Криму.

Холодок багатолистий
Цмин пісковий
Чебрець маршалла
Шавлія поникла






© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru