Країнознавство - Мальська М.П. - Головні туристичні райони

В туристичному плані Індію можна умовно поділити на північну, західну, південну та східну Індію.

Північна Індія. У північну Індію входять такі штати, як Джамму й Кашмір, Химачал Прадеш, Пенджаб, Харьяна, частина штату Уттар -Прадеш і Делі. Північна Індія - осередок унікальних природних і історичних пам'ятників.

Практично весь північний схід країни займає велика гірська система Гімалаїв і Гіндукушу, що вже багато тисячоліть служить осередком буддійських монастирів і громад. Такі місця як Ладак, місто ашрамів Ришикеш і сакральне місто - Харидвар відомі на увесь світ. Не менш знамениті долина Спити, свята гора Кайлаш (центр світобудови за прадавніми індуїстськими текстами), "долина богів" Кулу, резиденція Далай-лами в Дхарамсалі, найкрасивіша долина Парбаті зі знаменитими гарячими джерелами, прекрасний гірський курорт Дхарамсала, священна печера Амарнатх, у якій Шива передав Парваті таємницю світостворення, і багато іншого. Усе ці об'єкти залучають у ці краї мільйони прочан і туристів. Дуже цікаві тибетські монастирі Табо, Данкар, Лалюнг, Ревалсар, храми Ханумана в Шимлі,

Бхимакалі, Башешвар-Махадео, Биджли-Махадео й Рагхунатхи, а також найвідоміші високогірні храми Шиви і Вішну в Кедарнатхе та Бадринатхе.

Західна Індія - справжня територія контрастів. Гористі ділянки Гат перемежаються тут з низовинами й лісами Гуджарата, змінюючись пустелями Раджастхана, а прекрасні пляжі Гоа - з різноманітною архітектурою старих кварталів Бомбея і Джайпура.

Західна Індія складається з штатів Раджастан, Гуджарат, частини Мадья Прадеш, Махараштра і Гоа.

Всесвітньо відомі розташовані в Махараштрі пам'ятники культури - печерні храми Аджанти. Вони знаходяться біля м. Аурангабад і нараховують 29 храмів, побудованих буддійськими ченцями між II - VII ст. н.е. Храми знамениті своїм фресковим живописом на тему життя Будди і сюжетів буддійських Джатакд. Серед скульптур особливо відомий барельєф, що зображує Будду на смертному одрі.

Печерні храми Еллори нараховують 12 буддійських, 17 індуїстських і 5 джайнистських храмів, будівництво яких почалося в VII ст. н.е. і тривало до IX ст. Храми містять унікальну колекцію зображень індуїстських богів, буддійських будд і бодхисаттв і джайнистських тиртханкаров.

Штат Раджастан широко відомий своєю військовою історією й безліччю стародавніх фортець і фортів. Тут, серед пустельних районів Тар, сформувалося багато прадавніх цивілізацій і побудовані такі колоритні міста, як Джайпур, Джайсалмер, Джодхпур і Биканер.

Штат Гоа лежить до півночі від Мумбаі й вважається кращим морським курортним районом країни. Гоа - перший штат Індії, окупований європейськими колонізаторами, тому, поряд з нескінченними пляжами з білим піском, тут можна знайти безліч стародавніх монастирів і фортець, вілл і факторій у колоніальному португальському стилі. Головним "скарбом" штату, безсумнівно, є його чудові пляжі, обрамлені сучасними готельними комплексами, ресторанами й казино. Крім того, регіон знаменитий численними святами, серед яких особливо виділяється карнавал Марди- Гра.

Південна Індія - найбільш густонаселена частина країни, район зосередження сотень прадавніх тамільських храмів, колоніальних фортів і багатокілометрових піщаних пляжів. Південна Індія охоплює штати Андхра-Прадеш, Карнатака, Керала, Тамилнад і союзну територію Путтучері.

Штат Тамилнад цікавий своїми містами, такими як знамениті Маха-баліпурам, Канчипурам, Читамбарам, Танджавур, Тричи, Тируванамалаи, Рамешварам. Тут розташовано один з головних центрів паломництва -Мадурай, із храмом Богині Минакши.

У штаті Карнатака можна побачити різьблені кам'яні храми Белур і Халебид. Тут оживає хвилююча ера Хойсалов (XII ст.); скульптури розповідають про богів, воїнів, танцівниць і тварин. На вершині гори в Сра-ванбелагола перебуває монументальна статуя бога Бахубали, поруч із якої все інше видасться карликовим.

По всьому штату Тамилнад розташовані такі унікальні релігійні центри, як Канчипурам, Шрирангам, Тирупати, Читамбарам, Танджавур, Тричи, Тируванамалаи, Рамешварам і ін.

На південному-заході півострова знаходиться штат Керала, чиє Ма-лабарське узбережжя вважається одним із кращих пляжних районів Азії. Керала - це штат, де перетинаються багато прадавніх культур. Іудейські синагоги, португальські фортеці, голландські й сірійські церкви, і, звичайно індійські храми й палаци - усе це біля підніжжя гір, що омиваються морським прибоєм. Тисячі туристів відвідують гірські курорти Утака-мунда і Кодайканал, прекрасний морський курорт - Ковалам, а також Лаккадивські й Аміндивські острови біля західного узбережжя штату.

Східна Індія. До східної Індії відносяться штати Західна Бенгалія, Біхар, Орисса, Сикким, Ассам, Мегалайя, Нагаланд, Трипура, Маніпур, Мизорам і Аруначала Прадеш.

На півночі, високо в горах, знаходиться штат Сикким осередок буд-дистських монастирів. У столиці штату Гангтоку розташований унікальний Музей тибетології й імператорська каплиця Цук-Лашла, Калимпонге - батьківщина агні- йоги.

Штат Орисса простягнувся уздовж західного узбережжя Бенгальської затоки. Головними пам'ятками штату вважаються три великих храмових міста: Бхубанешвар, Пури й Конарак. Тут особливо виділяються один з найбільших в Індії храм Лингараджа у Бхубанешварі, Храм сонця ( Су-рья-Мандирмундир, XIII ст.) у Конарку, і храм Джаганнатх-Мандир (храм Володаря Всесвіту) у Пури. Гарні морські курорти розташовані в Пури й Гопалпура. Все більшу популярність здобувають і зовсім необжиті Анда-манські й Нікобарські острови.

Курорт - це "місцевість з природними лікувальними факторами та необхідними умовами для їх використання з лікувально-профілактичною метою". Курорт є вузькоспеціалізованим територіальним утворенням з порівняно високою концентрацією відповідних спеціалізації функцій (бальнеологічних, кліматотерапевтичних та інших). Відносна територіальна однорідність курортних ресурсів сприяє формуванню ареальних форм - курортних місцевостей, районів та курортних зон.

Курорти Керали
Курорти Махараштри
Курорти Тамілнаду
Курорти Карнатаки
Гірськолижні курорти Індії
ІТАЛІЯ
Загальні відомості
Державний устрій та форма правління
Історичні особливості розвитку
Населення
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru