Країнознавство - Мальська М.П. - Національний парк Сиретоко

Хоккайдо є найпівнічнішим і другим за величиною після Хонсю островом Японії. Півострів Сиретоко видається в Охотське море на східній стороні Хоккайдо. Його назва походить від слів "Сиріетоку", що на мові корінного населення Хоккайдо, айнів, означає "край землі". Хребет півострова утворюють гори заввишки близько 1500 м, і схили дуже круто піднімаються, залишаючи зовсім небагато рівнинної території. Взимку з віддалених районів на півночі Сибіру сюди припливають льодові брили, що заповнюють море навколо півострова.

У липні 2005 р. півострів Сиретоко був внесений до списку Світової Спадщини ЮНЕСКО завдяки своїй екосистемі, а також різноманітності видів тварин. У цих краях є стародавні реліктові ліси, а також море, знамените тим, що взимку воно покривається льодом. Ліси служать місцем проживання деяких крупних ссавців, зокрема бурого ведмедя і оленя Едзо. Восени лосось і форель відправляються убік від моря вгору по річках на нерест. Тут живе безліч видів птахів, деякі з яких прилітають з Сибіру. Серед них такі рідкісні види хижаків, як великий орел, білохвостий орел і найбільша в світі блекистонська сова. Туристи приїжджають сюди, щоб побачити різноманітні види морських птахів і групи морських ссавців, наприклад, тюленів або морських левів.

Тим, хто приїхав на Сиретоко, почати подорож краще з містечка Уторо (інша його назва - Сяріте) на північно-західному узбережжі. Поблизу від нього знаходяться П'ять Озер Сиретоко, водоспади з теплою водою Каму-ївакка Ю-но Таки і водопади Фурепе. А ще в Сяріте є декілька готелів з саунами над гарячими джерелами.

В парку є Центр природи Сиретоко. Охочі отримують тут найповнішу інформацію про місцеву дику .

Національний парк Рісирі Ребун

Що розкинувся на північно-західній околиці Японії, цей національний парк запрошує туристів на зручні для прогулянок острови Рісирі і Ребун; на протилежній від них стороні лежить рівнина Саробецу, що протягнулася уздовж заболоченої берегової лінії на 34 км.

Над круглим островом Рісирі-то підноситься вулкан Рісирі-дзан, який часто порівнюють з Фудзі-сан. Його висота складає 1721 м. Це головна визначна пам'ятка острова; тут організовано декілька туристичних маршрутів до вершини, включаючи і маршрути для досвідчених альпіністів. В центрі інформації у поромного причалу в Осидомарі є карти і путівники англійською мовою.

Витягнутий, схожий на клин острів Ребун-то менший, ніж Рісирі (його довжина всього 15 км), але він набагато цікавіший. Ребун-то славиться сотнями різновидів гірських квітів, що вистилають горби, найвищий з яких, Ребун-даке (490м). Популярні маршрути прокладені по скелястому західному узбережжю острова. Можна подивитися, як живуть рибальські села, помилуватися лісовими і морськими пейзажами. На острові є два порти: Кафука на півдні і менший за розміром Фунодомарі на півночі. Як і в селах Мототі на південному заході і Іретоко на півдні, приїжджим там пропонується безліч послуг. Ще одне чудове місце в парку - рівнина Саробецу. Влітку вона покрита квітучими ірисами, ліліями, рододендронами. У більшості готелів можна узяти напрокат велосипед, а між населеними пунктами тут ходить автобус. Найкращий час для відвідин Ребуна і Рісирі - з червня до вересня. Національний парк Акан

На південному заході від півострова Сиретоко, ближче до центру східного крила Хоккайдо, розташований Національний парк Акан, в якому збереглися первинний ліс, дзеркальні озера і діючі вулкани. У парку є три великих озера: Акан на південному заході, Масю на сході і Куссяро трохи північніше від центру. Оточене лісом озеро Акан-ко усіяне безліччю дрібних островів. Воно знамените дивовижними кулястими водоростями маримо (Aegagropila sauteri).

Навколо озера Акан-ко величезна кількість гарячих джерел, особливо відомий курорт Акан Кохан на південному березі. І хоча це дуже людне місце, звідси зручно починати сходження на Оакан-даке (1371 м) [69]. Але найцікавіше - сходження на Меакан-даке (1499 м) - найвищу вершину парку і один з найактивніших вулканів Японії. З 1880 р. Меакан прокидався 15 разів, останнє виверження було в 1988 р.

Південніше від парку Акан розкинувся Національний парк Кусіро-си-цуген. Основні визначні пам'ятки тут - болото Кусіро, найбільше в Японії (200 км2) і пташиний заповідник. Місцева гордість - японські журавлі. У заповіднику, який взимку стає їх будинком, живе приблизно 400 особин. Японське товариство захисту журавлів займається штучним розведенням цих рідкісних птахів. До парку можна добратися від міста Кусіро, індустріального центру східного Хоккайдо. Кусіро є також південними воротами в Національний парк Акан.

Нікко - національний парк, одне з наймальовничіших місць Японії. У цьому дивовижному місці зосередилися вулкани, озера і храми.

Справжнім дивом архітектури є неймовірної краси синтоїстський храм Тосьогу, де знаходилася резиденція всемогутнього феодального правителя сьогуна Токугави Іеясу. Біля підніжжя вимерлого вулкана Нанта-їсан знаходиться озеро Тюзендзі, а біля східного берега парку - водопад Кегон. Під час екскурсії по парку організовуються відвідини музею архітектурних мініатюр "Tobu World Square".

Парк Нікко одночасно є бальнеологічним і гірськокліматичним курортом, що обумовлене наявністю геотермальних вод, багатих мінеральними солями. "Онсен" (з японської - "гаряче підземне джерело") - ще одна особливість Японії, частинка культури. Поїздки на "онсен" сім'ями, компаніями або поодинці - чи не обов'язковий ритуал для багатьох японців. І приваблює їх сюди перш за все можливість поспілкуватися з природою. Купання в джерелі, що б'є з-під землі, дозволяє гостро відчути своє єднання з природою. При готелях, побудованих на термальних джерелах нерідко влаштовуються цілі каскади "ро-тенбуро", - ванн просто неба, звідки відкриваються прекрасні види на гори, парки і долини.

Овакудані. Раніше цю місцевість називали Одзігоку, що японською означає "велике пекло". Сучасне, благозвучніша назва місцевості - "Долина великого кипіння". Це єдине місце в Хаконі, де можна спостерігати вулканічну активність: клубами сірчаних випаровувань, що вириваються зі скель. Одна з визначних пам'яток Овакудані - зварені в термальних джерелах курячі яйця, які набувають чорного забарвлення. За легендою - кожне таке чорне яйце подовжує життя на один рік. Гарячі термальні води по трубах подаються на курорти, розташовані поблизу.

Водоспад Кегон. Всього в Нікко 48 водоспадів, але водоспад Кегон -найзнаменитіший з них, тим паче, що він вважається одним з найбільших водоспадів Японії. Водоспад утворює річка Одзірі, витікаюча з озера Тю-дзендзі. Враження від центрального водоспаду заввишки 96 метрів підсилюють 12 маленьких водоспадів з боків. Водопад Кегон особливо активно відвідуваний з червня до вересня, а в зимовий період він повністю замерзає.

Озеро Тюдзендзі.Його називають Сацу-но-умі - "Море щастя". Озеро, розташоване на висоті 1269 метрів над рівнем моря, утворилось в результаті вивержень згаслого вулкана Нантайсан. Береги озера особливо красиві ранньою весною, коли навколишні гори покриваються блідо-рожевим туманом квітучої сакури, або в жовтні, коли червоніюче листя кленів примушує повірити в те, що навколишні ліси охопила люта пожежа.

В природі Японії поєднується приморське положення з гірськими ландшафтами.Основні острови знаходяться в зоні частих землетрусів. Японія характеризується численними ріками, проте вони малопротяжні. Значення рік переважно гідроенергетичне. 2/3 території займають ліси, якими вкриті гори. Ландшафти Японії дуже змінені діяльністю людини.

Національний парк Рісирі Ребун
Господарство
Найбільші міста
Історико-культурні туристичні ресурси
Синтоїстське святилище Мейдзі
Статуя Великого Будди
Святилище Цуругаока Хатімангу
Замок Осака
Храм Реандзі. Сад каменів
Храм Кіємідзу
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru