Країнознавство - Мальська М.П. - Природні умови і ресурси

Населення Кіпру складає 784,3 тис. осіб. З них 78% греки-кіпріоти (близько 60% території на південному заході) і 18% турки-кіпріоти (близько 40% території на північному сході), 4% - національні меншини - вірмени, що поселилися тут на рубежі 19-20 століть і араби, що рятувалися від близькосхідного озброєного конфлікту вихідці з Сірії і Лівану. Щільність населення 94,4 особи/км2.

Греки стали заселяти Кіпр ще в середині другого тисячоліття до н.е. Турки з'явилися на острові в 17 столітті, коли він увійшов до складу імперії Османа.

За антропологічними ознаками кіпріоти грецького і турецького походження належать до середземноморської групи південних европеоїдів, вірмени і араби - до арменоїдной.

Після розділення острова в 1974 році вимушена міграція населення привела до того, що кожна з частин Кіпру - північна і південна - стали етнічно однорідними: переважна більшість греків-кіпріотів живуть на півдні, а турок - на півночі.

Тільки у місті Пила округа Ларнака при призначенні ООН адміністрації проживають обидві групи населення. Сучасні турки гостинні і доброзичливі, але неквапливістю різко відрізняються від кіпріотів - греків з їх легким темпераментом. За релігією греки - православні, турки - му-сульмани-сунніти.

Темпи зростання населення на Кіпрі в останні десятиліття складає 4,9%, що більш ніж в два рази нижче, ніж в сусідніх з Кіпром західно-азійських країнах. Народжуваність - 12,6%о, смертність - 7,7%о, дитяча смертність 7,71 осіб на 1000 новонароджених (2002). Середня тривалість життя чоловіків - 67 років, жінок - 73 роки. Більше половини жителів острова складає молодь і діти.

Статево-вікова структура населення: 0-14 років - 22,4% (чоловіків 88 тис., жінок 84 тис.); 15-64 роки - 66,6% (чоловіків 258 тис., жінок 253 тис.); 65 років і старше 11% (чоловіків 36 тис., жінок 47 тис.).

Природні умови і ресурси

Острів витягнутий з південного заходу на північний схід на 230 км, максимальна ширина з півночі на південь 95 км. Береги сильно порізані, переважно скелясті, але є значні ділянки піщаних пляжів. Більша частина острова зайнята горами. Вздовж північного берега в широтному напрямку простягається гірський ланцюг Кіренія. Ширина його в західній частині - 15 км, на сході вона розширяється до 25-30 км. Західна частина хребта Кіренія вища; окремі вершини перевищують 1 тис. м. Найвища точка хребта - гора Акроманда (1023 м). Південно-західна половина острова зайнята широким гірським масивом Троодос, порізаним поздовжніми річковими долинами. Найвищою є його північна частина, тут розташована й найвища точка Кіпру - гора Олімпос (1951 м).

Між хребтами лежить низинна, пологопагориста рівнина Месаорія, зрошувана в період дощів тимчасовими потоками річки Акакі на заході й річкою Педіеос на сході. Рівнина Месаорія складена морськими відкладами, переважно четвертинного періоду. Захищена горами від вітрів, ця рівнина має сприятливий клімат і є житницею Кіпру. Поля пшениці та ячменю чергуються тут з гаями олив, шовковиці й апельсинових дерев, а на передгір'ях змінюються виноградниками.

Знижуючись на сході й південному сході, рівнина Месаорія переходить у прибережну низовину заток Аммохостос і Ларнака. На Кіпрі можна бачити різкі контрасти ландшафту: яскраво-зелені гаї олійних і цитрусових культур поєднуються з сухими жовтими передгір'ями, соковиті луги із строкатим килимом квітів і гаї волоського горіха - з дикими скелями безлісих гірських вершин, блакитне узбережжя з білосніжними плямами яхт - із зимовим хвойним лісом і блискучою шапкою снігу гір Троодосу.

Кіпр складається з кількох тектонічних пластин, насунутих одна на одну. Південно-західна й північно-східна частини острова складені крейдяними осадовими породами, а між ними розташований офіолітовий комплекс Троодос, що являє собою фрагмент океанічної кори океану Тетіс.

Офіолітовий комплекс Троодос є одним із найбільш вивчених у світі. Він вважається одним із еталонів океанічної кори.

Клімат на Кіпрі - середземноморський, з вологою теплою зимою і дуже спекотним сухим літом. Середньорічна температура сягає +20,5°. Середня температура найспекотнішого місяця (серпня) +28° (див. таблиці 2.1., 2.2., 2.3), а найхолоднішого (січня) +10°. Середньорічна кількість опадів невелика: на рівнинах - 360-400 мм, а в горах - 700-1000 мм. Розподіляються вони нерівномірно. У долинах і на узбережжі дуже сухо. У Месаорії опадів випадає не більш ніж 250 мм. Максимум опадів випадає в гірських районах. У Троодосі в окремі роки кількість їх перевищує 1 тис. мм. Найвологішими місяцями на острові вважаються грудень і січень. Заморозки на Кіпрі з пониженням температури до -4° - явище рідкісне.

Постійних річок на Кіпрі майже немає. Всі вони вирізняються мало-водністю, беруть початок у горах і мають осінній і зимовий паводки. Більшість річок острова короткі, найдовші з них сягають 50-70 км. Основним джерелом живлення річок є атмосферні опади. Під час зимових дощів річки виходять із берегів і викликають навіть повені. У спекотний літній період вони настільки міліють, що утворюють лише тонкі струмочки, які звиваються по оголеному руслу, а багато з них повністю пересихають. Найбільшими річками Кіпру вважаються Акакі з притоками, а також Педіеос і Яліас.

Кіпр - це багатюща флора і фауна, різноманітність морського життя... Багато рослин і трави, що ростуть на Кіпрі в природних умовах, володіють медичними властивостями, і в минулі часи використовувалися жителями сіл для приготування універсального домашнього зілля проти цілого ряду загальних недуг. Наприклад, піони, які використовувалися в середні віки як болезаспокійливе, удосталь виростають в горах Тродос на висоті понад 1.000 метрів.

На Кіпрі виростають 1900 видів квітучих рослин, з них 140 не ростуть ніде, окрім цього острова. Тільки на півострові Акамас виростають 700 видів рослин, з яких 40 властиві виключно даній місцевості. З лютого по квітень у підніжжя скелястих горбів і на соковито-зелених полянах пробиваються рожеві цикламени. Рожевий олеандр поширений по всьому

Кіпру і часто вирощується як декоративна рослина уподовж дорогий і автомагістралей. З березня по квітень під Пафосом з'являються рожеві орхідеї (Orchis Itбlica) з хвилястим листям.

Кіпр є будинком для різноманітного світу живих істот. Сюди входять 168 різновидів пернатих, 12 видів ссавців і 20 видів черепах, включаючи морських черепах, що щорічно створюють свої кубла на території побережжя Лара, що охороняється, на півострові Акамас. Це і муфлон - гірський баран з товстими завитими рогами, який мешкає в заповіднику, що охороняється, в горах Тродос.

Тваринний світ Кіпру не вирізняється багатством і розмаїттям видів. Із рідкісних тварин острова особливо цікавий ендемічний кіпрський гірський баран - муфлон, що мешкає в горах Троодосу і в лісистому районі Пафоса. Останніми роками полювання на нього заборонено урядом. У лісовій зоні гір водяться лисиці й зайці. На низовинах по узбережжю та на схилах гір багато різних видів ящірок і змій. Особливо їх багато в руїнах стародавніх міст -Саламіса, Пафоса тощо. У лісових чагарниках біля узбережжя зустрічається хамелеон. Багато на Кіпрі земноводних, особливо черепах і деревних жаб. На острові зареєстровано більш ніж 330 найменувань пернатих (із них 14 ендемічних), однак значна частина їх належить до перелітних і спостерігається на Кіпрі лише під час щорічних міграцій.

Підвищений рівень вмісту солі в морській воді, що оточує Кіпр, обмежує умови розмноження морських істот, проте прозорі прибережні води характеризуються великою різноманітністю морського життя. У мілководді водяться морські їжаки, морські зірки, риба-павич, веселковий губан, лящ, морська собачка. На глибині понад десять метрів знаходяться чагарники водоростей, які є середовищем розмноження для численних морських організмів. Рифи на глибині понад 25 метрів надають собою захоплюючі види підводних скель, горбів і долин. У великій кількості зустрічаються переливчасті коралові і губчасті нарости. У прибережних водах мешкають тварини, що охороняються, - монахові тюлені і дельфіни. У літній час на пляжах Акамаса відкладають яйця зелені і грифові черепахи.

Господарство
Найбільші міста
Історико-культурні туристичні ресурси
Замок Колосси
Монастир Ставровуні
Визначні памятки Фамагусти
Монастир Киккос
Святилище Аполлона (2 км від Курінна)
Головні туристичні райони
ПОРТУГАЛІЯ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru