Країнознавство - Мальська М.П. - Головні туристичні райони

Туризм у Швеції досить розвинений. В країні можна виділити основні туристичні райони. Оскільки це країна різноманітних ландшафтів, то і відпочинок може бути різноманітним залежно від пори року та туристичних районів країни. На крайній півночі - сніжні місцевості, тут лютують справжні арктичні зими, де розвинені гірськолижні курорти Відпочиваючи у Швеції, можна побачити тихі північні селища, де дерев'яні будиночки пофарбовані у червоний колір та розписані національним орнаментом, невеличкі містечка, морське узбережжя з чудовими піщаними чи гальковими пляжами, над якими нависають чудернацькі скелі. У Швеції є те, що не завжди знайдеш в інших європейських країнах - це безмежні вільні неза-селені простори. Вони характерні для широтних лісів, гір і національних парків. Іноді можна проїхати велику відстань і не зустріти жодної людини.

Відпочинок у Швеції - це ідеальний відпочинок для всієї сім'ї. Діти будуть щасливі відвідати розважальні парки, атракціони та зоопарки. Для тих, хто віддає перевагу активному спортивному відпочинку, слід відвідати курорт Оре. Хороше трасове катання, чудовий фан-парк для катання на сноуборді - все це подарує незабутні враження

Для гурманів кращими розвагами стане відвідування багатьох шведських ресторанів і кафе. Швеція достатньо наділена природними красотами і туристичними об'єктами: зелені поля півдня країни та сувора тундра Шведської Лапландії, зелені пагорби заходу та лісисті скелі Норботтена, мальовничі острови і спокійні береги Боснійської затоки, величезна озерна система і безліч диких тварин - усе це приваблює до країни велику кількість туристів.

Велика кількість Шведських озер і більш ніж 24000 островів - справжній рай для любителів природи. Безліч суден курсують по озерах, тому тут неважко добратися з одного острова на інший. Тут кожен знайде заняття по душі: чудові можливості для рибалок, майже на всіх островах, можна взяти на прокат човни, здійснити прогулянку під парусом, а також покататися на велосипеді чи верхи на конях.

Озеро Венерн - найбільше Швеції, воно розташоване в західній частині центральної Швеції, ближче до Норвегії, недалеко від Ґетеборга.

Озеро Веттерн знаходиться трохи південніше, і є другим за величиною, вода цього озера прославилась своїми цілющими особливостями.

Озеро Меларен, тут є перші поселення, деякі з них мають більш ніж тисячолітню історію, безліч замків, палаців, гарних містечок та мальовничих старих майстерень.

Особливої уваги заслуговує ринок туристичних послуг столиці країни - міста Стокгольм.

Стокгольм - одна з найкрасивіших столиць світу. Місто розташоване на 14 островах. Чудові будинки чергуються з зеленими оазисами, водою і мостами. Купатися і рибалити можна в самому центрі міста. Тут розташовані понад 70 музеїв. Найвідоміший є музей "Васа", де знаходиться найкрасивіший королівський корабель "Васа" 17 століття. "Васа" визнаний ЮНЕСКО кращим музеєм Європи, "Скансен" - найстарший у світі етнографічний музей під відкритим небом. Історичний музей із Золотою Кімнатою, Підземним залом, де зберігаються більш 3000 древніх предметів із золота і срібла. Будинок метеликів, Музей ляльок, Акваріум і Королівський палац. Офіційно як національне свято відзначається з 1983 р. Свято пов'язане з двома історичними датами: 6 червня 1523 р. Густав Еріксон, що очолив у 1521 р. антидатське народне повстання, був обраний королем Швеції під ім.'ям Густав І Ваза; 6 червня 1809 р. були прийняті нова конституція, що діяла до 1 січня 1975 р. У 1809, після того як Росія окупувала Фінляндію відповідно з Тильзитським миром, укладеним Олександром І Наполеоном, Густав IV був скинутий дворянами. Королем був обраний його дядько Карл, що був змушений прийняти нову конституцію, що відновлювала рівновагу сил між Риксдагом і королем.

На острові, відомому під назвою Stadsholmen (місто-острів), знаходиться Старе місто. Його вузенькі бруковані вулички з чавунними ліхтарями і старовинні будинки з черепичними дахами та щільно зачиненими віконницями і досі зберігають середньовічні обриси. Із сучасної архітектури заслуговує на увагу спортивна арена Globen - найбільша у світі сферична будівля.

Основні визначні місця столиці - Королівський палац, Збройна палата, Королівський монетний двір, Казначейство. В національному музеї, художній галереї "Лільєвальс" зібрані вироби майстрів з усього світу. Так само цікаво буде проїхатися у Стогкольмському метрополітені. У передмісті знаходиться знаменитий палац Дротнінгхольм (XVII ст.) з чудовим парком.

Містечко Уппсала розташоване в 75 км. від столиці, є одним з найдавніших. Тут можна оглянути резиденції королів, "королівські кургани^І-VIIст., один з найстаріших в Європі університет, Музей мистецтв, собор у готичному стилі (1289-1435 рр.).

Ґетеборг - друге за величиною місто, розташоване на південно-західному узбережжі Швеції. Тут розміщений автомобільний концерн "Вольво". У місті багато історико-архітектурних памяток, які чудово вписуються у пейзажі. Тут знаходиться парк атракціонів "Лісеберг", морський музей з живими рибами і рептиліями. У місті варто відвідати художню галерею.

Місто Вестерос розташоване на узбережжі озера Меларен. Тут знаходиться готичний собор (1271 р.), палац XII ст., парк зі статуями історичних особистостей

У Північній Європі лікувально-оздоровчий туризм розвинений слабо. Виділяються курорти Швеції такі як Сарна, Селен, Мура, Ретвік, Лександ, проте всі вони мають переважно внутрішнє значення.

Оре - це найбільший та універсальний гірськолижний курорт у Скандинавії. Тут кожен зможе знайти саме те, чого шукає. Різні види трас розраховані як для новачків, так і для більш досвідчених лижників, можливість нічного катання та безліч розваг, які нікого не залишуть байдужим до цього місця. Оре - це загальна назва для трьох великих населених пунктів - Оре Бю, Дювед, Бернен. Усі селища знаходяться на невеликій відстані одне від одного, і пов'язані автобусними рейсами. Тут є понад 100 трас та 50 підйомників, прекрасно організована інфраструктура для катання. В 2007 році в Оре проходив чемпіонат світу з лижних видів спорту. Нові котеджі, готелі, ресторани, центри спорядження завжди готові прийняти багатьох гостей у будь-який час.

Шведська Лапландія - царство снігової королеви, один з найкращих гірськолижних курортів Скандинавії. Яскраве узбережжя Шведської Лапландії - чудове місце для відпочинку. Тут відкриваються чудові краєвиди, сонячний берег, мальовничі рибальські селища. Серед гірських вершин можуть знайти пригоди справжні романтики. Тут відкриваються надзвичайні пейзажі. Це рідна земля для корінних жителів, народу саамі. В лісах, які ростуть на берегах незайманих рік, туристи знаходять пригоди, спокій і задоволення. Саме сюди прийшли перші поселення більше 6000 років назад, і лише тут можна вгамувати спрагу захоплень, ввібрати енергію кришталево чистої природи Лапландії.

Мальме - саме це містечко часто називають морським курортом. Цим воно зобов'язане чудовим піщаним пляжам, протяжністю 30-40 кілометрів. Головна архітектурна особливість Мальме - 16-ти кілометровий двоярусний міст, який веде в мистецький острів Оресунд. Міст разом з підводним тунелем (протяжність 3,5 кілометра) з'єднує Швецію і Данію (Копенгаген, куди туристи та жителі міста Мальме нерідко їздять розважатися).

Селен - популярний гірськолижний курорт в центральній Швеції. Його повна назва - "Селище Селен", воно ділиться на декілька районів, найбільші з яких Ліндвален - Хегфелет і Тандодален - Хундфелет. Відділені райони курорту зв'язує безкоштовний автобус, тому тут завжди можна вибрати собі трасу до вподоби. Тут знаходиться 56 трас загальною протяжністю в 42 км, із яких 27 - зелені, 8 - сині, 14 - червоні, 5 - чорні. Перепад висот складає 240 метрів, а максимальна довжина траси - 2500 метрів. Крім того, на курорті є чудові можливості для бігових лиж, траси для цього виду спорту протягнулись на 49 км. Найбільший з районів курорту Селен - район Ліндвален. Тут є декілька ресторанів і барів, спортивні магазини. Район Ліндвален розділений на кілька різних за комфортності селищ, всі готелі знаходяться неподалік від підйомників.

Швеція відноситься до країн, що мають глибокі традиції, пов'язані із розвитком туризму. Перші туристичні клуби були створені в країні наприкінці XIX ст. Найпопулярнішим серед населення є гірськолижний туризм. Популярними гірськолижними курортами є Оре і Селен.

У теплий період року високоатрактивними вважаються дзеркально чисті озера, має своїх палких прихильників також заполярне літо.

У країні є надійна база для розміщення туристів - 500 тис. ліжко-місць, в тому числі 25% місць - це приміщення готельного типу. Щорічно Швецію відвідує майже 1 млн туристів.

ТАЇЛАНД
Загальні відомості
Історичні особливості розвитку
Населення
Природні умови і ресурси
Господарство
Найбільші міста
Історико-культурні туристичні ресурси
Головні туристичні райони
СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru