Міжнародний туризм і сфера послуг - Мальська М.П. - Гірськолижний туризм

Розглянемо більш детально географію одного з найбільш поширених у світі видів спорту — гірськолижного. Популярними місцями лижного відпочинку у світі є Австрія, Андорра, Франція, Швейцарія, Болгарія, Італія, Словаччина, Туреччина, Фінляндія, Швеція, Норвегія; менш популярними — Німеччина і США. Останнім часом здобувають прихильність Румунія, Чехія, Словенія, Іспанія, Канада. Лижні курорти є в Ізраїлі, Індії та Японії.

Австрія. Австрійські Альпи традиційно є популярними в аматорів цього виду спорту. Найбільш відвідувані курорти трьох австрійських провінцій: Зальцбургу, Тіролю і Каринтії. Крім того, туристи ідуть у Форларль-берг і Штирію. Регіон Тіролю, розташований між гірськими масивами Альберг і Кітцбюель, найбільше насичений гірськими курортами. Рейтинг популярності тірольських курортів останніми роками незмінно очолює Майерхофен, розташований за 60 км від Інсбрука в долині ріки Циллер. Інсбрук — столиця Тіролю, місце проведення двох зимових Олімпіад — 1964 р. і 1976 р. Поблизу цього міста розміщено шість відомих гірськолижних районів: Хунгербург, Іглс, Тулфес, Муттерс, Акзамер-Ліцум іШтубай. За 24 км від Інсбрука розкинувся тірольський Зеєфельд, за 50 км — Кітцбюель, відомий у гірськолижному світі понад 80 років, один з елітних курортів Австрії. Тут у січні традиційно відбувається етап Кубка світу з гірських лиж. Одним із найбільш престижних курортів Австрії вважається Сан-Антон, тут 100 років тому був заснований перший в Австрії лижний клуб. Крім Сан-Антона, відомими курортами є Сан-Крістоф, Цюрз і Лех. Усі вони розташовані в гірському районі Арльберг. Також давно користуються популярністю в європейців регіони Пітцаль із відомим курортом Гальтюр і Отцаль з курортами Обергурглъ-Хохгурглъ і Зельден, курорти Бріксен і Зель регіону Кітцбюель.

Андорра. Піренейські курорти Андорри дешевші за альпійські. Найбільш популярними в іноземних туристів є курорти Сольдеу — Ель-Тартер, Пас-дє-ла-Каса — Грау-Руж, ПальАрінсаль і Ордіно (Оріндо) — Аркаліс.

Франція, Гірськолижні курорти Франції можна розділити на дві категорій: традиційні й сучасні. До традиційних, а це затишні гірські поселення, належать Мерібель у долині Труа Валле, Шамоні, розташований біля підніжжя Монблану, спортивний Валь д'їзер та елегантний Межев. Сучасні лижні курорти з'явилися в 50-ті роки XX ст. До них належать Куршевель, Валь Торгне, Ла Плань, Тінь, Аворіаз, Лек Арк, Ле дез Альп, Шамрус, Ізола-2000.

Швейцарія. Сталим попитом іноземних туристів користуються курорти Церматт, Кран-Монтана, Віллар, Гріндельеальд, Давос, Лейкербад, Санкт-Моріц.

Болгарія. У цій країні функціонують чотири найбільших гірськолижних курорти: Боровець, розташований у гірському масиві Ріла, Пампорово в масиві Родопи, Банско в масиві Пірін і Алеко на горі Витоша поруч із Софією.

Катання на гірських лижах — заняття не з дешевих, але в Болгарії, як і в Польщі, Румунії, Чехії, Словаччині, ціни на гірськолижних курортах є поміркованими.

Італія. Ця країна має кілька десятків гірськолижних центрів. Найбільш популярним є район Доломітових Альп за 150 км на північ від Венеції: центри Кортіна-д'Ампеццо, Кронплатц, Альта-БадЧя, Валь-Гардена, Валь-ді-Фасса, Арабба, Альта-Пустерія, Сан-Мартино, Валеідзарко. Не менш відомою є область Альта-Вальтеліна, розташована на півночі від знаменитого озера Гарда, на кордові з Австрією і Швейцарією* Найбільш знані центри Борміо, Санта-Катерина, Сан-Коломбо і Пассо-Стельвіо. Область Валле д'Аоста розташована в західній частині Італії і межує з Францією і Швейцарією. Тут відомими гірськолижними центрами є Курмайор, Ле-Туїль, Червінія.

Словаччина. Ця країна має кілька міжнародних гірськолижних центрів. У Низьких Татрах розташований курорт Ясна, у Високих Татрах — Штребське Плесо, Старий Смоковець, Татранська Ломниця. Популярність Словаччини зумовлена порівняно низькими цінами на відпочинок і обслуговування.

Туреччина. У цій країні гірськолижний спорт відносно молодий, але курорти, розташовані на схилах Північних Анатолійських гір, стають дедалі популярнішими. Найбільш відомими курортами Туреччини є Улу-даг, Паландокен, Саракамиш, Карталкайя.

Фінляндія, Гірськолижники — як початківці, так і професіонали, надають перевагу Фінляндії. Лижні центри Фінляндії популярні серед туристів, які ще не вміють кататися з високих гір. Тут існує понад 120 лижних центрів. Найбільш відомими є Талма, Віхті, Мессіля в околицях Гельсінкі, а також північні курорти: Вуокатті, Рука, Сааріселкя, Леві у Лапландії, Юлляс, Куусамо.

Швеція. Гірськолижні курорти Швеції популярні серед європейців. Найбільш відомі лижні центри Оре і Селен.

Норвегія. Основні гірськолижні центри розташовані на півдні країни: відомий олімпійський Ліллехаммер, Гейло і Хемседал.

Польща. Польща має кілька найбільших зимових міжнародних курортів: Закопане біля підніжжя Татрів; у районі високогірного судетського масиву Карконоше два невеликих, проте популярних курорти — Шкляр-ска-Поремба і Карпач.

Румунія. Всесвітньо відомі гірськолижні центри Румунії розташовані в районі Південних Карпат у долині Прахови. Це Сіная за 124 км від Бухареста, біля підніжжя гір Фурніка і Пятра Арсе, Пояна Брашов біля підніжжя гір Постевару і Предял.

Чехія. Крім лікувально-оздоровчих і екскурсійних турів, Чехія може запропонувати катання на гірських лижах у районі гір Крконоше, на зимових курортах Шпіндлеров Млін і в спортивному центрі Гарахов у західній частині гір, а також на курорті Пец під Снєжкою у східній частині Крконоше.

Німеччина. Зимові курорти Німеччини розташовані на півдні країни, у Баварських Альпах. Найбільш відомими і популярними серед іноземних туристів є альпійські курорти Берхтесгаден, Гарміш-Партенкірхен і Обер стдорф. У Гарміше працює багатофункціональний Олімпійський льодовий палац.

США. Історія американських зимових курортів почалася 1935 р., коля з'явився перший такий курорт "Сонячна долина". Сьогодні можна назвати три великих регіони, в яких розташувалося понад 50 гірськолижних центрів. На східному узбережжі, поблизу Вашингтона, Нью-Йорка і Бостона, в невисоких Аппалачських горах працюють Кіллінгтон, Страттон, Окемо, Стоув, олімпійський Лейк-Плесід та ін. Друга група курортів розташована в Скелястих горах, майже в центрі країни, у штатах Колорадо (Вейл, Аспен, Брекенрідж, Кістоун) та Юта (Парк-Сіті, Дир-Веллі, Сноу-берд}. Третя група зимових гірськолижних центрів зосереджена на західному каліфорнійському узбережжі: олімпійський курорт Скво-Веллі, курорти озера Техо (Нозстар, Хевенлі та ін.).

Словенія. Найбільш популярні серед лижників зимові курорти Краньска Гора за 90 км від Любляни, Бохін на високогірному плато Вогел, Блед на гірському альпійському озері, Крвавець у Кам'янистих Альпах, Бовець на горі Канин, а також курорти Рогла, Церкно.

Іспанія. Для занять гірськими лижами тут придатні кілька регіонів, які активно відвідують іноземні туристи. У центральній гірській системі, що розташована в районі Мадрида, — Сеговії (Сьєрра-де-Гвадарама) функціонують станції Ла-Пінілья, Валъкотос, Вальдески, Навасеррада. В Іспанії знаходиться найпівденніший в Європі гірськолижний регіон Сьєрра-Невада.

Канада — країна елітних гірськолижних курортів. У її західній частині розташований новий величезний гірськолижний центр Уїстлер. За 40 хв. їзди від Калгарі знаходиться гірськолижний центр Банф.

Безліч гірськолижних курортів у різних країнах розвиваються і модернізуються. Однак через низку несприятливих зовнішніх факторів вони не користуються великою популярністю в іноземних туристів, їх відвідують переважно місцеві жителі. Наприклад, є найбільші гірськолижні курорти Фарайя Мзаар і Лак лук у Лівані, єдиний невеликий гірськолижний курорт на північному сході Ізраїлю, в районі Голанських висот на кордоні із Сирією біля підніжжя гори Хермон на висоті 1600—2100 м. В Індії міжнародну популярність має курорт Аули в Гархвалі. Нові лижні центри створені нещодавно в гірському штаті Уттар Прадеш. У цій країні функціонують також курорти Кедар, Кантха, Куш Кальян.

В Японії більше 10 комфортабельних лижних курортів європейського рівня розташовані на острові Хоккайдо, в тому числі олімпійські Саппоро і Нагано. Варто зазначити, що гірськолижний відпочинок у Японії є одним із найдорожчих у світі.

6.5. Діловий туризм
Бізнес-подорожі
Конгресово-виставковий туризм
Інсентив-туризм
6.6. Лікувально-оздоровчий туризм
Америка
Близький Схід
Азія, Австралія, Океанія та Африка
6.7. Релігійний туризм
Центри християнського паломництва
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru