Географія - Олійник Я.Б. - 5.12. Погода. Характеристика складових стану погоди

Погода — це стан атмосфери окремо? місцевості, який характеризується сукупністю метеорологічних особливостей на певний час. Поняття "погода" включає шість основних показників: температуру повітря, атмосферний тиск, швидкість, силу і напрям вітру, вологість повітря, хмарність та опади. Наука, що вивчає зміни основних показників стану повітря, називається метеорологією. Спостереження за погодою ведуть на метеорологічних станціях за допомогою спеціальних приладів. Такі станції розмішені на території всієї земної кулі.

Температура повітря характеризує тепловий стан атмосфери і вимірюється в градусах Цельсія (°С) і Кельвіна (К). Вона визначає умови формування і характер погоди і залежить від кута падіння сонячних променів. На температуру також впливають прозорість атмосфери, хмарність, напрям вітру, опади тощо. Різницю між найвищою і найнижчою температурами повітря називають амплітудою коливань температур.

Розрізняють добову амплітуду — різницю між найвищою і найнижчою температурою протягом доби, місячну — різницю середніх температур діб протягом місяця, річну — різницю між найтеплішим і найхолоднішим місяцем року. Річні амплітуди коливань температур збільшуються від екватора до полюсів. На екваторі вони становлять близько 1 °С, на широті Києва — 27,7 °С.

Атмосферний тиск — сила, з якою повітря тисне на земну поверхню. Тиск вимірюється за допомогою барометра. Одиницею виміру атмосферного тиску є міліметр ртутного стовпчика або мілібари. Середня величина атмосферного тиску над рівнем моря ("нормальний ТИСК") близько 760 мм ртутного стовпчика або 1013 мб.

Одиницею виміру атмосферного тиску в міжнародній системі одиниць (СІ) є паскаль (Па), який еквівалентний 0,01 мб; числова величина атмосферного тиску в гектопаскалях (гПа) дорівнює числовій величині в мілібарах, тобто 760 мм - 1013 мб = 1013 гПа. З висотою тиск знижується на кожні 100 м підйому на 10 мм ртутного стовпчика. Це явище характерне тільки для нижніх шарів тропосфери. Розподіл атмосферного тиску впливає на переміщення тепла і вологи, швидкість і напрям вітру, розвиток циклонів та антициклонів.

Вітер — горизонтальний рух повітря з ділянки високого тиску в ділянку низького. Вітер характеризується швидкістю (вимірюється у м/с км/год.), напрямом, який визначають за стороною горизонту, звідки він дме. Вітер із швидкістю 5—8 м/с вважається помірним, до 15 м/с — сильним, понад 20—25 м/с — штормовим, понад 30 м/с — ураганом. Є такі вітри: бриз — вдень дме на суходіл, вночі навпаки; мусони — влітку спрямовані з океану на сушу, взимку — навпаки; пасати — постійні вітри помірної сили (в середньому 5—8 м/с), що дмуть із субтропічних антициклонів у бік екватора.

Вологість повітря — це вміст водяної пари в повітрі. Вона вимірюється у грамах на 1 м3 (г/м3). Вологість повітря залежить від температури: чим вища температура повітря, тим більше водяної пари в ньому. Абсолютна вологість — це кількість водяної пари у грамах, яка може міститися на І м3 повітря при даній температурі. Відносна вологість — відношення фактичного вмісту водяної пари в повітрі до можливого приданій температурі, виражене у відсотках. Вимірюють відносну вологість приладом, який називається гігрометром.

В Україні відносна вологість змінюється за сезонами: влітку — нижча, взимку — вища. Вологість має велике значення для розвитку рослин.

Хмарність — це ступінь покриття небосхилу хмарами. Залежить від температури повітря. Хмари — скупчення завислих в атмосфері дрібних крапель води або кристаликів льоду. Є кілька десятків видів хмар, та найчастіше трапляються перисті (утворюються на висоті понад 6000 м, складаються із кристаликів льоду, за формою нагадують пір'я птаха), шаруваті (розташовані на висоті близько 0,2—2 км, покриваючи щільною пеленою небо), купчасті—утворюються на висоті 2—3 км. Вони нагадують шматки вати, розкидані на небі.

Хмарність визначається у балах — від 0 (при ясному небі) до 10 (небо суцільно затягнуте хмарами). Середня хмарність Землі — 5,5 балів, над материками вона менша, над океанами — більша. Хмарність впливає на інші показники погоди, зокрема на температуру.

Атмосферні опади — це вода, що випадає з хмар чи безпосередньо з повітря у рідкому або твердому станах. До рідких опадів належать дощ, роса, туман. До твердих — сніг, град, паморозь. Вимірюється кількість опадів шаром води (в мм), який утворюється, якщо вода, що випала, не стікає і не випаровується.

5.13. Спостереження за погодою
5.14. Значення вивчення погоди для народного господарства
5.15. Клімат
5.16. Залежність клімату від географічної широти, близькості моря, морських течій, рельєфу і висоти місцевості
5.17. Значення клімату в господарській діяльності людини
6. ГІДРОСФЕРА
6.1. Поняття про гідросферу
6.2. Світовий кругообіг води
6.3. Світовий океан та його частини: океани, моря, затоки і протоки
6.4. Суходіл в океані
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru