Організація обслуговування у закладах ресторанного господарства - Пятницька Н.О. - Культура споживання пива, безалкогольних напоїв та води

Коньяк - напій, який, як правило, подають після других страв, перед сервіруванням кави або чаю, після завершення обіду або вечері. Неможливо відчути смак і букет коньяку, якщо пити його під час вживання їжі. Коньяк подається кімнатної температури - 16°С або підігрівається теплом долонь у коньячному келиху місткістю 75 см3, який має форму маленького тюльпана. Келихи виготовляють з тонкого білого прозорого скла, щоб добре було видно золотистий колір напою. Вони мають низьку ніжку і звужені догори стінки, що дозволяє краще утримувати аромат. Використовується також кулястий бокал, який у деяких країнах називають інгалятором, місткістю 100-125-250-500 см3. У нього наливають 25 см3 напою.

Коньяк п'ють повільно, в тихій і приємній обстановці, у вузькому колі друзів. Це особливий напій, який на відміну від шампанського рідко подається на багатолюдних і шумних ювілеях, святах, урочистостях.

Існує особливий етикет дегустування коньяку. Зазвичай наливають 15-20 см3 напою. Оптимальна температура його - 20-25°С, тому перед дегустацією коньяк слід потримати в чарці близько 10 хвилин.

Насолодившись букетом коньячного аромату, маленькими ковтками куштують напій на смак, відчуваючи, як гарно він (смак) розширюється у роті - ефект "хвоста павича".

Для приготування змішаних напоїв використовується, як правило, ординарний коньяк. Він добре поєднується з молоком, вершками, морозивом, кавою, чаєм, апельсиновим і лимонним соками, сиропами і лікерами, безалкогольними газованими напоями.

Коньяк не закусують. На крайній випадок - яблуками, а краще шоколадом. Непогано, повільно пригублюючи коньяк і спілкуючись з друзями, мати можливість насолодитися також чашкою чорної кави.

Віскі. Більша частина змішаних віскі без втрат витримує охолодження кусочками льоду. В той же час тонкість і особливий аромат солодового віскі можуть постраждати від льодяного шоку, тому при вживанні воно має бути кімнатної температури. Корисно і приємно пити його по-шотландськи: з додаванням холодної води - половина на половину. Вода відтіняє ароматно-смаковий букет напою, пом'якшує його міцність.

Краще за все додавати джерельну негазовану воду з незначною кількістю мінеральних солей, щоб не змінити смак напою. Солодові віскі, за винятком найлегших, в основному не придатні для аперитиву через свою міцність. їх вживають у кінці трапези як дижестив - засіб, який полегшує травлення. Можна подавати і до м'ясних страв під соусом, особливо до дичини, але в помірній кількості.

Перше віскі, виготовлене в Шотландії, має назву "Glenlivet" (Гленлівет).

Збалансованістю й елегантністю відзначені віскі з регіону Хайленд Higlands (Хайлендс) та берегів ріки Лівет - "Glen Grant", "Macallan", "Glenfarclas", "Linkwood", "Tamdhu".

До міцних і важких належить "Laphroaing" - віскі, яке принесло славу острову Айлей.

До кращих змішаних віскі належать класичні шотландські марки "Haig", "Ballantine's", "Black & White", "Bell's".

Текіла - єдиний спиртний напій з такої незвичайної сировини, як блакитна агава, що росте лише в Центральній Америці (Мексика, штат Халіско). Мексиканці п'ють його або з тоніком, або ж з підсоленими шматочками лимона. А в Сполучених Штатах текіла використовується як компонент до коктейлю "Маргарита".

Найбільш популярна в світі марка текіли "Jose Cuervo".

Культура споживання пива, безалкогольних напоїв та води

Пиво - це напій із вмістом спирту 0,1-8,2 % об., виготовлений шляхом зброджування ячмінного солоду з використанням екстракту хмелю і спеціального штаму пивних дріжджів, а також різних домішок (аскорбінової кислоти, рису) з наступною фільтрацією. За кольором пиво поділяють на світле, темне і напівтемне червоне; за вмістом спирту - алкогольне (1-8,2 % об.) і безалкогольне (менше 1 % об.).

Пиво споживають в охолодженому вигляді як самостійний напій і в поєднанні зі стравами. Вітчизняне пиво рекомендується охолоджувати до 10-12°С, інших виробників - до 4-7°С.

Певні види пива рекомендують поєднувати з такими стравами:

- темне "Guiness Exstra Stout" і "Murpny's Irish red Beer" (Ірландія) - зі стравами із креветок, гострими морепродуктами, копченим лососем і вугрем;

- світле "Dab Gold" і "Warsteiner Premium Verum" (Німеччина) - з м'ясними стравами, копченими ковбасами;

- напівтемне (червоне) "Kilkenny Irish Beer" (Ірландія) - зі стравами ірландської кухні, копченими рибними і м'ясними стравами. Вітчизняне пиво міцністю більше 5 % об. також можна рекомендувати до аналогічних страв.

У пивних барах до пива подають рибну гастрономію, солену сушку, солоні горішки, бутерброди з м'ясною гастрономією.

Пиво подають на розлив, у скляній і баночній упаковці залежно від типу закладу ресторанного господарства, рівня сервісу, який воно може запропонувати споживачам.

Для гостей, що потребують дієтичного харчування, може бути запропоноване безалкогольне пиво - "Рогань" (Україна), "Amstel Malt Bucler" (Нідерланди) та ін

Мінеральні води - це підземні води природних джерел, насичені розчинними мінеральними речовинами, які знаходяться у воді у вигляді іонів (натрію, магнію, кальцію), сполук (хлоридів, сульфатів, гідрокарбонатів), а також специфічних біологічно активних компонентів (йоду, брому, заліза, ортоборної та кремнієвої кислоти). Залежно від рівня мінералізації і присутності спеціальних компонентів вода поділяється на питну і столову (мінералізація менше 1 г/дм3), лікувально-столову (до 10 г/дм3), лікувальну (більше 10 г/дм3).

Під час трапези може бути подана до столу вода столова, лікувально-столова, в дієтичних закладах ресторанного господарства - лікувальна і лікувально-столова. Температура подавання залежить від виду води. Столові води ("Ждимір", "Арго Оболонська" та ін.), як правило, подають охолодженими, але не холодними. Столову воду "Моршинська" можна використовувати для приготування ароматного чаю і кави. Лікувально-столові води "Лужанська", "Поляна квасова", "Поляна купель" рекомендується подавати, якщо в раціоні є гострі страви, копченості - вони добре поєднуються із сухим вином. Лікувально-столова вода "Поляна світла" пропонується до смажених і гострих страв, копченостей. При включенні лікувальної і лікувально-столової води в раціон необхідно враховувати також їх лікувальний вплив (додаток 16).

До столу можна подавати також солодкі безалкогольні напої, до складу яких входять спеціально підготовлена вода, цукор, лимонна і аскорбінова кислота, натуральні соки, настій ехінацеї пурпурової, лимонне, апельсинове і горіхове масло тощо. Крім приємного смаку, деякі безалкогольні напої мають цілющі властивості ("Живчик унік", "Оболонь спорт", "Куяльник виноград").

1.7.5. Техніка обслуговування гостей напоями
Замовлення вина
Робоче місце сомельє
Підготовка вина
Подавання вина
Дегустація вина
Розділ 2. МЕТОДИ І ФОРМИ ОБСЛУГОВУВАННЯ СПОЖИВАЧІВ ТА ДОДАТКОВІ ПОСЛУГИ У ЗАКЛАДАХ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА
2.1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА МЕТОДІВ І ФОРМ ОБСЛУГОВУВАННЯ
2.1.1. Класифікація методів і форм обслуговування
2.1.2. Форми самообслуговування
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru