Організація обслуговування у закладах ресторанного господарства - Пятницька Н.О. - 3.5.3. Організація обслуговування дітей в закладах ресторанного господарства

Обслуговування в дитячих закладах ресторанного господарства може здійснюватися як офіціантами, так і за методом самообслуговування. Останнє більше підходить для старших дітей та підлітків, оскільки дозволяє їм почуватися дорослими і впевненими в собі, створює майже домашню атмосферу.

У закладі для маленьких споживачів необхідно потурбуватися про зручні й безпечні меблі. Столи та стільці мають бути із міцного пластику; комфорт і безпечність дитині забезпечать стільці з високими бортиками, поверхнею, яка не ковзає, і ременями безпеки. їх висота має відповідати віку дитини.

Для сервірування дитячих столів рекомендується використовувати міцний порцеляновий посуд різноманітних кольорів. Ідеальним варіантом є посуд, який не б'ється, наприклад, із полікарбонату, який практично неможливо відрізнити від скляного. Батьки можуть бути спокійними: їхні діти не розіб'ють тарілку чи чашку, а значить,^не травмуються. Міцний і легкий полікарбонат прискорює і полегшує миття. Його непориста поверхня стійка до плям і запахів. Аби за дитячими столами було весело і святково, бажано використовувати посуд двох- трьох кольорів одночасно або різнобарвний. Для подавання найулюбленішої дитячої солодкої страви - морозива і різноманітних десертів рекомендується використовувати міцні креманки, для молочних коктейлів - красиві бокали на низькій ніжці. Для напоїв краще підійдуть стакани різноманітного дизайну з полікарбонату, які є довговічними і зручними у використанні. Вони легко штабелюються, не злипаються навіть у вологому стані і швидко висихають. Враховуючи значне зношування скляних виробів, очевидно, що посуд із полікарбонату - найбільш економічний варіант для дитячого кафе, ресторану чи бару.

Поряд із звичайними столовими наборами можна використовувати дитячі ложки, виделки і ножі, з яких складається набір Роосіїе. Він відрізняється не лише розмірами. Там, де належить бути ручці, є лише отвір для неї, а замість ручки дизайнер пропонує кольорові олівці, які входять в набір окремим елементом. І доки сімейство чекає наступної зміни страв, дитина не бігатиме по залу ресторану - вона може малювати не виходячи з-за столу, прямо на серветках-підставках під посуд. Серветки зроблені зі щільного паперу і входять в набір Роосіїе.

Стіл сервірується за загальноприйнятими правилами (рис. 3.51). При цьому використовують паперові або лляні серветки, які складають у вигляді різних фігурок (рис. 3.52, 3.53).

Сервірування столу в дитячому ресторані

Рис. 3.51. Сервірування столу в дитячому ресторані


Варіанти складання серветок

Рис. 3.52. Варіанти складання серветок

Беремо квадратну серветку і згинаємо її навпіл на кут. Отримали трикутник. Проводимо умовну лінію з верхнього кута до основи трикутника. Ще дві умовні лінії з'єднують середину бокових сторін з серединою половини основи трикутника. Всі лінії утворюють з основою прямі кути і ділять серветку на 4 фігури, дві з яких (бокові) є трикутниками (кут 90° правий нижній у лівому трикутнику і лівий нижній - у правому). Загинаємо в напрямку центральної умовної лінії крайні кути маленьких трикутників таким чином, щоб вони трохи перекривали один одного при перетині. Умовно ділимо бокові трикутники (кут 90° - лівий нижній у лівому трикутнику і правий нижній - у правому) на дві рівні частини по висоті. Загинаємо нижню половину в напрямку центральної умовної лінії на себе два рази.

Послідовність складання серветки у вигляді цукерки

Рис. 3.53. Послідовність складання серветки у вигляді цукерки

Перегортаємо серветку лицьовим боком від себе, загинаючи лівий та правий у вигляді трикутника таким чином, щоб утворився конверт. Права частина конверту перекриває ліву. Складання утворює два однакових трикутники з єдиною основою по умовній центральній лінії у видимій частині в середині конверта. Верхівка його загинається нижче на ширину основи, а верхній край заправляється всередину. Утворилося коло з кінчиками серветки в середині. Якщо потягти за кінчики в різні боки, то отримаємо валик з невеликими хвостиками по боках на зразок цукерки-батончика. Розправивши кінчики, маємо остаточний варіант дитячої серветки у вигляді цукерки.

У дітей спостерігається надлишок енергії, яку треба кудись витрачати. Саме тому, а не з примхливості, малята постійно пориваються кудись бігти, стрибати, голосно розмовляти, сміятися і крутитися. Та варто їх чимось зацікавити, привернути увагу грою або іграшкою, як бажання пустувати миттєво змінюється зацікавленістю. "Peter Dalton" пропонує зайняти дітей малюванням, але не звичайними фломастерами чи олівцями, а столовими наборами.

Слід пам'ятати про особливості дитячої поведінки: чим менша дитина, тим складніше їй всидіти на одному місці. Сидіти за столом і терпляче очікувати зміни страв вона не буде. З огляду на це для дітей краще сервірувати окремий від дорослих стіл, щоб вони почувалися комфортніше. Ставити на стіл десять і більше страв недоцільно. Достатньо три-чотири. Діти люблять яскраві кольори, тому цікаве оформлення страви буде запорукою їхнього вибору.

3.5.4. Організація дитячого дозвілля
3.6. ОРГАНІЗАЦІЯ ОБСЛУГОВУВАННЯ В ЗАКЛАДАХ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА ПРИ ГОТЕЛІ
3.6.1. Заклади ресторанного господарства при готелі
3.6.2. Організація сніданку
3.6.3. Обслуговування в обідній час
3.6.4. Організація "шведського столу"
3.6.5. Обслуговування в номерах готелю
Міні-бар у номері готелю
3.6.6. Додаткові послуги закладів ресторанного господарства при готелі
3.7. ОРГАНІЗАЦІЯ ОБСЛУГОВУВАННЯ УЧАСНИКІВ ДІЛОВИХ, КУЛЬТУРНИХ, ГРОМАДСЬКИХ ТА СПОРТИВНИХ ЗАХОДІВ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru