Організація обслуговування у закладах ресторанного господарства - Архіпов В.В. - 3.3. Характеристика скляного, кришталевого та мірного посуду

У ресторанах для сервірування столу використовують кришталевий і скляний посуд для винно-горілчаних виробів та різних напоїв. Скляний посуд виробляється із скломаси, що отримується шляхом плавлення кварцевого піску в суміші з лужними та іншими основними оксидами. Скляні вироби виготовляються методом пресування, видування та лиття. Широко застосовується сьогодні кольоровий скляний посуд, при виготовленні якого в скломасу додають фарбувальні речовини - люстрин, кобальт і тін. Скляний посуд дешевший за кришталь і тому рекомендується при повсякденному обслуговуванні.

Для урочистих прийомів та банкетів використовується кришталевий посуд. Для його виробництва використовують кращі сорти скла, додаючи в скломасу свинець або срібло. Кришталевий посуд відрізняється високою прозорістю, грою світла, що відбивається в гранях, і дзвоном. Існують різні види обробки кришталю: гравіюванням - неглибокий малюнок, якість кришталю характеризується діамантовими гранями; простий ромбоподібний малюнок - чотири діамантові грані; складний - з дрібною сіткою граней.

Випускають скляний посуд у великому асортименті. Він служить для подачі різних видів холодних солодких страв та напоїв. Ємність келихів та чарок залежить від типу напою - чим він міцніший, тим меншою має

бути ємність чарки.

Чарка (25 см3) призначена для подачі лікеру, може використовуватися для подачі коньяку за відсутності коньячних чарок.

Чарка коньячна - типу тюльпан, розширена донизу і звужена зверху,

в неї наливають не більше 25 см3.

Чарка (50 см3) призначена для подачі горілки, настоянок, наливок.

Чарка модерна (75 см3) - для кріплених і десертних вин: портвейну, мадери, хересу, мускату, кагору і т.ін.

Чарка рейнвейна (100 см3), звичайний колір - ясно-зелений, золотаво-зелений, але може бути й кобальтового (синього); використовується для білого столового вина (сухого і напівсухого).

Чарка лафітна (125 см3) служить для подачі червоних столових вин (мукузані, сапераві, бордо і т.ін.).

Келихи (125-150 см3) використовують для шампанського та ігристих вин; келихи можуть бути конічними, циліндровими або креманчатої форми; найбільш зручними є келихи креманчатої форми у вигляді ваз, із яких швидше виділяється вуглекислий газ; з них приємніше і зручніше пити.

Фужери місткістю 200-250 см3 застосовують для безалкогольних на-' поїв (фруктових і мінеральних вод) та пива.

Пивні кухлі різної ємності (150,500 і 1000 см3) використовують у пивних барах.

Склянки чайні (250 см3) - для чаю, кави з молоком, какао і холодних напоїв.

Склянки конічні високі з потовщеним дном місткістю 250-ЗООсм3 використовують для подачі коктейлів, кави глясе. Висота стаканів 160-170 мм.

Склянки конічні з потовщеним дном місткістю до 200 см3 служать для подачі напоїв з льодом та мінеральної води.

Склянки конічні місткістю 125 см3 застосовують для подачі соків.

Креманки діаметром 90 мм призначені для подачі свіжих ягід, фруктів у сиропі, фруктових салатів та жельованих солодких страв (желе, мусів).

Глечики з кришками (ємністю до 2 л) - для води, квасу, соків.

Салатники із потовщеного скла призначені для подачі салатів овочевих, натуральних овочів.

Вази (крюшонниці) ємністю 2,5-3 л - для приготування і подачі крюшону; їх випускають в комплекті з 10-ма келихами і розливальною ложкою на кришталевому підносі.

Спеціальне пристосування (жом) - для приготування натуральних соків із лимона та апельсина.

Вази з круглою чашею діаметром 200-240 мм на ніжці (високій або низькій} та без ніжки (типу тури) використовують для подачі фруктів.

Ваза плато з плоскою поверхнею - для подачі тістечок та тортів.

Вази для квітів можуть бути високими (10-15 см) або низькими. Використовують також низькі широкі вази, на дно яких кладуть наколки для квітів.

Блюдця - розетки діаметром 90-100 мм - для варення, джему, меду.

Попільнички можуть бути скляні і кришталеві.

Набори для спецій і приправ (солі, перцю, гірчиці) з металевими кришками на металевій підставці.

Флакони для оцту, рослинної олії з притертою пробкою можуть мати різну форму.

Мірний посуд із пресованого скла застосовується в барах і буфетах для відмірювання порцій напоїв. До нього відносяться мензурки ємністю 100 та 200 мл. Мірний посуд повинен мати клеймо Держстандарту.

Рис 20. Скляний і кришталевий посуд: 1 - чарка для лікеру у формі кубка; 2 - келих для хересу (75 см3); З - келих для шампанського у формі кубка; 4 - фужер для мінеральної води; 5 - келих для пива у формі тюльпана; 6 - келих для рожевого вина; 7-келих для бургундського; 8 - келих для червоного вина; 9 - чарка лафітна для червоного столового вина (100-125 см3); 10 - чарка для білого столового вина (75-100 см3); 11- чарка рейнвейна для білого вина (ясно-зеленого кольору); 12 - келих для десертного вина (75-100 см3); 13 - чарка коньячна у вигляді усіченого конуса; 14 - склянка для віскі (300 см3); 15 - с клямка-стопка для міцних напоїв; 16 - склянка тумблер для коктейлів; 17 - келих для шампанського у формі чаші; 18 - чарка для лікеру у формі чаші; 19 - чарка для коктейля однопорційна; 20 - чарка для коктейля двопорційна: 21 - келих для грогу; 22 - келих для чаю

і пуншу у формі чашки

3.4. Характеристика металевого посуду. Види та призначення
3.5. Столові набори. Види, призначення та характеристика
3.6. Дерев'яний і пластиковий посуд, набори. Види та призначення
3.7. Столова білизна. Види та призначення
Тема 4. ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОЦЕСУ ОБСЛУГОВУВАННЯ
4.1. Меню, прейскурант страв, карта вин та напоїв.
Призначення та характеристика
Послідовність розміщення страв у меню
Карти напоїв
Карта вин
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru