Географія - Олійник Я.Б. - 12.7. Енергетичні кліматичні ресурси

Енергетичні ресурси клімату України представлені сонячною радіацією, вітровою енергією. Ці види енергії є екологічно чистими. Агрокліматичні ресурси рівнинної частини республіки достатні для визрівання основних сільськогосподарських культур: річні суми температур із середньодобовими більше 10 °С становлять 2400—3600 °С (табл. 5). Для сільськогосподарського виробництва важливим є саме період зі стійкими середньодобовими температурами повітря +10, + 15°С. З переходом температури через+10 °С восени закінчується вегетація основних теплолюбних культур. Тривалість періоду з температурою вище +15 °С характеризує умови їх інтенсивної вегетації (табл. 6).

В Україні функціонує Гідрометеорологічна служба, яка щоденно передає прогнози погоди" попереджує про можливі сприятливі чи несприятливі наслідки передбачуваних погодних умов. Для прогнозування погоди складаються синоптичні карти, на яких відображають положення атмосферних фронтів, напрям зміщення циклонів і антициклонів, визначають вірогідний напрям їх розвитку на найближчі день, два, три, можливості настання ясної чи хмарної погоди, випадання опадів, зміни температур.

Таблиця 5. Суми середньодобових температур повітря, що перевищують +10°С, у різних природно-територіальних комплексах (ПТК)

ПТК

Мішані ліси

Лісостеп

Степ

Українські Карпати

Південний берег Криму

Сума температур, °С

2400-2600

2410-2900

2910-3500

1700-3300

3700-3900

Таблиця 6. Суми середньодобових температур повітря, що перевищують +15 °С, у різних природно-територіальних комплексах (ПТК)

ПТК

Мішані ліси

Лісостеп

Степ

Українські Карпати

Південний берег Криму

Сума температур, °С

1600- 2100

2200-2500

2600-3000

500-2600

2900-3200

Вісь Воєйкова — цікаво знати

Це так звана Велика вісь Євразійського материка, що являє собою смугу високого атмосферного тиску. Вона приблизно вздовж 50° пн. ш. перетинає Євразію від озера Байкал до Карпатських гір, прямує через південь Франції до Піренейського півострова. Над територією України вісь високого атмосферного тиску простежується з північного сходу по лінії Луганськ — Дніпропетровськ — Балта. В зимовий період ця вісь існує за рахунок добре виражених гребенів Сибірського та Азорського антициклонів. Улітку їхній вплив зменшується, вісь існує за рахунок відрога Азорського антициклону. Вона є своєрідним клімато-розділом. На північ від осі високого атмосферного тиску переважають вітри західного напрямку, на південь від неї — східного. Названо вісь на честь кліматолога і географа, мандрівника О. Воєйкова (1842—1916), який обґрунтував її існування, досліджуючи клімати земної кулі.

12.8. Прогноз погоди

Для складання прогнозу погоди використовують дані спостережень мережі метеорологічних станцій. З них регулярно вісім разів на добу метеорологи передають інформацію про стан показників погодних умов в Український гідрометеорологічний центр. Вони наносяться на синоптичні карти. Ці карти складаються на кожний день і певні терміни спостережень. За узагальненими на комп'ютерах показниками на синоптичних картах відображаються розташування областей високого і низького атмосферного тиску, зміни в положеннях атмосферних фронтів, русі циклонів і антициклонів, напрямі та швидкості вітру, вологості повітря, сонячної, хмарної чи дощової погоди. Знаючи швидкість змін метеорологічних показників і напрям їх розвитку, складають синоптичні карти на очікувані терміни — прогнозують погоду на декілька найближчих годин, день, два, тиждень, сезон, рік. Синоптичні карти з різних районів надходять до регіональних метеорологічних центрів, звідки прогнози погоди розходяться до різних споживачів. Прогнози погоди потрібні пілотам авіалайнерів і космічних кораблів, капітанам океанічних суден, агрономам і фермерам, топографам і геодезистам, мандрівникам, туристам і альпіністам, тим, хто трудиться, вчиться і відпочиває. Синоптичні карти і прогноз погоди передаються також через Інтернет.

Існує багато прикмет, за якими люди з власного досвіду навчилися передбачати зміни погоди, спостерігаючи за поведінкою тварин, рослин, змінами в атмосфері, часом настання або відсутності тих чи інших метеорологічних явищ.

12.8. Прогноз погоди
13. ВНУТРІШНІ ВОДИ
13.1. Загальні гідрографічні особливості території України
13.2. Гідрологічні і гідрохімічні режими, флора і фауна
13.3. Поверхневі води, особливості їх формування й розподілу. Основні річки, річкові басейни. Канали
13.4. Озера й водосховища
13.5. Підземні води
13.6. Болота, їх типи і поширення
13.7. Водний баланс і водні ресурси України, способи їх раціонального використання і охорони
14. ҐРУНТОВИЙ ПОКРИВ, ЗЕМЕЛЬНІ РЕСУРСИ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru