Організація і проведення туристсько-краєзнавчих подорожей - Пангелов Б.П. - 2.6. Підведення підсумків туристського краєзнавчого походу

Після завершення некатегорійного походу (подорожі, експедиції) керівник туристської групи готує фінансовий звіт, оформляє паспорт походу, фотостенд або фотогазету про нього.

Для групи, яка здійснила категорійний похід, основним звітним документом є технічний звіт. Він містить такі розділи:

1. Довідкові відомості про подорож. Тут вказано вид туризму, категорію складності, час здійснення, район, схему маршруту, спосіб пересування, склад групи, туристський досвід керівників та учасників, кілометраж маршруту і тривалість подорожі.

2. Відомості про район подорожі. Подано стислу загальногеографічну і туристську характеристику району. Туристська характеристика ґрунтується на власних спостереженнях групи, що можуть надати допомогу у вивченні району подорожі іншим групам (конкретні відомості про природні особливості району подорожі, ознайомити із флорою і фауною району подорожі, вказати можливі місця стоянок, переправ, наявність питної води, відомості про об'єкти для огляду, місцевий транспорт, можливе поповнення запасів продуктів).

3. Технічний опис подорожі. У ньому в хронологічному порядку описано маршрут, вказано дії групи у поході і заходи безпеки, до яких вона вдавалася на маршруті, зазначено і докладно охарактеризовано складні ділянки маршруту. До опису додають їх схеми, малюнки, світлини.

4. Таблиця щоденних переходів. її представлено у такій формі:

Дані походу

Дата

Відрізок шляху (від...

ДО...)

Відстань, км

"Чистий" ходовий час, год.

Спосіб пересування, характер шляху, небезпечні ділянки, природні перешкоди

Фактичне і рекомендоване місце ночівлі

Метеоумови

Примітки

5. Перелік особистого і групового спорядження, продуктів харчування, використаної літератури і карт. Названо усе особисте і групове спорядження залежно від виду туризму, району і мети подорожі, перераховано продукти харчування із зазначенням тих, які можна придбати на маршруті, вказано кошторис походу, літературу, яку було використано в підготовці до подорожі цим маршрутом, технічні звіти інших груп, які здійснили подорож у цьому районі.

6. Висновки і рекомендації щодо маршруту та його варіантів. Подано висновки стосовно маршруту, рекомендації з усіх питань проведення подорожі у цьому районі, запропоновано певні варіанти маршруту.

7. Опис суспільно корисної роботи групи на маршруті. Вказано місця, де група займалась суспільно корисною працею, посилання на документи, які підтверджують її участь у такій роботі. Всі ці документи додають до звіту.

8. Маршрутна нитка . Вона має бути накреслена кольоровими олівцями або фломастерами у масштабі 1:100 000 і охоплювати межі у полі зору маршруту. Ділянки, які група долає транспортом, зображують пунктиром.

Краєзнавчі матеріали оформляють у загальному зошиті і додають до звіту разом із малюнками, світлинами, схемами. У паспорті, як і у звіті, докладно висвітлюють проблеми, які вирішує група під час підготовки і здійснення подорожі, починаючи з розроблення маршруту і закінчуючи бівачними роботами.

Описуючи маршрут, потрібно вказати шляхи до початкового і кінцевого пунктів маршруту, транспортні витрати, час, необхідний для проїзду. В описі екскурсійних об'єктів слід зазначити, як краще до них дістатись, яким видом транспорту, куди звернутись за екскурсійним супроводом, а також вартість екскурсії і тривалість огляду об'єкта. Після складання звіту керівник проводить збори з учасниками походу, готує фотостенд або фотогазету. Учасники походу розповідають про подорож, обмінюються враженнями.

3. Загальна підготовка туриста
3.1. Теоретична підготовка туриста
Географічна підготовка туриста
Краєзнавча підготовка туриста
Топографічна підготовка туриста
Картографічна підготовка туриста
Класифікація карт
Умовні топографічні знаки
3.2. Практична підготовка туриста
Фізична підготовка туриста
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru