Сучасні різновиди туризму - Кляп М.П. - Острівний туризм

Орхідейний туризм - це різновид туризму, метою ЯКОГО є відвідання місць поширення орхідей.

Орхідні - одна з найбільших за числом видів родин рослин. Загальне число родів оцінюють приблизно у 800, а число видів - у 50 000, з них детально описано тільки 20 000 видів. Орхідеї відрізняються різноманіттям колірних забарвлень, ароматів і розмірів. Ці квіти можна зустріти практично у всіх земних екосистемах, але більшість з них росте в тропіках. Всі орхідеї - багаторічні трав'янисті рослини, що ростуть на ґрунті, каменях і деревах.

Найпопулярнішими зонами орхідейного туризму визнано наступні напрями:

1. У французькому містечку прованському Тараскон проходить щорічний лютневий фестиваль орхідей. Ці прекрасні квіти різних форм і відтінків представлені на фестивалі в Тараскон в оригінальному оточенні фонтанів, водоспадів, світлових ефектів і різних представників рослинного світу.

2. Парк орхідей в Ізраїлі, тут у ботанічному саду, площею 40000 квадратних метрів, розташувалися:

o павільйони, де представлені близько 20000 орхідей різних видів;

o дощовий ліс із водоспадами і тисячами тропічних рослин;

o сад метеликів;

o вольєри з тваринами і птахами, і два рослинних лабіринти.

3. Ферма орхідей в Таїланді. Тут можна побачити неймовірне різноманіття сортів, видів і кольорів орхідей, а на виході туристам дарують букетик орхідей, що входить у вартість квитка.

Острівний туризм

Острівний туризм - це різновид туризму, метою якого є відвідання островів.

Нагадаємо, що острів - частина суходолу, оточена з усіх сторін водою. Розрізняють такі види островів:

o материкові острови - знаходяться на материковому шельфі, можуть виникати внаслідок занурення материкової поверхні з різноманітним рельєфом;

o вулканічні острови - виникають внаслідок діяльності вулканів;

o коралові острови, або атоли - виникають внаслідок діяльності організмів на підводних вулканічних утвореннях;

o річкові острови - острови в річкових дельтах та на великих

ріках;

o штучні острови - створені внаслідок людської діяльності. Острівний туризм на сьогодні дає можливість широкого вибору:

- активний острівний туризм - участь у активних шоу, музичних акціях: Ібіца, Пхукет, Ко Панган;

- острови для фотографій та духовного збагачення: Гаваї, Філіппіни, Малайзія;

- штучний острівний туризм - відвідування островів в ОАЕ, Нідерланди, Японія;

- дикий острівний туризм - подорож до місць, де відсутній готельно-ресторанний бізнес та є необлаштовані для туризму території. Такий туризм культивують Китай, Таїланд, Малайзія і Багамські острови, в арсеналі яких знаходиться близько 600 незаселених островів. Окрім фінансової привабливості, життя на подібному острові, це ще й можливість, нехай і недовго, відчути себе Робінзоном, а також незаймана природа цих місць.

Кращі острови для активного відпочинку за версією видання РroTraveller:

1. ТРИНІДАД І ТОБАГО. Вечірки тут проводяться протягом всього літа. У місцевих барах постійно панує атмосфера веселощів, частково завдяки тому, що вживати алкоголь тут дозволено не з 21 року, а з 18 років. Цей факт привертає на острів натовп молодих туристів.

2. ЕГІНА, ГРЕЦІЯ, Острів холостяцьких вечірок. Дуже часто сюди приїжджають саме на передвесільні вечірки.

3. БІЧКОМБЕР, ФІДЖІ. Крім танців та пісень у нічний час, можна зайнятися екстремальними пригодами в Тихому океані.

4. ПХУКЕТ, ТАЇЛАНД. Більшість нічних клубів і дискотек знаходиться в районі Патонг.

5. СЕНБАРТЕЛЬМІ, КАРИБСЬКІ ОСТРОВИ, Це ідеальний варіант для вишуканих веселощів. Вечірки проходять на дорогих віллах або на шикарних яхтах, тому гості дуже часто надягають під вечірні сукні та смокінги плавки та купальники.

6. ХВАР, ХОРВАТІЯ, Цей острів знаходиться неподалік від хорватського узбережжя і приваблює туристів своїми нічними дискотеками.

7. МІКОНОС, ГРЕЦІЯ. Два величезних пляжі - Рай і Супер-рай - слугують місцем для божевільних літніх вечірок, які тривають всю ніч безперервно.

8. БАЛІ, ІНДОНЕЗІЯ. Існує кілька балійських островів, на яких можна веселитися всю ніч під музику всесвітньовідомих діджеїв. Найбільше вечірок проходить в клубному районі під назвою Кута.

9. КО ПАН Г АН, ТАЇЛАНД. Цей острів знаменитий своєю нічною вечіркою. Танці при повному місяці проходять раз на місяць. Десятки тисяч людей з'їжджаються на Ко Панган заради цього грандіозного гуляння.

10. ІБІЦА, ІСПАНІЯ. Немає в світі туристів, які не чули б про цей острів вічних веселощів! Для любителів прогресивної танцювальної музики і трансу, бажаючих потанцювати на приголомшливому острові, немає місця краще, ніж Ібіца.

Топ-5 кращих для відпочинку тропічних островів.

У світі багато гарних місць, де можна чудово провести час і як слід відпочити. Але найкращі, на думку експертів з туризму, для відпочинку тропічні острови:

1. Налагурайду, Мальдіви, Води Індійського океану, тропічні бризи і білі піщані пляжі - головні визначні пам'ятки цього місця. З розваг тут можна назвати дайвінг, сноркелинг, катання на водних лижах і риболовлю. Абсолютно прозора вода дозволить побачити безліч красивих риб, не пірнаючи під воду.

2. Гаваї - одне з наймолодших геологічних формувань світу. Тут знаходиться ряд діючих вулканів і найвища океанічна гора в світі, які затягують безліч туристів щороку. Це так само один із кращих для відпочинку тропічних островів світу, а ті, хто любить займатися серфингом, можуть спіймати тут чудові хвилі.

3. Ямайка, Тут є широкий діапазон водних видів спорту, наприклад: підводне плавання, вітрильний спорт, спуск на плотах і катання на водних лижах на швидкісному моторному човні, які доступні всім.

4. Занзібар. Розташований в Східній Африці, острів Занзібар пропонує нескінченні пляжі з пальмами і найрізноманітнішими кораловими рифами у світі. Він також відомий як "Острів спеції" через різноманітність чудових спецій, що вирощують на острові.

5. Хуахін. Розташований у Французькій Полінезії, острів Ху-ахін пропонує туристам пишні гірські луки, сині затоки і білосніжний пісок, які притягують любителів природи на цей острів.

10 найбільш привабливих островів світу за версією провідного туристичного видання світу Travel & Leisure:

1. Балі. Білосніжні піщані пляжі, коралові мілини, тропічна рослинність, рисові тераси, гострі дахи пагод і храмів (їх на острові близько 20 000), верхівки сплячих вулканів - таку картину турист може спостерігати, здійснюючи подорож по острову Балі.

2. Кауаї, Гавайські острови. Тут є білосніжні пляжі, які служили декораціями для багатьох кінофільмів, у тому числі "Юнг-Конг", "Індіана Джонс", "Блакитна лагуна". На Кауаї знаходяться центри дайвінгу, в яких можна придбати тури на занурення як біля берегів Кауаї, так і довколишнього безлюдного острова Нііаху.

3. Мауї, Гавайські острови. Мауї - другий за величиною і популярністю Гавайський острів, прозваний "Царством Рівнин". Прекрасні сонячні пляжі "золотого" західного узбережжя завжди заповнені туристами, а покриті пишними тропічними лісами гори східного узбережжя несуть прохолоду і свіжість. У центрі острова розташований сплячий вулкан Халеакала (3341 м), що в перекладі означає "Будинок Сонця".

4. Галапагоські острови. Еквадор. Цей острівний архіпелаг, розташований на відстані більше 1000 км від континентального узбережжя, складається з 13 великих островів, 6-маленьких і 42 скелястих острівців. Основними є острови Санта Фе з морськими ігуанами і кактусами, Фернандіна має великі колонії морських ігуан, сухопутних бакланів, пеліканів і пінгвінів, на острові Санта Марія (Флореана) живуть красиві фламінго з блакитними ногами, острів Еспаньола - чи не єдине місце у світі, де гніздяться альбатроси, острів Ізабела знаменитий своїми п'ятьма великими вулканами і солоним озером в кратері вулкана Дарвін, на острові Санта Крус є колонії морських і сухопутних черепах.

5. Гаваї. США. Найвища його точка - вершина May на Кеа, 4205 м. Вона є найвищою горою в світі, якщо вимірювати її від підніжжя на океанському дні, розташованому приблизно на 5998 м нижче рівня моря. Вулканічна активність на острові Гаваї зараз пов'язана переважно з Кілауеа, побічним кратером на схилі другий за висотою гори - Мауна Лоа (4170 м) приблизно в ЗО км на схід від вершини. Над вулканом можна пролетіти на вертольоті, після чого скупатися на вкритих чорним вулканічним піском пляжах.

6. Санторін, Греція. Багато хто вважає саме його праобразом знаменитої Атлантиди. Головна визначна пам'ятка Санторіна - "Долина Метеликів", єдиний подібний заповідник Європи. На гілках дерев тут можна побачити мільйони крихітних червоно-золотистих метеликів. Кожне літо вони прилітають в долину під час шлюбного періоду, приваблені найчистішим на острові повітрям, прохолодою і ванільним запахом смоли платанів.

7. Сицилія, Італія. Це один з найкрасивіших і найцікавіших островів Середземного моря, що зберегли свою первісну красу. Це дивовижні піщані пляжі, химерні скелі в незліченних бухтах і затоках, величні гори, що потопають у зелені оливкових гаїв і цитрусових садів долини і найвищий з діючих вулканів Європи - таємнича Етна.

8. Острів принца Едуарда, Канада. Найменша провінція Канади, острів принца Едуарда займає довгий вузький острів в затоці Святого Лаврентія. Від провінцій Нова Шотландія і Нью-Брансвік відділений протокою Нортумберленд. Столицю провінції - місто Шарлоттаун - вважають місцем народження Канади, тому що конференція, проведена тут в 1864 році, через три роки призвела до створення нової країни. Головна місцева визначна пам'ятка - міст, що з'єднує острів з материком. Довжина мосту Конфедерації майже 13 кілометрів, тож він є одним з найдовших у світі.

9. Острів МаунтДезерт, США. Перлина Акадійского національного парку в штаті Мен. Тут знаходиться гримляча розщелина (Thunder Hole), де завжди стоять гуркіт, гул, рокотання - це морський прибій, що розбивається об скелі з такою силою, що струмінь води викидається на висоту до ЗО метрів.

10. Острови Великого Бар'єрного Рифа, Австралія. Коралові рифи та острови простягнулися майже на 3 тисячі кілометрів. Великий Бар'єрний Риф - найбільше в світі коралове утворення, з космосу його видно білою смутою на блакитній поверхні води. На його островах розташовані престижні австралійські курорти.

Відомий журнал National Geographie опублікував список кращих, на думку редакції, острівних турів. Він може здатися дещо дивним, адже експерти оцінювали не пісок пляжів або зручність готелів, а красу незайманої природи.

1. Незвичайний список відкривається Фарерськими островами, розташованими в Данії. Клімат тут досить прохолодний, зате спосіб життя місцевих жителів мало змінився за останню сотню років.

2. Азорські острови. Вони розташовані в 1600 кілометрах від узбережжя Португалії і є частиною цієї країни. Настільки висока оцінка заслужена сприятливою екологічною ситуацією і красою природи. Азори знамениті своїми зеленими горами вулканічного походження і тихими містечками.

3. Острови Лофотен, що належать Норвегії. Тут основним критерієм стала екологічна обстановка і відокремленість.

4. Шетландські острови (Великобританія), що становлять величезний інтерес для любителів птахів. Величезна кількість видів пернатих заселяють мальовничі кручі і пустельні пляжі цих північних островів.

5. Архіпелаг Чілоє, розташований в Чилі. Редакція National Geographie особливо відзначила програми з охорони лісів і унікальних дерев'яних храмів островів.

Парфумерний туризм
Пивний туризм
Пляжний туризм
Політичний туризм (дипломатичний туризм, туризм, пов'язаний з політичними подіями і заходами)
Пригодницький туризм
Психологічний туризм (комфортний туризм)
Пустельний туризм
Рекреаційний туризм
Релігійний туризм (сакральний туризм, паломницький туризм, езотеричний туризм)
Рибальський туризм
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru