Сучасні різновиди туризму - Кляп М.П. - Психологічний туризм (комфортний туризм)

Пригодницький туризм - різновид туризму, пов'язаний з фізичними навантаженнями та організацією нестандартних турів у екзотичні й екологічно чисті природні резервації та включає незвичайні подорожі, нетрадиційні транспортні засоби.

До пригодницького туризму відносяться похідні експедиції, сафарі-тури (мисливство, риболовля, фотополювання), навколосвітнє плавання (яхтинг). Такий вид туризму вимагає від тур-фірми значно більшої уваги на стадії підготовки, оскільки необхідно вирішити цілий комплекс питань, пов'язаних із організацією безпеки туристів, адже страхування на такий тур коштує значно дорожче.

Участь у пригодницькому турі вимагає від учасників фізичної підготовки і майстерності, швидкості реакції, уміння приймати нестандартні рішення. Пригодницькі маршрути готуються ретельніше з метою звести ризик до мінімуму і зробити умови туру більш комфортабельними за рахунок забезпечення супроводжуючими, проміжними таборами, туристським спорядженням.

Географія і тематика пригодницьких турів досить велика і різноманітна. Здебільшого це групові тури. Специфічною рисою такого туризму є отримання різних ліцензій, що дозволяють полювання, риболовлю, вивіз трофеїв. Пригодницький туризм пов'язаний з визначеним ризиком, тому для забезпечення безпеки таких турів необхідні висококваліфіковані інструктори. Цей вид туризму має досить високу вартість, і його можна віднести до розряду елітарного відпочинку.

Людині властиві різні типи пригод, які можна отримати в процесі пригодницького туризму:

1. Пригоди тіла. Аж до смерті як фінальної точки таких. Подорожі, спортивні змагання на спритність, силу.

2. Пригоди емоційні. Особисті переживання, співпереживання, колективні емоції. Драми, гумор. Частина релігійної діяльності.

3. Пригоди розуму. Пошук, аналіз і синтез інформації. Розкриття таємниць і організація злочинів. Детектив, науковий аналіз. Навчання, дослідницька діяльність.

4. Пригоди духу. Релігійна, філософська діяльність. Провидіння, прогнози. Таємниці перероджень, інкарнацій, питання буття. Шаманізм. Духовні практики.

Психологічний туризм (комфортний туризм)

Психологічний туризм (комфортний туризм) - це різновид туризму, в основі якого отримання психічного задоволення від процесу відпочинку.

Головною проблемою сучасного туризму є те, що турист, оплачуючи свій відпочинок, нерідко повертається додому зовсім не відпочивши. Тому, відповідно, перед турфірмами постало питання збереження психічного стану туристів, які, шукаючи відпочинку, вдаються до інших видів туризму. Перебуваючи у постійному пошуку, подорожуючі перестають релаксувати і повертаються втомленими. Від цього страждає і туризм. Тому вчені-туризмознавці почали шукати вихід із цієї ситуації, вивчати, як правильно домогтися від людини усвідомити, що відпочинок - це один з основних факторів психологічного здоров'я, працездатності і водночас комфорту оточуючих. Сьогодні предметом вивчення психологічного туризму є закономірності поведінки, діяльності й спілкування людей, зумовлені їх включенням в соціальні туристичні групи, а також психологічні характеристики самих цих груп.

Психологія туризму вивчає соціально-психологічні феномени в туризмі, їх вияв та формування в особистості туриста, туристській діяльності, соціально-психологічні особливості туристської групи та управління сферою туризму. При цьому, об'єктом вивчення є туризм як соціальний інститут, туристська діяльність як соціальний процес, особистість туриста з характерними їй психічними властивостями, туристська група як різновид соціальної групи та психологічні особливості управління сферою туризму. З точки зору психології туризму, предметом її вивчення є турист - індивід з властивими йому психологічними характеристиками та властивостями особистості, а також психологічні особливості туристичної діяльності як однієї з форм активності людини. Однак, предмет вивчення психології туризму не вичерпується дослідженнями тільки цієї категорії. Ь цікавить особистість туриста в системі туризму як соціального інституту, відповідно - турист як складова ланка цієї системи, з певними закономірностями поведінки та діяльності, група туристів - з властивими їй психологічними особливостями взаємодії, управління туризмом - з позицій вивчення психологічних феноменів управління у цій сфері. Сьогодні предмет вивчення психології туризму розширюється за рахунок вивчення дослідницького поля соціальної психології, яка розглядає закономірності поведінки та діяльності людей, зумовлені фактом їх включення в соціальні групи, а також психологічні характеристики самих цих груп.

Популярний журнал про можливості недорогих подорожей, Budget Travel, щороку присвоює премію за комфортні тури Extra Mile Awards. У її рамках приз щорічно присуджується компаніям, які допомагають влаштувати поїздку зручніше, дешевше і приємніше. Крім того, експерти туризму розробили основні етапи психологічного комфорту в туризмі:

1. Опис комфортності туристичної місцевості.

2. Взаємодія суб'єктів туристичної діяльності з туристом-користувачем.

3. Психічна ергономіка туриста.

4. Екопсихологія туриста - взаємодія суб'єкта туризму з навколишнім середовищем.

Пустельний туризм
Рекреаційний туризм
Релігійний туризм (сакральний туризм, паломницький туризм, езотеричний туризм)
Рибальський туризм
Романтичний туризм
Садово-парковий туризм (садовий туризм, парковий туризм, квітковий туризм)
Секс-туризм (сексуальний туризм)
Сигарний туризм
Сирний туризм
Спелеологічний туризм (спелеотуризм, спелестеологічний туризм)
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru