Туристичне країнознавство. Європа - Мальська М.П. - Швейцарія

Офіційна назва - Швейцарська Конфедерація. Площа 41,3 тис. км2. Столиця - Берн (140 тис. осіб). Час відстає від київського на 1 год. Офіційні мови - німецька (північна, центральна і східна Швейцарія), італійська (південна Швейцарія), французька (західна Швейцарія). Населення 7,3 млн осіб. Грошова одиниця - швейцарський франк. Найбільші міста (тис. осіб): Берн, Цюріх (367), Базель (127), Женева (185), Лозанна (127). Переважаючі релігії: римо-католицька, протестантська, мусульманство.

Географічне положення

Розташована в Центральній Європі, на півночі межує з Німеччиною (довжина кордону 334 км), на сході - з Ліхтенштейном

(41) і Австрією (164), на заході - із Францією (573), на півдні - з Італією (740). Понад 70 % території країни належить до двох гірських систем - Альпи і Юра, розділених Швейцарським плоскогір'ям. Найвища точка - г. Дюфур (4634 м над р. м.). Загальна площа льодовиків близько 2000 км . Найбільші озера - Боденське, Женевське, Лаго-Маджоре і Невшательске, головна ріка - Рейн.

Державний устрій

Форма правління - парламентська федеративна республіка, форма устрою - федерація. Країна складається з 23 кантонів, три з яких поділені на напівкантони і округи. Кантони поділяються на громади. У кожному кантоні своя конституція, уряд, парламент, суд, закони, які не повинні суперечити федеральним. Адміністративна автономія і законодавче право дуже великі. Законодавча влада належить двопалатному парламенту (Національна Рада і Рада Кантонів), обираються на 4 роки.

Історичні факти

На території сучасної Швейцарії християнство з'являється з IV ст. Із середини V ст. у столиці нинішнього кантону Граубюнден, м. Курей, знаходилась резиденція римського єпископа. Держава утворилася в 1291 р., коли представники кантонів Урі, Швюц і Унтервальден уклали оборонний союз проти Габсбургів. У 1487 р. до Конфедерації приєднується кантон Золотурн, у 1501 р. - Базель і Шаффхаузен. Під час Швабської війни (1499) у союз з Конфедерацією вступають три землі Граубюндена, що відокремилися від Римської імперії. Одним з останніх кантонів, які стали членами Конфедерації - Республіка Женева (1815). Весною 1798 р. на територію швейцарських кантонів були уведені війська Наполеона. Швейцарія перетворилася в Гельветійську республіку, при цьому Женева, Юра і Мюльхаузен відійшли до Франції. Поразки Наполеона зумовили відновлення незалежності, у 1815 р. Швейцарія складалася вже з 22 кантонів - у Конфедерацію вступили нові кантони Женева, Валліс і Нейєнбург. Віденський конгрес 1815 р. проголосив "вічний нейтралітет" Швейцарії. У 1848 р. прийнято нову конституцію і затверджено національний прапор. У 1874 р. Федеральна конституція була оновлена, згідно її положень, кожний з 26 кантонів зберігає свій власний прапор і герб. Прийнята в ООН у 2002 р., член Світової організації торгівлі, Міжнародного валютного фонду, Ради Європи.

Туризм

Базель розміщений на кордоні з Німеччиною і Францією. Управління міжнародним аеропортом Базель-Мюлуз-Фрайбург (BSL/MLH/LFSB) здійснюється спільно двома країнами (Францією і Швейцарією). Визначні пам'ятки міста: Мюнстер-ський собор (1019), Шпалентор - міські ворота з червоного пісковика (1400), міська ратуша (XVI ст.), музеї образотворчих мистецтв, Жана Тінгелі, історичний музей Барфюссеркірхе, найстаріший університет країни (1460). Місто відоме також мережею магазинів всесвітньо відомих марок Armani, Bucherer, Dior, Gucci, Prada, Rolex, Swatch; організовуються міжнародні виставки: годинникова виставка The Basel World, виставка мистецтва The Art Basel.

Цюріх знаходиться на північному березі Цюріхського озера. Загальна площа міста понад 90 км2, найвища точка - 871 м. над р. м. Цюріхське озеро довжиною 27 км., глибиною - до 142 м. Добре збережене Старе Місто розташоване на обох берегах р. Ліммат. Оперний театр вважається одним з провідних європейських центрів опери і балету. У головній художній галереї (Kunsthaus), знаходиться велика колекція картин, скульптур, фотографій і відео матеріалів. У місті є понад 50 музеїв та 100 невеликих галерей, де проходять різноманітні виставки і шоу. Зоопарк Цюріха - один із найкращих у Європі, особливо з погляду турботи про тварин і ландшафтної архітектури. В останні кілька років для водоплавних птахів і хижаків були збудовані нові приміщення. Тварини живуть у великих парках, обладнаних аналогічно місцям їхнього природного середовища проживання. Вражаючим зразком такого парку є тропічний ліс Масоала - на території 10 тис. м2 відтворено частину тропічного лісу о. Мадагаскар з відповідною флорою і фауною.

Женева - друге за величиною і чисельністю населення місто Швейцарії, розміщене на південно-західному березі Женевського озера. В старій частині міста знаходяться головні пам'ятники архітектури: собор св. Петра, який почали будувати в ХІ ст., Женевський університет і монумент Реформації. В місті розташовані штаб-квартири: європейського відділення Організації Об'єднаних Націй, Міжнародної Організації Праці, Міжнародної Організації з Міграції, Міжнародної Організації Охорони Здоров'я та значна кількість приватних банків. Щорічно проводиться автосалон.

Гірськолижні курорти

Адельбоден - розміщений біля підніжжя г. Вілдструбель (Wildstrubel), розрахований на сімейний відпочинок (40 % трас для початківців). Зона катання 1053-2400 м над р. м., функціонує 56 витягів, прокладено 78 гірськолижних трас. Загальна протяжність маркованих трас - 170 км, із штучним засніженням - 40 км. Сезон триває з другої декади грудня до початку травня. Для сноубордистів на висоті 1800-2200 м над р. м. створено: три сноуборд-парки, три хафпайпи і трасу для бордеркросу. Для любителів бігових лиж прокладено 18 км трас (зона катания 1350-2000 м), а також 40 км зимових пішохідних маршрутів. Послуги з розміщення надають 24 готелі, пансіонати і апартаменти. Найближчий аеропорт - Цюріх (195 км), залізнична станція - Фрутіген (15 км). Щороку в січні проводяться змагання Кубку світу з гірських лиж (FIS Ski World Cup) і меморіальний кубок Фреда Рубі.

Одним із найпрестижніших місць відпочинку вважається курорт Гштаад, який є частиною регіону Гштаад-Саанен-Ружемо. Розміщений за 150 км від найближчого міжнародного аеропорту в Женеві, час трансферу становить 2-3 год; до м. Цюріх - 220 км. Гірськолижний сезон триває з 10 грудня по 25 березня, зона катання 1050-2200 м над р. м. Загальна протяжність трас 90 км. На курорті створено фан-парк, хаф-пайп, траси на бордер-кросу і три санні траси. Прокладено 72 км трас для бігових лиж на висоті 1000 м. над р. м. Промарковано пішохідні маршрути. Курорт передбачений для початківців і прогресуючих лижників та сноубордистів. Крім ідеально підготованих трас, до послуг туристів першокласні готелі, ресторани, бари, магазини відомих фірм. Послуги з розміщення надають 50 готелів та пансіонів, шале і апартаменти. Стандарти розміщення високого рівня - на курорті три п'ятизіркові готелі. Щороку в січні організовують Всесвітній фестиваль повітроплавання, в якому беруть участь до 100 повітряних куль з 15 країн світу, а також національні та міжнародні змагання з бордеркросу. В кінці лютого - фестиваль класичної музики.

Верб'є розташований у кантоні Валє, на піденному-заході Швейцарії на висоті 1500-3300 м над р. м., розрахований на професіоналів і прогресуючих лижників, місце проведення щорічних змагань із фрі-райду. В межах курорту 57 підготованих трас (200 км), головно південно-західної експозиції, які обслуговують

36 витягів. Сезон триває з листопада до травня. Прокладено 20 км трас для бігових лиж, 10 км пішохідних маршрутів, три санні траси. Створено сноуборд-парк і хаф-пайп. Верб'є з'єднаний мережею витягів і єдиним скі-пасом з іншими курортами гірськолижного регіону Чотири Долини. Найдовша траса (15 км) для професіоналів починається з льодовика Мон Фор (3300 м) і закінчується в долині Ле Шабль, перепад висоти 2530 м. Для сноубордистів на висоті 2260 м вище р. м. розміщено парк Les Chaux де прокладено траси для бордеркросу і фрістайлу. Для відпочиваючих пропонують багато інших розваг, у тому числі басейни, сауни, тенісні корти, солярії, фітнес-центри; бари і ресторани відповідають вимогам найвищих стандартів. Послуги з розміщення надають понад 20 готелів, шале і апартаменти. Протягом січня-березня організовують змагання з фрі-райду і гірськолижного спорту (24 Houres Freeride, Adrenaline Contest, Verbier Ride, Carlsberg high five). Кожного року проводяться міжнародні музичні фестивалі та виставки. Головні туристичні атракції: замок (ХІІІ ст.), музей ковальства - кузня (XVII ст.), музей скла. Найближчі міжнародні аеропорти і залізничні станції: Женева (175 км), Цюріх (305), Мілан, Ле-Шабль.

Саас-Фе - один із найвисокогірніших районів, оточений альпійськими вершинами вічно покритими льодовиками. Знаходиться в німецькомовній частині кантону Валє, недалеко від кордону з Італією. Зона катання 1800-3600 м над р. м., прокладено 36 гірськолижних трас загальною протяжністю 100 км. На схилах встановлено 26 витягів. Траси для початківців розташовані поблизу центру курорту, а для професіоналів - займають основну площу льодовика Фєлскін (на висоті 3000 м). Для сноубордистів створено хаф-пайп і траси для бордеркросу на висотах понад 3200 м над р. м. Промарковано і підготовано 52 км пішохідних зимових маршрутів, функціонує санна траса довжиною 5 км. Прокладено 8 км трас для бігових лиж. Визначні пам'ятки курорту: високогірний обертовий ресторан Аллалін з оглядовим майданчиком, який розташований на висоті 3500 м. над р. м.; найвисокогірніший підземний фунікулер (Metro-alpin). Послуги з розміщення надають 56 готелів, апартаменти, приватні вілли та кемпінги. Сезон катання - із листопада по травень. Протягом сезону на курорті відбуваються: Кубок світу із сноуборду, Міжнародні змагання із фрі-райду (Rip Curl), Міжнародний фестиваль льодяної скульптури, Альпійський музичний фестиваль, та ін. Саас-Фе розташований за 234 км від Женеви і 246 км від Цюріха.

Церматт - розміщений у кантоні Валє на висоті 1620 м над р. м., один із найскладніших регіонів катання в Альпах, деякими трасами цього курорту можна спуститися в Італію - кордон проходить біля підніжжя вершини Маттерхорн, який не охороняється. Територія курорту поділена на три частини: Роторн (3103 м), Горнерграт (3089) - Кляйн Маттернхорн (3820) і Шва-рцзеє (2583). Сезон катання - з листопада по травень. Більшість трас розраховані для професіоналів, є можливості позатрасового катання. Загальна протяжність трас - 194 км, встановлено 62 витяги, 135 км трас із штучним засніженням. Прокладено 10 км трас для бігових лиж на висоті 1864 м над р. м., збудовано санну трасу довжиною 2500 м. Для сноубордистів на висоті понад 3000 м вище р. м. створено два фан-парки, два хаф-пайпи, траси для бордеркросу. Відпочиваючим пропонують екскурсію фунікулером на вершину Горнерграт, яка закінчується оглядовим майданчиком на висоті 3883 м над р. м. В межах курорту 37 готелів, з них чотири 5-зіркових, а також широкий вибір апартаментів, шале, кемпінгів. Головні події: Міжнародні змагання з керлінгу (січень), Міжнародні гірськолижні змагання, змагання із скі-турінгу (березень), а також міжнародні виставки, фестивалі, концерти. Туристичні атракції: льодова вежа в центрі курорту, льодовикова печера на г. Кляйн Маттерхорн, Гірськолижний музей. Курорт розташований за 255 км від Женеви і 270 км від Цюріха.

Давос - найбільший курорт в Альпах, і найвисокогірніше місто в Європі. Розміщений на південному-сході країни біля кордону з Австрією. Територія для катання складається із шести зон, складність трас різноманітна. Спуски для професіоналів відрізняються крутістю і твердим сніговим покриттям. Гірськолижний абонемент курорту охоплює суміжні території: Клостерс, Гочна, Мадріса. Зона катання 1560-2844 м над р. м., підготовано понад 100 трас протяжністю 320 км, встановлено 58 витягів. Для сноубордистів обладнано два сноу-парки, прокладено траси для бордеркросу. Промарковано 84 км пішохідних зимових маршрутів. На курорті створені сприятливі умови для аматорів рівнинних лиж, довжина трас близько 75 км; збудовано найбільшу в Європі природну ковзанку (22 тис м2). Крім лижного спорту, пропонується інші види активного відпочинку: катання на санах, польоти на параплані, відкриті та закриті ковзанки, теніс, сквош, верхова їзда, водні види спорту. Сезон катання - з листопада по квітень. Послуги з розміщення надають готелі, пансіони, шале і апартаменти. На курорті щороку організовують Міжнародний економічний форум, понад 150 конференцій, конгресів і симпозіумів. У грудні - міжнародні змагання з бігових лиж (Davos Nordics, World Cup), міжнародний фестиваль із сноубо-рду (O'Neill SB JAM), різноманітні музичні фестивалі. Курорт знаходиться за 144 км від Цюріха.

Кран-Монтана - найбільший гірськолижний курорт Швейцарії, розташований на висоті 1500 м над р. м., для гостей курорту відкривається приголомшлива панорама Альп. Кран і Монтана - два сусідніх селища, які об'єднані загальною зоною катання, витягами і трасами. Значна частина схилів розрахована для лижників середнього рівня підготовки. Для аматорів рівнинних лиж прокладено 45 км трас. У розпорядженні сноубордистів - два спеціально обладнаних сноуборд-парки і хаф-пайп. Курорт розташований за 183 км від Женеви і 221 км від Цюріха. Сезон катання з грудня по квітень.

Санкт-Моріц - респектабельний курорт із сприятливим кліматом - низька вологість повітря, понад 300 сонячних дня у році. Зона катання курорту охоплює схили декількох вершин (1800-3451 м над р. м.). На г. Корвілья (2486) знаходяться траси як для новачків, так і для більш досвідчених лижників. Для професіоналів розраховані траси г. Корвач (3451), для лижників середнього рівня - г. Дьяволенца. Загальна довжина гірськолижних трас - 350 км., 60 витягів зручно об'єднані в загальну систему. Довжина трас для бігових лиж становить 180 км, розміщені на висоті 1475-1815 м над р. м. Збудовано сноуборд-парк, хаф-пайп, санну трасу довжиною 4,2 км, прокладено трасу для бордеркросу. Підготовано 150 км зимових пішохідних маршрутів. Послуги з розміщення надають понад 30 готелів, шість - 5-зіркових. Інші спортивні можливості регіону - ковзанки, басейни, оздоровчий центр на основі мінеральних вод і лікувальних грязей, тенісні корти. Курорт розміщений за 200км від Цюріха і Мілану, 290 км від Базелю. Сезон катання з грудня по квітень. Щороку в січні організовують Кубок світу з поло на снігу (Cartier Polo World Cup); в березні: фестиваль класичної музики "Сніг і симфонія", міжнародні змагання на олімпійській бобслейній трасі, Кубок Джексона з керлінгу. На курорті проводили Чемпіонати світу (1934, 1948, 1974, 2003).

Термальні курорти Швейцарії (SPA-курорти)

Лейкербад - невеликий затишний курорт на південному заході Швейцарії надає унікальні можливості для різноманітного повноцінного відпочинку. Розміщений за 190 км від аеропорту Женеви, на висоті 1411 м над р. м. З грудня по березень на курорті відпочивають прихильники бігових і гірських лиж; весною, літом і осінню популярними є пішохідні прогулянки. Загальна протяжність гірськолижних трас понад 60 км, з перепадом висот 1400-2700 м над р. м. Головним лікувальним чинником є термальні джерела і збудовані на їх основі термальні купальні (Burgerbad і Alpentherme); у кожній з них є кілька термальних басейнів, джакузі, тренажерні зали, відділення фізіотерапії, сауни. Для активного відпочинку функціонують оздоровчі центри, крита ковзанка, тенісні корти, майданчики для гри в сквош, поля для міні-гольфу, прокладено 60 км пішохідних маршрутів, розроблено велосипедні маршрути. У Лейкербаді є 28 готелів і близько 50 ресторанів.

Івердон-ле-Бан (озеро Невшатель) - єдиний у Швейцарії термальний і одночасно озерний курорт, що має природний піщаний пляж. Івердон є невеликим містечком із середньовічним замком і красивим собором на центральній площі, розташований за 90 км від Женеви. Курорт своїй популярності завдячує термальним мінеральним водами. На курорті лікують захворювання верхніх дихальних шляхів, ортопедичні захворювання, наслідки травм і переломів, неврити і невралгію; проводять антистресову безопераційну терапію обличчя і тіла. До послуг відпочиваючих внутрішні та зовнішні термальні басейни (34°C), зовнішній ігровий басейн (31°C). За хімічним складом термальна вода курорту сірководнева, бікарбонатна, насичена кальцієм і магнієм, її добувають з глибини 500 м. Послуги з розміщення, а також відповідні лікувальні процедури надають в 4-зірковому готелі Grand Hotel des Bains.

Бад-Рагац - елітний курорт на північному сході Швейцарії, розміщений на висоті 1000 м вище р. м. Відомий сприятливим мікрокліматом. Найбільш популярні термальні центри - Таміна і Хе-лєна Бад. У міському термальному комплексі Таміна є два закритих басейни (34°С), гідромасажні відділення, відкритий басейн із водоспадом, гротом, джакузі та підводним масажем (35°С). Оздоровчий комплекс Хелєна Бад має власне термальне джерело, лікувальні ванни, салон краси, сауни, римсько-ірландські бані, кабінети фітотерапії, зал для фітнес-тренувань. До послуг відпочиваючих - гірські і бігові лижі, катання на конях, оздоровчі центри, тенісні корти, школа верхової їзди, поле для гольфу. На курорті прокладено 50 км гірськолижних трас, встановлено 13 витягів.

Замки

Херблінген побудований у ХІІІ ст. на місці старого укріплення, багаторазово змінював власників, був закладений за борги і переходив у руки австрійців. За останні два століття він змінив понад

25 власників. Збереглися середньовічні стіни і вежі, внутрішній двір.

Хагенвіль - один із добре збережених замків на воді. Перша згадка про цей замок датується XIII ст., коли його власник Рудольф Хагенвіль пішов у Хрестовий похід під прапорами Фрідріха II. Під час 30-літньої війни тут знаходилися шведські війська, а з XVIII ст. замок став літньою резиденцією абата монастиря Санкт-Галлен.

Унтерхоф. Центральна вежа замку була збудована в 1186 р., навколо її були зведені стіни і виник замок Унтерхоф (1294), першим власником якого був Йоганн Трухзессен. Його нащадки володіли замком до 1460 р. У 1990-1992 рр. замок був реконструйований.

Верденберг був заснований Рудольфом фон Монфором у 1230 р. У 1404 р. його захопили австрійці. У XVI ст. він належав місту Люцерну і абатству Санкт-Галлен. У 1835 р. замок придбав глава сімейства Хілті й улаштував у замку аптеку і лікарський кабінет. Фріда Хілті заповіла замок абатству Санкт-Галлен.

Вартензеє. Стародавня житлова вежа замку була збудована в 1243 р. за часів Генріха фон Вартензеє. З 1372 до 1791 рр. замок був у власності сімейства Бларерів. У 1843 р. його придбав англійський композитор барон Роберт Лукас Персаль де Вільсбрідж, який перебудував значну частину замку в псевдоготичному стилі. Зараз замок належить сімейству Баслер.

Хегі. Перша згадка про замок датується 1225 р. Протягом XVI ст. замок перебудовували - він був оточений кам'яною стіною, збудовані бічні вежі, Лицарський будинок і капела. З 1587 р. замком володіло м. Цюріх, а з 1798 р. знову став приватним володінням. З 1915 по 1947 рр. власником замку був Фрідріх Хегі. З 1947 р. замок належить місту Вінтертур.

Ленцбург. Перша згадка про замок датується 976 р., коли тут справляв весілля граф Беро з Ааргау. У той час замок був ще дерев'яний, з ХІ ст. - кам'яний. У ХІІ ст. власник замку - граф Отто фон Ленцбург, навколо нього виростає однойменне місто. Після смерті графа Ленцбурга замок змінював власників. У ХІ-ІІ-XIV ст. його перебудували, з 1433 р. належить м. Берн.

Додатки
Додаток 1. ЗАКОН УКРАЇНИ Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України
Додаток 2. ЗАКОН УКРАЇНИ Про державний кордон України
ЛІТЕРАТУРА
ПЕРЕДМОВА
Розділ 1. Історія розвитку туризму
1.1. Початковий етап
1.2. Становлення туристичного бізнесу
1.3. Туризм як галузь індустрії
1.4. Монополізація туристичної індустрії
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru