Гроші і кредит - Колодізєв О.М. - 8.2. Роль і призначення грошей в економіці країни з вирішення завдання стабілізації економіки та забезпечення її сталого розвитку

Роль грошей – це результат функціонування та впливу грошей на різноманітні сторони дії суспільства. Коли йдеться про якісний аспект, необхідно визначити вплив грошового середовища на матеріальні інтереси та виробничу активність суб'єктів. Кількісний аспект полягає у тому, що держава може активно впливати на розвиток економіки, змінюючи кількість грошей в обігу (табл. 8.1).

Таблиця 8.1. Вплив грошового середовища на економіку

Якісний аспект

Кількісний аспект

Розширення меж виробництва та праці

Зміна динаміки цін

Здешевлення процесу обміну

Зміна темпів економічного зростання

Стимулювання економічної поведінки суб'єктів

Зміна зайнятості

Сприяння наявності грошей розвитку ринку

Соціальний стан

Сприяння регулюванню економіки

У міру поглиблення ринкової трансформації економіки України помітно зростає роль грошей у її розвитку. Поступово українська гривня перетворилася на справді загальний еквівалент. Особливого значення гроші і вся сфера їх обігу набувають у сучасних умовах організації державного регулювання економіки (рис. 8.2).

Грошово-кредитне регулювання, як правило, спрямоване на стримування зростання грошової маси, подолання інфляційних процесів і стимулювання збільшення валового національного продукту. Грошово-кредитна політика посіла ключове місце в механізмі державного регулювання економіки.

Значення грошей у сучасних умовах державного регулювання економіки

Рис. 8.2. Значення грошей у сучасних умовах державного регулювання економіки

Досвід країн з розвинутою ринковою економікою не тільки свідчить про величезну роль грошей, а й показує основні напрями успішного використання їх у трансформаційній економіці України.

По-перше, це максимальне переведення на ринкові засади всіх сфер економічних відносин. Грошова форма має реально опосередковувати всі процеси розширеного відтворення, забезпечувати здійснення їх на еквівалентній основі. На принципах еквівалентності, самофінансування, самодостатності повинна ґрунтуватися діяльність не тільки виробничих підприємств, а й економічних суб'єктів сфери науки, освіти, охорони здоров'я тощо.

По-друге, переорієнтація цілей економічної, у тому числі грошової, політики із забезпечення інтересів центру на інтереси безпосереднього виробника, окремих колективів, регіонів тощо. Тільки за цієї умови можна буде ефективно використовувати грошові інструменти для стимулювання суспільного виробництва, а отже, і для забезпечення економічних інтересів центру.

По-третє, забезпечення вільної та гарантованої капіталізації грошових доходів усіх суб'єктів економічних відносин усіма методами, сумісними із соціальними пріоритетами України, що сприятиме зростанню інвестицій, згортанню тіньової економіки, зміцненню банківської системи.

По-четверте, оздоровлення грошового обігу, забезпечення високої та сталої вартості грошової одиниці, без чого неможливо відновити роль грошей у міновому процесі, витіснити бартерні операції з ринку, а отже, забезпечити їх належну роль у розвитку економіки в цілому*192.

*192: { Гроші та кредит: підручник / М.І. Савлук, A.M. Мороз, М.Ф. Пуховкіна та ін.; за заг. ред. М. І. Савлука. – K.: КНЕУ, 2001. – 604 с.; Демківський АВ. Гроші та кредит : навч. посіб. / А.В. Демківський. – K.: Дакор, 2005. – 528 с.; Щетинін A.І. Гроші та кредит: підручник / А.І. Щетинін. – 2-ге вид., переробл. та доповн. – К.: Центр навч. л-ри, 2006. – 432 с.}

У міру подальшої трансформації економіки України в ринковому напрямі, розвитку банківської системи, формування ринків цінних паперів, кредитного та валютного ринків, оздоровлення державних фінансів і національних грошей, послаблення кризових явищ в економіці роль грошей в економічному житті України неухильно зростатиме.

8.3. Підвищення ефективності економічних процесів за рахунок застосування новітніх механізмів використання грошей та їх функціонального призначення на етапі розвитку інтеграційних процесів і глобальних перетворень світової економіки
Запитання та завдання для самоперевірки
Завдання для самостійного розв'язання
Модуль 3. РОЛЬ І МІСЦЕ КРЕДИТУ В СОЦІАЛЬНО- ЕКОНОМІЧНОМУ ПРОСТОРІ
Тема 9. ТЕОРІЯ ГРОШЕЙ
9.1. Класична кількісна теорія грошей, її основні постулати
Класична кількісна теорія
Кейнсіанська теорія інфляції
Монетаристське трактування інфляції
9.2. Сучасний монетаризм як напрям розвитку кількісної теорії
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru