Економіка грошей, банківської справи і фінансових ринків - Мишкін Ф.С. - Моніторинг і примус обмежувальних умов

Як свідчить приклад із Стівом та його магазином морозива, вам варто було б надати йому позику у разі вашої впевненості, що Стів не інвестує в жодну іншу справу, ризиковішу ніж магазин морозива. Ви можете впевнитися, що Стів використовуватиме ваші гроші саме на ті цілі, на які ви б хотіли, склавши пункти (що називаються обмежувальними зобов'язаннями або умовами) у борговій угоді, що обмежують діяльність фірми. Наглядаючи за діяльністю Стіва, ви стежите, чи відповідає вона цим обмежувальним умовам, і примушуєте дотримуватися умов, якщо Стів їх не виконує. Ви можете переконатися, що він не ризикуватиме за ваш рахунок.

Обмежувальні умови призначені для зменшення морального ризику або через недопущення небажаної поведінки, або через заохочення бажаної поведінки. Існує чотири види обмежувальних умов, які досягають цієї мети.

1. Для уникнення морального ризику можуть бути розроблені умови, що утримують позичальників від небажаної поведінки, яка проявляється у здійсненні ризикових інвестиційних проектів. Окремі види цієї умови передбачають, що отримана позичка може використовуватися тільки на фінансування певної діяльності, такої, як купівля відповідного устаткування або товарно-матеріальних запасів. Інші типи угод обмежують участь фірми в певних ризикових напрямках виробничої діяльності, як, наприклад, придбання інших фірм.

2. Обмежувальні умови можуть заохочувати позичальника займатися бажаними видами діяльності, що робить ймовірнішим повернення позички. Одна із обмежувальних умов цього виду вимагає від годувальників сімей застрахувати своє життя для виплати заставної у випадку смерті Обмежувальні умови цього виду для фірм зосереджуються на заохоченні фірм, що отримують позики, до володіння значним власним капіталом, бо більший власний капітал позичальника обмежує моральний ризик і зменшує можливість для позикодавця понести збитки. Ці обмежувальні умови, як правило, визначають наперед, що фірма повинна підтримувати мінімальний резерв певних активів щодо свого розміру.

3. Через те що застава є важливим захистом для позикодавця, обмежувальні умови можуть заохочувати позичальника підтримувати заставу у доброму стані і перевіряти, чи вона залишається у володінні позичальника. Цей вид обмежувальних умов для людей, подібних до нас із вами, зустрічається найчастіше. Наприклад, угоди на позику при купівлі автомобіля вимагають від його власника мінімальної страхової суми на випадок аварії та крадіжки і не дозволяють продаж автомобіля аж до сплати позики. Так само отримувач заставної на будинок повинен мати відповідне страхування житла і сплатити заставну повністю, коли ця власність продасться.

4. Обмежувальні умови також вимагають від фірми, яка отримує позику, періодичної інформації про її діяльність у вигляді квартального звіту про облік і доходи, що полегшує тим самим позикодавцеві перевірку фірми та запобігає моральному ризикові. Цей вид обмежень дає право позикодавцеві в будь-який час проводити аудиторську перевірку та вивчати бухгалтерську документацію фірми.

Ми тепер розуміємо, чому боргові угоди часто є складними юридичними документами з багатьма обмеженнями на поведінку позичальника,- загадка 8: боргові угоди потребують наявності складних обмежувальних умов для мінімізації морального ризику.

Фінансове посередництво

Незважаючи на те, що обмежувальні умови допомагають зменшити проблему морального ризику, вони не усувають її повністю. Майже неможливо скласти такі обмеження, які б виключали будь-яку ризикову діяльність позичальника. Ба більше, позичальники можуть бути достатньо розумними, щоб виявити лазівки в обмежувальних умовах і зробити їх неефективними.

Наступна проблема, яка пов'язана з обмежувальними умовами, полягає в тому, що їх треба мати змогу перевірити і змусити до їх виконання. Обмежувальна умова є беззмістовною, якщо позичальник може порушити її, знаючи, що позикодавець не перевірятиме його або не платитиме за проведення судочинства у разі порушення умови. Перевірка та примус до виконання обмежувальних умов є дорогим заходом, тому проблема зайців виникає на ринку боргових цінних паперів (облігацій) так само, як і на ринку акцій. Якщо ви знаєте, що інші власники облігацій здійснюють нагляд і примушують дотримуватися обмежувальних умов, то ви можете обрати статус вільного вершника, тобто самі утримуватися від нагляду та тиску щодо дотримання умов. Проте інші власники облігацій можуть поводитися так само. Тож імовірний результат полягає в тому, що недостатні ресурси виділяються для проведення нагляду та примусу щодо дотримання обмежувальних умов. Отже, моральний ризик залишатиметься серйозною проблемою для ринкових цінних паперів.

Як уже зазначалося, фінансові посередники, особливо банки, мають здатність уникати проблеми зайців доти, доки вони головним чином надають приватні позички.

Приватними позиками не торгують, тому ніхто інший не може стати "вільним вершником", тобто ухилитися від нагляду і тиску щодо дотримання обмежувальних умов. Посередник здійснює приватні позички і тим самим отримує вигоду від нагляду та здійснення тиску і буде працювати так, щоб зменшити проблему морального ризику, що пов'язана з борговими угодами. Поняття морального ризику забезпечило нам додаткову причину значно важливішої ролі фінансових посередників у спрямуванні коштів від позикодавців до позичальників, ніж роль ходових ринкових цінних паперів, як описано в загадках 1-4.

Підсумки

Наявність асиметричної інформації на фінансових ринках призводить до проблеми несприятливого вибору і морального ризику, які заважають ефективному функціонуванню фінансових ринків. Розв'язання цих проблем обіймає приватне виробництво і продаж інформації, державне регулювання з метою збільшення інформації на фінансових ринках, важливість застави і власного капіталу для боргових угод та використання моніторингу і обмежувальних умов. Визначальний висновок з нашого аналізу полягає в тому, що існування проблеми зайців у випадку цінних паперів, таких, як акції і облігації, якими торгують, свідчить, що фінансові посередники, зокрема банки, повинні відігравати значнішу роль у фінансуванні підприємницької діяльності порівняно з ринками цінних паперів. Економічний аналіз наслідків несприятливого вибору і морального ризику допоміг пояснити основні риси нашої фінансової системи. Тим самим він забезпечив розв'язки восьми загадок про фінансову структуру, що окреслені на початку даного розділу.

Фінансове посередництво
Підсумки
Застосування. Фінансові кризи і загальна ділова активність
Фактори, що спричиняють фінансові кризи
Зростання процентних ставок
Падіння курсів на ринку акцій
Непередбачене падіння рівня цін
Зростання невизначеності
Банківська паніка
Анатомія фінансової кризи
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru