Економіка грошей, банківської справи і фінансових ринків - Мишкін Ф.С. - Компанії із страхування майна та від нещасних випадків

Компаній із страхування майна та від нещасних випадків у США налічується понад 3000, серед яких дві є найбільшими: "State Farm Insurance" і "Allstate Insurance". Компанії із страхування майна та від нещасних випадків організовані і як акціонерні, і як взаємні компанії, що регулюються штатами, в яких вони діють у той же спосіб, що і компанії із страхування життя. В останні роки компанії із страхування майна та від нещасних випадків не почували себе зовсім добре, і, як наслідок, страхові ставки різко зросли. Ця "страхова криза", яку часто обговорюють в засобах масової інформації, аналізується у вставці 12.1.

На інвестиційну політику цих компаній впливають дві основні обставини. По-перше, оскільки ці компанії підпадають під федеральний подоходний податок, то найбільша частка їхніх активів нагромаджена у вільних від оподаткування муніципальних облігаціях. По-друге, майнові втрати менш визначені, ніж коефіцієнт смертності населення, а відтак вони менш прогнозовані. Тому компанії із страхування майна та від нещасних випадків не можуть з такою ж точністю прогнозувати майбутні виплати власникам полісів, як компанії із страхування життя. Тому ці компанії тримають ліквідніші активи, ніж компанії із страхування життя; муніципальні облігації і цінні папери уряду США становлять понад половину їхніх активів, і більша частина решти активів вкладена в облігації та акції корпорацій.

Вставка 12.1. Криза страхування

У 70-і роки при високих процентних ставках страхові компанії мали високі доходи від інвестицій, що давало їм змогу утримувати страхові ставки на низькому рівні. Проте в середині 80-х років доходи з інвестицій впали одночасно із зниженням процентних ставок, в той час як зростання кількості позовів, включаючи страхування майна та від нещасних випадків і різке збільшення страхових сум, що сплачуються в таких випадках, завдали суттєвих збитків компаніям. Щоб забезпечити попередній рівень прибутковості, страхові компанії різко збільшили страхові ставки, інколи подвоюючи, а то навіть і потроюючи страхові внески,- і нерідко відмовляли у страхових гарантіях. Це призвело до негативної реакції виборців. Наприклад, окремі штати, такі, як Каліфорнія, провели референдум щодо зниження страхових ставок. Внаслідок зниження прибутковості страхові компанії повели активну кампанію за обмеження на страхові виплати, зокрема за протизаконні дії в медицині В пошуках прибутку страхові компанії розширяють сферу своєї діяльності, страхуючи сплату процентів на муніципальні облігації та облігації корпорацій, а також цінні папери, забезпечені заставними. Основна тривога була викликана тим, що страхові компанії в гонитві за прибутками надмірно ризикують. Ця тривога має вагомі підстави, бо кількість випадків неплатоспроможності страхових компаній постійно зростала від п'яти за рік на початку 80-х років до майже 50 за рік у 1990 р. Чи не простежується тут ще одна криза, що нагадує кризу ощадно-позичкових асоціацій?

Компанії із страхування майна та від нещасних випадків страхують втрати від будь-якої події, включаючи пожежу, крадіжку, неуважність, протизаконні дії, землетруси, автомобільні аварії тощо. Якщо можлива застрахована втрата надто велика для однієї фірми, то здебільшого декілька фірм виписують страховий поліс одночасно, щоб поділити ризик Найвідомішим напрямом поділу ризику є Лондонський Ллойд, асоціація, в якій різні страхові компанії можуть страхувати частину поліса. Лондонський Ллойд заявляє, що за відповідну ціну він застрахує від будь-якої додаткової непередбаченої обставини.

Пенсійні фонди
Приватні системи пенсійного забезпечення
Державні системи пенсійного забезпечення
Фінансові компанії
Взаємні фонди
Взаємні фонди грошового ринку
Урядове фінансове посередництво
Федеральні кредитні установи
Урядові гарантії позик: чи можлива ще одна криза?
Ринкові інститути цінних паперів
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru