Економіка грошей, банківської справи і фінансових ринків - Мишкін Ф.С. - Урядове фінансове посередництво

Уряд дедалі більше залучається у фінансове посередництво двома основними способами. По-перше, через заснування федеральних кредитних установ, що безпосередньо впливають на процеси фінансового посередництва, і, по-друге, через забезпечення урядовими гарантіями приватних позик.

Федеральні кредитні установи

З метою підтримання житлового будівництва уряд заснував три урядові установи, що забезпечують коштами ринок заставних шляхом продажу облігацій з використанням виторгу, щоб купувати заставні: Федеральну національну іпотечну асоціацію (що називають "Fannie Мас"), Урядову національну асоціацію іпотечного кредиту ("Ginnie Мас"), Федеральну компанію іпотечного кредиту житлового будівництва ("Freddie Мас"). Крім "Ginnie Мас", яка є федеральною установою і, отже, частиною уряду США, інші установи просто підтримуються федеральним урядом. Вони функціонують як приватні корпорації з тісними зв'язками з урядом. В результаті заборгованість підтримуваних установ не гарантується урядом Сполучених Штатів, як у випадку облігацій Державної скарбниці. Проте в дійсності малоймовірно, щоб федеральний уряд дозволив невиконання зобов'язань цими підтримуваними ним установами.

Ще однією галуззю, в якій фінансове посередництво урядових установ відіграє важливу роль, є сільське господарство. Система кредитування сільського господарства, яка складається з банків для кооперативів, федеральних посередницьких кредитних банків і федеральних земельних банків, випускає цінні папери, а потім використовує виторг для надання фермерам позик

Студенти також користаються з урядового фінансового посередництва. Студентська асоціація ринкових позик (названа "Sallie Мас") забезпечує коштами для здобуття вищої освіти через студентські позики, надані приватними фінансовими інститутами під гарантовану програму студентських позик

В останні роки урядові фінансові посередники переживали фінансові труднощі. Прикладом є система кредитування сільського господарства. Зростання кількості банкрутств фермерських господарств означало для сільськогосподарських кредитних банків збитки на мільярди доларів. Як результат, вони вимагали 4 млрд. дол урядової поруки в 1987 р. Внаслідок високих темпів зростання невиконання зобов'язань по наданих студентських позиках, "Sallie Мас" також зазнала втрат по окремих з цих позик. Вашингтон все більше турбує становище федеральних кредитних установ. Щоб відхилити вимогу про урядову поруку, якої домагаються сільськогосподарські кредитні банки, адміністрація Буша висунула нові правила, які вимагають, щоб ці установи збільшили капітал, що дасть змогу краще долати потенційні втрати.

Урядові гарантії позик: чи можлива ще одна криза?

Ще одну важливу роль відіграє уряд в фінансовому посередництві, забезпечуючи урядові гарантії надання позик. Урядова гарантія позик спрацьовує як страхування: вона страхує позикодавця, скажімо, банк, від будь-яких втрат у випадку несплати позичальником боргу. На ринку житлового будівництва урядові гарантії позик забезпечує Федеральне управління житлового будівництва і Відомство у справах ветеранів. Відділ освіти гарантує студентські позики, а Управління житлового будівництва фермерів гарантує позики фермерам.

За останні двадцять років гарантії позик зростали швидкими темпами, збільшившись протягом цього періоду вчетверо. Вони особливо приємні для конгресменів, бо субсидували діяльність, підтримувану нашими політиками, як, наприклад, навчання у коледжі або набуття власності на житло, що до того ж не потребувало жодних прямих видатків від імені уряду. Завжди можна почути такий важливий економічний вислів: "Ви не отримуєте щось за ніщо". Це, звичайно, справедливо і для уряду. З урядовими гарантіями позик постає така ж проблема, як і з урядовим страхуванням депозитів: обидві ці страхові системи ведуть до проблем морального ризику, які викликають втрати для уряду. Оскільки банки та інші інститути, що надають позики, не зазнають жодних збитків, якщо має місце невиконання зобов'язань по позиках, то у них мало стимулів бути уважними до тих, кому позики надано.

Втрати урядових установ, що гарантують позики, є наслідком подібної практики і можуть бути суттєвими. Горезвісною в цьому відношенні є більш як 30 %-на несплата боргу по гарантованих урядом позиках для студентів комерційних шкіл. Втрати для уряду від гарантій позик нещодавно зросли. В 1990 р. Головне бюджетно-контрольне управління вжахнуло Конгрес прогнозом, що втрати від урядових гарантій позик можуть перевищити 100 млрд. дол. Платників податків може налякати додаткове дороге вливання такого ж розміру, яке потрібне було для ощадно-позичкових асоціацій.

Федеральні кредитні установи
Урядові гарантії позик: чи можлива ще одна криза?
Ринкові інститути цінних паперів
Інвестиційні банки
Брокери та ділери з операцій з цінними паперами
Організовані біржі
Відокремлення комерційного банківництва від сфери цінних паперів
Аргумент на користь дозволу банкам вступати в бізнес цінних паперів
Доказ проти дозволу банкам вступати в бізнес цінних паперів
Куди прямує відокремлення банківництва та бізнесу цінних паперів?
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru