Економіка грошей, банківської справи і фінансових ринків - Мишкін Ф.С. - Фінансова інновація: зміна ринкових умов

Двадцять років тому багатьох фінансових інструментів, які зараз сприймаються нами як звичні, не існувало,- наприклад, чекових рахунків, що дають проценти (нау-рахунки). Сьогодні кількість фінансових інструментів, доступних людям з великими, середніми і малими коштами для інвестування, значно збільшилася. З'явилася велика кількість нових фінансових інструментів (таких, як взаємні фонди грошового ринку). Як можна пояснити цю революційну зміну у фінансовій системі та швидке розширення нових фінансових послуг, які надаються споживачам?

Банківництво, як і інші галузі, забезпечує вилучення прибутків шляхом продажу його продуктів. Якщо миловарна компанія відчуває, що на ринку є потреба в пральному порошку з пом'якшувачем тканини, то вона створює продукт, який відповідає цій потребі. Так само фінансові інститути розробляють послуги для задоволення як власних потреб, так і потреб своїх клієнтів. Інновації в цій сфері стимулюються багатьма тими факторами (зміни в техніці та в умовах ринку), що викликають інновації і в інших галузях. Оскільки фінансові інститути стикаються з більшими регулятивними обмеженнями, ніж більшість фірм в інших галузях, то природа регулювання та його зміни є додатковими важливими факторами фінансових інновацій.

В цьому розділі, застосовуючи економічний аналіз, ми спробуємо пояснити причини різноманітних інновацій. Після цього спробуємо прогнозувати розвиток майбутніх фінансових нововведень, що нині дуже важливо. В умовах зростання темпів інновацій та фінансова система, яку побачимо в майбутньому, без сумніву, буде відрізнятися від нинішньої.

Економічний аналіз інновацій

Будь-який аналіз, що пояснює інновацію, звертається до тих інтересів, які спричинили її появу. Економісти твердять, що інновацію створюють бажання індивідів та фірм максимізувати прибутки. Іншими словами, винятково вигідні для економіки інновації приводяться в рух бажанням стати (або залишатися) багатими. Цей погляд веде до простого економічного висновку: зміна економічного середовища стимулюватиме пошук високоприбуткових інновацій.

Починаючи з 1960-х років, індивіди та фінансові інститути стикалися зі значними змінами економічного середовища на фінансових ринках: темпи інфляції та процентні ставки помітно зросли, значно ускладнилося їх прогнозування, в той час як комп'ютерна техніка швидко розвинулася. Фінансові інститути виявили, що багато старих способів бізнесу більше не дають прибутку. Фінансові послуги, які вони пропонували клієнтам, не користувалися попитом Багато фінансових посередників усвідомило, що за допомогою традиційних фінансових інструментів вони не в змозі мобілізувати коштів. Без цих коштів вони скоро припинили б свою діяльність. Щоб вижити в новому економічному середовищі, фінансовим інститутам довелось розробляти та пропонувати нові, прибуткові послуги. В цьому випадку потреба стала матір'ю інновації.

Керівництво фірм (фінансових та інших), яким не загрожувало нове економічне середовище, відчуло, що зміни у фінансовому середовищі можна використати для власного збагачення. Тому почалися пошуки нових, прибутковіших фінансових послуг. Наполегливі зусилля зробили багатьох мультимільйонерами і сприяли розвитку ряду нинішніх фінансових інновацій.

ПОРАДА

Щоб краще зрозуміти, чому з'явилися фінансові інновації, що аналізуються в цьому розділі, пам'ятайте про те, що всі інновації є наслідком гонитви за прибутками

Фінансова інновація: зміна ринкових умов

Коли ми тепер маємо економічну теоретичну основу для сприйняття інновацій, розгляньмо декілька прикладів фінансових інновацій, що виросли зі змін ринкових умов. Протягом останніх років найзначнішою зміною в ринкових умовах було драматичне зростання нестабільності процентних ставок. У 1950-і роки процентна ставка по тримісячних векселях Державної скарбниці коливалася між 1 % та 3,5 %. У 1970-і роки вона коливалася між 4 % та 11,1 %. Ця нестабільність стала ще помітнішою у 1980-х роках, коли процентна ставка по тримісячних векселях Скарбниці коливалася в інтервалі від 5 % до 15 % і більше Ми бачили з таблиці 4.2 в розділі 4, що зростання процентної ставки з 10 % до 20 % могло б призвести до втрат капіталу приблизно в розмірі 50 % на трирічну облігацію та від'ємного доходу розміром понад 40 %. Значні коливання процентних ставок призводять або до великих доходів, або втрат від приросту, або зменшення ринкової вартості активів та більшої невизначеності щодо доходів на інвестиції Ризик, пов'язаний з невизначеністю змін процентних ставок та доходів, називають ризиком, що обумовлений процентною ставкою, або процентним ризиком Висока нестабільність процентних ставок, характерна для 1970-х років, збільшує рівень процентного ризику.

Оскільки зміни в економічному середовищі стимулюють пошук прибуткових інновацій, то можна сподіватися, що збільшення процентного ризику спонукатиме до створення нових фінансових інструментів та ринків, що дозволяють зменшити ризик Три приклади фінансових інновацій у 1970-і роки підтверджують це передбачення: 1) розвиток заставних з коригованою процентною ставкою; 2) створення ринків ф'ючерсів для фінансових інструментів і 3) створення ринку для боргових інструментів.

Заставні із коригованою процентною ставкою
Ф'ючерсні ринки для фінансових інструментів
З фінансових новин. Фінансові ф'ючерси.
Опціонний ринок для боргових інструментів
Інші зміни в ринкових умовах: дисконтні брокери та ф'ючерси індексних акцій
Фінансова інновація: прогрес техніки
Банківські кредитні картки
Сек'юритизація
Фінансова інновація: ухилення від регулятивних приписів
Регулятивні приписи як джерело фінансових інновацій
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru