Економіка грошей, банківської справи і фінансових ринків - Мишкін Ф.С. - Незаконна діяльність.

На сподівані доходи по чекових депозитах порівняно з готівкою можуть також впливати масштаби незаконної діяльності в економіці. Закон США відкриває урядовим позивачам доступ до банківських даних, коли проводиться кримінальне розслідування. Якщо ви втягнуті у якусь незаконну діяльність, то вам не варто проводити ділові операції з чеками, бо рух чеків можна простежити. Отже, чеки можуть стати потенційно важливим доказом проти вас. Рух готівки, з іншого боку, прослідкувати набагато складніше. Сподіваний доход на готівку є вищим порівняно з чековими депозитами, коли ви втягнуті у незаконні ділові операції. Отже, коли масштаби незаконної діяльності у певному суспільстві зростають, то в ньому спостерігається зростання використання готівки порівняно з чековими депозитами, і відношення {С/И} збільшується. Існує пряма залежність між законною діяльністю і відношенням "готівка - чекові депозити"1.

Дивлячись на таблицю 16.1, постає питання, які види незаконної діяльності вели до зростання {С/О}? На початку 1960-х років відношення {С/О} почало зростати, саме коли нелегальна торгівля наркотиками почала феноменально зростати. Оскільки незаконні операції з наркотиками завжди проводилися в готівці, то імовірно, що зростання торгівлі наркотиками спричинилося до збільшення значення відношення {С/И}. Доказом на користь цього припущення є велетенський потік готівки до південного флоридського регіону, який є основним центром для нелегального ввозу наркотиків у США 2. Інша незаконна діяльність - проституція, чорні ринки, азартні ігри, лихварство, переховування крадених товарів, незаконна медична практика - також може бути джерелом вищого відношення "готівка - чекові депозити".

Ще одним цікавим випадком зміни відношення {С/О} є його зростання під час обох світових війн, що пов'язується з великим підвищенням по доход них податків. Подоходні податки суттєво зросли у 1917 р. для фінансування вступу США в першу світову війну. Хоча ставки подоходного податку істотно зменшилися після війни, вони знову були суттєво підвищені під час другої світової війни для фінансування воєнних видатків і вже ніколи не поверталися до довоєнних рівнів.

Зростання відношення {С/О}, коли ставки подоходного податку збільшуються, можна пояснити таким чином. Вищі податкові ставки заохочують ухиляння від сплати податків. Коли ставки подоходного податку зростають, то існують вагомі стимули для ухиляння від податків через проведення ділових операцій у готівці. Якщо ви отримуєте плату готівкою за певну послугу (скажімо, як водій таксі, офіціант або лікар), малоймовірно, щоб податкове управління (IRS) могло довести, що ви применшуєте ваші доходи. Якщо вам оплачують за допомогою чека або кредитної картонки, то вам доводиться бути обережним (і чесним) і декларувати доход повністю. Висновок: вищі ставки оподаткування вестимуть до зростання відношення {C/D}.

Спроби уникнення сплати подоходного податку пояснюють зростання відношення {C/D} не тільки під час обох світових воєн, але також у 1960-і та 1970-і роки. Це, можливо, здається дивним, бо шкала ставок подоходного податку не підвищувалася протягом цього періоду. Проте тягар подоходних податків зростав завдяки прогресивній системі подоходних податків США (коли доход зростає, то і податкова ставка зростає). Зростаючий рівень цін у 1960-і та 1970-і роки збільшував номінальні доходи і переміщував дедалі більше число індивідів у вищі податкові розряди (явище, відоме усім країнам). Це означало, що ставка оподаткування зростала, навіть коли податкова шкала залишалася незмінною. Як результат, зростали стимули до ухиляння від сплати податків шляхом применшення декларованого доходу. Населення також уникало використання чекових депозитів. Іншими словами, сподіваний доход по чекових депозитах впав, і тому відношення {C/D} зросло.

Збільшення спроб ухиляння від податків та інші незаконні види діяльності не тільки означають збільшення відношення "готівка - чекові депозити", але і те, що урядовим установам не будуть повідомляти про все більші розміри доходу. Результатом стане применшення показників ділової активності, зокрема валового національного продукту (ВНП), який вимірює сумарне виробництво товарів і послуг в економші Ця нереєстрова на економічна діяльність була названа підпільною економікою (або тіньовою економікою). Свідченням її масштабів є той факт, що сума готівки на кожного чоловіка, жінку і дитину у США (виміряна як кількість готівки у 1990 р. поділена на кількість населення) є майже 1000 дол Тільки небагато людей тримають таку кількість готівки. Цілком ймовірно, що більшість готівки використовується для проведення ділових операцій у підпільній економіці. Розрахунки масштабів підпільної економіки показують, що вони, можливо, перевищують 10 % сукупної ділової активності (див. вставку 16.1). Якщо це припущення правильне і можна було б оподатковувати приховані доходи, то Америка могла б розв'язати проблеми свого бюджетного дефіциту протягом однієї НОЧІ

Застосування. Пояснення даних про відношення {c/d} за минулий період
Застосування. Прогнозування майбутньої динаміки { c/d }
Зростання ставок подоходного податку для збалансування бюджету
Скасування процентних платежів по чекових рахунках
Пояснення поведінки банків
Визначники норми надлишкових резервів {ЕR/D}
Ринкові процентні ставки.
Сподівані відпливи вкладів.
Визначники отримання дисконтних позичок
Ринкові процентні ставки і облікова ставка.
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru