Економіка грошей, банківської справи і фінансових ринків - Мишкін Ф.С. - Зміни в іноземній процентній ставці (іF).

Для того щоб пояснити, як змінюється з часом валютний курс, нам слід зрозуміти чинники, що змінюють криві сподіваного доходу на національні (доларові) депозити та іноземні (франкові) депозити.

Переміщення кривої сподіваного доходу на іноземні депозити

Як ми бачили, сподіваний доход на іноземні (франкові) депозити дорівнює іноземній процентній ставці, г*", мінус сподіване поцінування долара, -(££+ і - Ег)/Еґ Оскільки зміна поточного обмінного курсу, Ер має результатом рух по кривій сподіваного доходу на франкові депозити, то фактори, що переміщують цю криву, повинні спрацьовувати через іноземну процентну ставку (і**) та сподіваний майбутній валютний курс (е£+ і). Ми дослідимо вплив змін у цих чинниках на криву сподіваного доходу на франкові депозити (КЕТ**), коли все інше залишається без змін.

ПОРАДА

Щоб зрозуміти, як переміщується крива сподіваного доходу на франкові депозити, поставте себе на місце інвестора, що розглядає можливість вкладення коштів у іноземні депозити. Коли певна змінна коливається (г^, наприклад), вирішіть, чи за даного рівня поточного обмінного курсу, коли всі інші змінні залишаться сталими, ви б заробили більший чи менший сподіваний доход на франкові депозити.

Зміни в іноземній процентній ставці (іF).

Якщо процентна ставка на іноземні депозити (iF) зростає, а все інше залишається сталим, то очікуваний доход на ці депозити повинен також збільшуватися. Отже, за даного обмінного курсу збільшення веде до переміщення праворуч кривої сподіваного доходу на франкові депозити з RETF до RETF на графіку 21.4. Як можна бачити з графіка, результатом є знецінення долара з Е} до Е2. Це можна також зрозуміти з того, що збільшення сподіваного доходу на франкові депозити за висхідного рівноважного обмінного курсу, що випливає зі збільшення гг, означає, що люди хотітимуть купувати франки і продавати долари. Тому вартість долара повинна впасти. Наш аналіз, отже, підводить до такого висновку:

Переміщення кривої сподіваного доходу па іноземні депозити (RETF ).

Графік 21.4. Переміщення кривої сподіваного доходу па іноземні депозити (RETF ).

Збільшення сподіваного доходу на іноземні депозити, що має місце, коли або зростає іноземна процентна ставка, або сподіваний майбутній обмінний курс падає, перемішує криву сподіваного доходу на іноземні депозити з RET і до RET 2 , а обмінний курс падає з Еі до Ег.

збільшення іноземної процентної ставки iF переміщує криву RETF праворуч і викликає знецінення національної валюти (Еі).

З іншого боку, коли iF падає, то сподіваний доход на франкові депозити також падає, крива RETF переміщується вліво, а валютний курс зростає. Це веде до висновку: падіння iF переміщує криву RETF ліворуч і викликає поцінування національної валюти (Е).

Зміни сподіваного майбутнього обмінного курсу (Ee t+1).

Будь-який чинник, що викликає падіння сподіваного майбутнього обмінного курсу, зменшує сподіване поцінування долара і, отже, підвищує сподіване поцінування франка. Результатом є вищий сподіваний доход на франкові депозити, що переміщує криву сподіваного доходу на франкові депозити праворуч і веде до падіння обмінного курсу, як на графіку 21.4. З іншого боку, зростання (Ef+ j) ппідвищує сподіване поцінування долара, знижує сподіваний доход на іноземні інвестиції, переміщує криву RETF праворуч і збільшує обмінний курс Підсумуємо: Зростання сподіваного майбутнього обмінного курсу переміщує криву сподіваного доходу на іноземні депозити ліворуч і викликає поцінування національної валюти. Падіння сподіваного майбутнього обмінного курсу переміщує криву ЛЕТ? праворуч і викликає знецінення національної валюти.

Наш аналіз довгострокових чинників валютного курсу показує, що на сподіваний майбутній обмінний курс впливають такі чинники, як відносний рівень цін, відносні мита і квоти, попит на імпорт, попит на експорт та відносна продуктивність (поверніться до таблиці 21.1). Теорія паритету купівельної сили свідчить, що коли сподіваються вищого американського рівня цін щодо іноземного рівня, то долар знецінюватиметься у довгостроковому періоді. Вищий сподіваний відносний рівень цін у США повинен виявляти тенденцію до підвищення сподіваного доходу на франкові депозити, і, отже, переміщує криву КЕТГ праворуч і знижує поточний обмінний курс.

Чотири інші проаналізовані довгострокові детермінанти валютного курсу так само можуть впливати на сподіваний доход на франкові депозити і поточний обмінний курс. Підсумовуючи, вкажемо, що перелічені нижче зміни збільшать сподіваний доход на франкові депозити, перемістять криву КЕТ^ праворуч і викличуть знецінення національної валюти - долара: 1) сподівання підвищення рівня цін США щодо іноземного рівня цін; 2) сподівання зниження мит і квот щодо мит і квот інших держав; 3) сподівання вищого американського попиту на імпорт; 4) сподівання нижчого іноземного попиту на американський експорт; 5) сподівання нижчої американської продуктивності праці стосовно продуктивності праці інших країн.

Зміни сподіваного майбутнього обмінного курсу (Ee t+1).
Переміщення кривої сподіваного доходу на внутрішні депозити
Зміни у національній процентній ставці (і$).
Два важливих приклади змін у рівноважному валютному курсі
Зміни у процентних ставках.
Зміни у пропозиції грошей.
"Перестрибування" валютного курсу
Застосування. чому валютні курси такі мінливі?
Застосування. Долар і процентні ставки: 1973-1990 рр.
Інтервенції на валютних ринках
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru