Кредитні спілки в Україні - Дадашев Б.А. - 7.3. Заходи щодо повернення прострочених позик

При виявленні прострочених позик кредитна спілка повинна вживати заходи для її повернення. Протягом місяця після того, як не було отримано очікуваного платежу за позикою, з позичальником проводиться робота із з'ясування стану справ та спонукання до добровільного виконання своїх зобов'язань згідно з умовами кредитної угоди. Крім телефонних розмов та зустрічей, необхідно надсилати листи-нагадування. Якщо попередні заходи не призвели до сплати боргу, кредитна спілка вдається до дій, спрямованих на стягнення боргу в примусовому порядку. Перед їх застосуванням необхідно вжити таких заходів:

o визначити суму боргу станом на останній день ;

o визначити можливість звернення стягнення на майно боржника;

o оцінити доцільність повернення стягнення на майно боржника;

o вжити заходів для встановлення місця перебування боржника.

Стягнення боргу в примусовому порядку здійснюється з використанням відповідних правових механізмів і процесуальних норм, передбачених чинним законодавством.

В окремих випадках за спеціальним рішенням кредитного комітету спілка може відкласти застосування до позичальника заходів щодо стягнення боргу в примусовому порядку з дотриманням передбачених законодавством процесуальних термінів. Однак таке рішення повинно бути обґрунтованим.

Якщо всі вищенаведені заходи не забезпечили повернення боргу позичальником, така позика підлягає списанню. Списання позик здійснюється за рішенням правління та за поданням кредитного комітету спілки.

В окремих випадках за спеціальним рішенням правління кредитна спілка може відкласти списання неповернутих позик. Однак таке рішення повинно бути обґрунтованим, а його доцільність доведена.

Правління спілки затверджує пакет документів про роботу з позиками членів і відповідні форми аналітичного обліку. Воно зобов'язане щомісяця на своїх засіданнях здійснювати аналіз ефективності реалізації кредитної політики та її впливу на фінансовий стан кредитної спілки.

З моменту виявлення прострочення за позикою кредитна спілка повинна вживати заходів для її повернення. Якщо протягом місяця після того не було отримано очікуваного платежу за позикою, з позичальником та його поручителем проводиться робота із з'ясування стану справ та спонукання до добровільного виконання їхніх зобов'язань згідно з умовами кредитної угоди. На цьому етапі, крім телефонних розмов і зустрічей, обов'язково потрібно надсилати рекомендовані листи-нагадування (до 15 днів прострочення платежу) та листи-попередження (15-30 днів прострочення платежу)[12].

Якщо попередні заходи не забезпечили сплату боргу, кредитна спілка вдається до дій, спрямованих на стягнення боргу в примусовому порядку. Перед їх застосуванням кредитна спілка повинна вжити таких заходів:

1) визначити суму боргу станом на останній день перед здійсненням заходів, а також документально її зафіксувати. Сума боргу складається з:

o несплаченої частки основної суми позики;

o нарахованих несплачених відсотків за позикою;

o пені, недоїмки та штрафу, якщо вони передбачені кредитним договором;

o суми відшкодування шкоди, спричиненої кредитній спілці неналежним виконанням боржником своїх зобов'язань за договором, якщо це прямо передбачено в кредитному договорі;

2) визначити можливість звернення стягнення на майно боржника або третіх осіб:

o майно, його вартість, місцезнаходження тощо;

o претензії інших кредиторів на це майно або до боржника;

o права інших осіб на це майно, наприклад, неповнолітніх дітей;

3) оцінити доцільність повернення стягнення на певне майно боржника, враховуючи вартість цього майна та вартість заходів, які доведеться вжити;

4) вжити заходів щодо встановлення місця перебування боржника.

Стягнення боргу в примусовому порядку здійснюється з використанням відповідних правових механізмів і процесуальних форм, передбачених чинним законодавством.

В окремих випадках за спеціальним рішенням кредитного комітету кредитна спілка може відкласти вжиття заходів щодо позичальника про примусове стягнення боргу з дотриманням передбачених законодавством процесуальних термінів. Однак таке рішення повинно бути належним чином обґрунтоване.

Якщо протягом року всі вищенаведені заходи не призвели до повернення боргу позичальником, така позика підлягає списанню. Списання позик здійснюється за рішенням правління та за поданням кредитного комітету спілки. В окремих випадках за спеціальним рішенням правління кредитна спілка може відкласти списання неповернених позик. Однак таке рішення повинно бути обґрунтованим, а його доцільність доведена.

Література: 8, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 19.

Лекція 8. Оцінка економічної діяльності кредитної спілки
8.1. Організація бухгалтерського обліку та фінансової звітності в кредитних спілках
8.2. Аналіз результатів діяльності кредитних спілок
8.3. Показники економічної та соціальної ефективності в діяльності кредитних спілок
Лекція 9. Міжнародний досвід і стандарти регулювання діяльності кредитних спілок
9.1. Міжнародна конвергенція вимірювання розміру і стандартів капіталу
9.2. Фінансові коефіцієнти системи pearls
9.3. Система рейтингового аналізу фінансового стану кареr
Список рекомендованої літератури
ВСТУП
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru