Кредитні спілки в Україні - Дадашев Б.А. - 9.3. Система рейтингового аналізу фінансового стану кареr

У 1990 р. Всесвітня рада кредитних спілок розробила і почала використовувати набір фінансових коефіцієнтів, які відомі як PEARLS. У систему аналізу була включена велика кількість різних фінансових коефіцієнтів і правил, які пропонувалися для використання фінансовими установами в різних країнах. Кожна буква в назві PEARLS означає конкретний розмір моніторингу, який оцінює певну ключову сферу діяльності кредитного кооперативу:

o Рrotection - захист;

o Effective financial structure - ефективна фінансова структура;

o Assеt quality - якість активу;

o Rаtеs оf return аnd cost - норма рентабельності та витрати;

o Lіquidity and - ліквідність;

o Signs of growth - ознаки зростання.

Розглянемо кожну складову системи PEARLS.

Р = Protection - захист

Захист означає створення необхідного резерву для покриття втрат від проблемних кредитів. Захист від неповернених кредитів вважається повноцінним, якщо кредитний договір має достатній запас коштів для покриття 100% усіх кредитів, які прострочені понад шість місяців, 35% усіх кредитів, які прострочені 1-12 місяців. Крім того, необхідно повністю списати кредити, які прострочені більше 12 місяців.

Е = Effective financial structure - ефективна фінансова структура

Система PEARLS пропонує певну систему діяльності кредитних кооперативів. 70-80% активів повинні бути розміщені в кредити, до 20% - в ліквідних та фінансових інвестиціях не повинно бути більше 10% активів, частка основних засобів (земля, будинки, устаткування та ін.) не повинна перевищувати 5% активів. Пасиви складаються з депозитних внесків, на 10-20% - із пайових внесків, на 10% - з організаційного (інституційного) капіталу, резервного капіталу і нерозподіленого доходу.

Організаційний (інституційний) капітал виконує три завдання: фінансування за рахунок безоплатних коштів, збільшення прибутковості, покриття збитків.

А= Asset quality - якість активу

Коефіцієнт неповернення не повинен перевищувати 5% від обсягу усіх виданих кредитів. Відсоток неприбуткових активів - не більше 5% від всіх активів кредитного кооперативу.

Фінансування неприбуткових активів повинно на 100% забезпечуватися за рахунок інституційного (організаційного) капіталу кредитного кооперативу чи з інших безоплатних зобов'язань.

R = Rates of return аnd cost - норма рентабельності та витрати

Система PEARLS має всі необхідні компоненти чистого доходу для того, щоб допомогти підприємству обчислити доходи за інвестиціями і розрахувати операційні витрати. Ця методологія допомагає визначити, які інвестиції найбільш дохідні. Інформація про прибутковість розраховується за такими сферами інвестування:

o прибутковість кредитного портфеля;

o прибутковість ліквідних інвестицій;

o прибутковість фінансових інвестицій;

o прибутковість нефінансових інвестицій. Розрахунок здійснюється за формулою:

А / (С + D) / 2 х 100 %,

де А - загальний дохід від визначеної сфери інвестування; С - залишок суми визначеного інвестування на початок

року;

D - залишок суми визначеного інвестування на кінець

року.

Експлуатаційні витрати поділені на три основні сфери:

o фінансові витрати (середній відсоток витрат за заощадженнями, середній відсоток витрат за кредитами, середній відсоток за паями);

o адміністративні витрати (рівень, що рекомендується - 3-10% від загальних активів);

o резерв під збитки за кредитами.

L = Liquidity аnd - ліквідність

Підтримка повноцінного резерву ліквідності - обов'язкова складова у фінансовому управлінні кредитними кооперативами. Система PEARLS аналізує ліквідність за напрямами:

o загальний резерв ліквідності - відображає відсоток ощадних вкладів, інвестованих як ліквідні активи або в Національну асоціацію, або в комерційний банк до короткострокових зобов'язань (30 днів і менше), рекомендується підтримувати на рівні не менше

15%;

o ліквідні засоби, які простоюють, - ідеальний варіант зменшити до нуля.

S = Signs of growth - ознаки зростання

Зростання вимірюється за такими показниками:

o сума балансу,

o кредити;

o ощадні вклади;

o паї;

o організаційний (інституційний) капітал.

9.3. Система рейтингового аналізу фінансового стану кареr

Система рейтингового аналізу фінансового стану кредитних спілок у Польщі КАРЕR передбачає чотири групи показників - капіталу (К), якості активів (А), ліквідності (Р), ефективності і рентабельності (Е, Ы).

Кредитні спілки для цілей аналізу за розміром активів розподіляються на дві групи: кредитні спілки з активами до 5 млн. злотих і кредитні спілки з активами більш 5 млн. злотих. Кожний показник має оптимальне та критичне значення. Інтервал між оптимальним та критичним значенням поділений на певну кількість проміжків, кожному з яких присвоюється бал. Після визначення фактичного значення кожного показника та присвоєння відповідного бала визначається сумарний бал кредитної спілки. Отриманий сумарний бал визначає одну з чотирьох (А, В, С, Б) категорій.

Всього застосовуються 19 показників: загальний капітал до загальних активів (норма - 8% для великих спілок, 12% - для малих); показник покриття кредитів капіталом (норма - 12%), показник покриття депозитів капіталом (норма - 10% для великих спілок, 12% - для малих); прострочені кредити терміном більше 30 днів, зменшені на резерв сумнівних боргів до капіталу (норма

- 0 %); інституційний капітал до загальних активів (норма - 4%); недохідні активи до загальних активів (норма - 6%). При цьому кредити, які прострочені більше 30 днів, скореговані на сформований резерв сумнівних боргів до активів (норма - 3%), кредити, прострочені більше 30 днів, - до загальних кредитів (норма - 5%); обов'язкова та миттєва ліквідність (норма - 10%); співвідношення сальдо кредитів до сальдо депозитів (норма - 80%); дохідні активи до платних пасивів (норма - 100%); строкова (6 місяців) ліквідність (норма - 150%); прибуток до активів (норма - 2%); співвідношення витрат та доходів (норма - 80%); співвідношення фінансової маржі до активів (норма - 7%); отримані проценти за кредитами до нарахованих процентів за зобов'язаннями (норма

- 180%); прибуток активів (норма - 15%); операційні витрати до активів (норма - 4%).

У 2000 р. НАКСУ запровадила рейтингову систему оцінки фінансового стану кредитних спілок для членів асоціації. При розробці цієї системи застосовувалася методика, яка закладена в системі рейтингового аналізу фінансового стану КАРЕИ. Рейтингова система НАКСУ передбачає розрахунок 15 показників: нерозподілений дохід до активів (оптимальне значення > 0); доходи до витрат (оптимальне значення > 100%); сума капіталу і резерву забезпечення покриття втрат від неповернених позик (оптимальне значення > 11%); прострочені кредити до суми капіталу та резерву забезпечення покриття втрат від неповернених позик (оптимальне значення > 30%); капітал до активів (оптимальне значення > 30%).

Максимальний бал кредитної спілки може складати 100 балів, мінімальний бал - 90. Отриманий сумарний бал визначає одну з шістьох можливих категорій фінансового стану:

o критична;

o ризикова;

o задовільна;

o проблемна;

o добра;

o дуже добра

Незважаючи на те, що в кожній країні світу національне законодавство регулює розмір активів, визначення простроченої заборгованості, складових капіталу та джерел його формування, основними об'єктами нагляду за діяльністю кредитних установ є:

o капітал;

o ліквідність;

o якість активів;

o темпи зростання (розвитку)

o дохідність, ефективність роботи;

Література: 12, 13, 14, 15, 16, 19.

Список рекомендованої літератури
ВСТУП
Розділ 1. ФІНАНСИ, ЇХ СТРУКТУРА І ФУНКЦІЇ
1.1. Фінанси та їх роль в соціально-економічному розвитку
1.2. Функції фінансів
1.3. Фінансова система та її складові
1.4. Фінансова політика та інструменти її проведення
Розділ 2. КОРПОРАТИВНІ ФІНАНСИ
2.1. Форми організації бізнесу та структура капіталу підприємства
2.2. Джерела фінансування діяльності суб'єктів господарювання
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru