Міжнародні фінанси - Рогач О.І - Торгівля єврооблігаціями

Вторинному ринкові єврооблігацій притаманна децентралізація здійснення операцій — угоди з облігаціями укладаються майже винятково на позабіржовому ринку без використання правил тієї біржі, де вони зареєстровані. Торгівля ведеться через євро-облігаційних дилерів на основі процедур ІБМА щодо укладання та оплати угод. На операторів вторинного ринку єврооблігацій практично не поширюються будь-які національні форми регулювання. Однак їхня діяльність досить жорстко урегульована правилами і рекомендаціями Асоціації учасників міжнародних фондових ринків (ІБМА).

Основною фігурою вторинного ринку єврооблігацій є маркет-мейкер, яким за правилами ринку виступає лід-менеджер відповідного випуску облігацій. Призначення маркет-мейкера — стабілізація ринку шляхом підтримки активного вторинного ринку даного випуску. Купуючи облігації за надлишку їх пропозиції та продаючи цінні папери за підвищення попиту, маркет-мейкер урівноважує попит і пропозицію цінних паперів і таким чином стабілізує їхній курс і забезпечує необхідний рівень ліквідності цінних паперів.

Оскільки торгівля єврооблігаціями відбувається на позабіржовому ринку, фіксованого часу функціонування вторинного ринку немає. Проте, за правилами ІБМА, дилери зобов'язані здійснювати операції в установлені години. Мінімальний лот (обсяг угоди) при купівлі чи продажу єврооблігацій між членами ІБМА встановлюється диференційовано, залежно від різновиду зобов'язань.

Наприклад, найпоширеніший лот — 100 облігацій, або 100 тис. дол. США за номіналом. Ціни купівлі/продажу єврооблігацій установлюються для стандартного лоту в процентах від їхньої номінальної вартості, а мінімальний спред з єврооблігацій з фіксованою процентною ставкою становить 0,5 %. Так, для купонної єврооблігації з номінальною вартістю в 1000 дол. США котирування "попит/пропозиція" (bid/ask) у 93—93,5 означатиме, що курс на купівлю дорівнює 930 дол., а курс на продаж ~ 935 дол. США. Якщо угода укладається з неповним лотом (менш ніж 100 облігацій), то, відповідно, спред зростає, і витрати інвесторів теж зростають. Котирування єврооблігацій відбувається на чистій основі (нетто), тобто без урахування нагромаджених процентів, але їх купівля/продаж здійснюється на купонній основі (брутто). Покупець єврооблігацій має сплатити їх продавцеві не лише ринкову ціну облігації, але й процентні нарахування, нагромаджені після останньої виплати процентного доходу.

Базовий принцип здійснення угод з єврооблігаціями — "поставко проти платежу". Це означає, що після укладання угоди (день Т) обмін єврооблігацій на гроші — виконання угоди — здійснюється у день зарахування грошей на банківський рахунок. Раніше це відбувалося приблизно через 7 днів, але з середини 1995 р. угоди виконуються на третій календарний день після їхнього укладання (день Т+3).

Методи підтвердження угод, укладених з єврооблігаціями, можуть бути різними. Протягом тривалого часу система підтвердження угод базувалася на паперовій документації. Але з 1989 p., коли почала діяти введена ISMA комп'ютеризована система укладання і підтвердження угод з цінними паперами TRAX, значна кількість учасників ринку користується саме нею. Ця система працює цілодобово, а її користувачі надають інформацію щодо угоди протягом 30 хвилин після її укладання. Завдяки здійсненню операцій у режимі реального часу TRAX забезпечує також систему повідомлення цін щодо єврооблігацій.

Важливим аспектом ефективності операцій з цінними паперами на вторинному ринку є наявність інформації про цінову динаміку укладених угод. Основні джерела цінової інформації щодо ринку єврооблігацій — ISMA і компанія EurobroJcers. JSMA є оператором TRAX і одночасно отримує інформацію від дилерів — членів ISMA, завдяки чому вона здатна забезпечувати учасників ринку найновішою інформацією про ціни. У цілому ISMA надає найповнішу щоденну цінову інформацію та історичну інформацію щодо динаміки цін приблизно відносно 12500 фінансових інструментів. Eurobrokers є найбільшим брокером облігацій з ринків, що формуються (60 % глобального обсягу торгівлі), а відтак його цінова інформація стосується насамперед облігацій Бреді (Brady Bonds) та інших боргових інструментів цих ринків.

Основний центр операцій з євробондами — Лондон, де зосереджена переважна кількість маркет-мейкерів ринку єврооблігацій.

ГЛОБАЛЬНИХ ОБЛІГАЦІЙ
ПРОГРАМИ БОРГОВОГО ФІНАНСУВАННЯ
Фінансові інновації міжнародних ринків облігацій
Програми середньострокових євронот
Програми середньострокових нот США
Переваги програм середньострокових нот як інструменту фінансування
Висновки
Розділ 12. МІЖНАРОДНИЙ РИНОК АКЦІЙ
ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА МІЖНАРОДНОГО РИНКУ АКЦІЙ
Поняття міжнародних акцій
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru