Міжнародні фінанси - Рогач О.І - ФІНАНСОВІ ЦЕНТРИ КРАЇН, ЩО РОЗВИВАЮТЬСЯ

Формування і бурхливе зростання міжнародних фінансових центрів у країнах, що розвиваються, — закономірний етап у розвитку міжнародного ринку позичкових капіталів. Ці країни дедалі міцніше вростають у структуру світового господарства.

Уже в 70-ті роки фінансові центри почали спеціалізуватися на певних видах міжнародної кредитно-фінансової діяльності. Так, у Західній Європі Лондон відомий насамперед ринками євровалютних операцій, фондових цінностей, золота, ф'ючерсних угод.

Цюріх виконує роль "притулку" для міжнародних капіталів, ринку золота. Люксембург виділяється своєю фондовою біржею і як центр довгострокових позик і т.д.

Аналогічна картина склалася й в інших регіонах. Сінгапур виконує роль головного фондоакумулювального ринку регіону. Гонконг відомий як великий центр міжнародного синдикованого кредитування. Бахрейн виступає як основний близькосхідний центр короткострокових кредитів, а також як валютний, страховий ринок і ринок золота. Великими міжнародними страховими ринками є Кайманові й Бермудські острови, що орієнтуються на обслуговування потреб країн Латинської Америки.

Поряд з найбільшими транснаціональними банками розвинутих країн у країнах, що розвиваються, активно розширює свою діяльність з обслуговування міжнародного бізнесу й національний банківський капітал. Попит та пропозиція на позичковий капітал у Латинській Америці, Південно-Східній Азії та на Близькому Сході привели до розвитку в цих районах регіональних ринків капіталу. Завдяки їх появі євроринок набрав справді глобального характеру. Він охоплює центри як промислово розвинутих країн, так і держав, що розвиваються, і складається з міжнародних фінансових комплексів, які взаємодоповнюють і взаємозамінюють один одного.

Сінгапур

Перетворення Сінгапуру на світовий фінансовий центр відбувалося під впливом досить суперечливих факторів. З одного боку, Сінгапур не належить до розряду експортерів капіталу. В цій країні немає ні надлишку капіталу, ні високорозвинутої індустрії. З іншого боку, Сінгапур має вигідне географічне положення на шляхах регіональної та світової торгівлі, володіє одним із найзручніших портів у світі, практикує пільговий податковий режим. Крім того, Сінгапур є єдиним серед країн, що розвиваються, фінансовим центром з повним набором усіх необхідних складових: ринком золота, валютним ринком, ринком короткострокових та середньострокових банківських кредитів, фондовим ринком.

Гонконг

Якщо виходити з класичного визначення світового фінансового центру, Гонконг, здавалось би, ще менше, ніж Сінгапур, відповідає його вимогам. Він не тільки не володіє надлишком капіталу і серйозним економічним потенціалом, але й не є самостійною державою. Вирішальним чинником формування світового фінансового центру в Гонконгу стала його давня ключова позиція як стратегічного пункту міжнародної торгівлі Великої Британії і як важливих воріт зовнішньоекономічних зносин КНР.

Арабський Схід

Стрімке зростання прибутків нафтодобувних країн перетворило Арабський Схід на джерело капіталів, що не дістають застосування в самих арабських країнах, а тому спрямовуються на міжнародний ринок, в інші фінансові центри світу. Але, як всяке джерело, воно може вичерпатись, тим більше що країни Арабського Сходу не належать до держав, експорт капіталу яких є результатом їхнього внутрішнього розвитку. Нині Арабський Схід представляють такі центри: Кувейт, Дубай (Об'єднані Арабські Емірати), Бахрейн.

У Дубаї, наприклад, немає податку на прибуток або податку з капіталу — за винятком нафтової індустрії й національного банківського сектора. Немає і податку на прибуток, що утримується з заробітної плати (withholding tax). Дубай уклав з деякими країнами, що мають високі ставки оподатковування, угоди про запобігання подвійному оподатковуванню, завдяки чому часто фігурує в податкових планах найбільших корпорацій.

В ОАЕ немає валютного контролю, квот або торговельних бар'єрів, а імпортні мита дуже низькі. В країні відсутній і податок на прибуток, тому що пряме оподатковування суперечить традиціям ОАЕ.

Сінгапур
Гонконг
Арабський Схід
ОФШОРНІ ФІНАНСОВІ ЦЕНТРИ
Поняття та причини формування офшорів
Переваги офшорів та вимоги до офшорних центрів
Умови діяльності в офшорних центрах
Особливості функціонування керованих банків
ВИСНОВКИ
Розділ 15.ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ФІНАНСОВИХ ЦЕНТРІВ У КОНТЕКСТІ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru