Міжнародні фінанси - Рогач О.І - ВИЗНАЧЕНЯ ПІІ ТА ОЦІНКА ЇХНЬОГО ОБСЯГУ

Прямі іноземні інвестиції — це вкладення капіталу з метою придбання довгострокового економічного інтересу в країні-ре-ципієнті, яке забезпечує контроль прямого іноземного інвестора над об'єктом розміщення капіталу.

Отже, ПІІ практично цілком пов'язані з вивозом приватного підприємницького капіталу, і відносно невеликі за обсягом державні закордонні інвестиційні фірми до них не належать.

У відповідності до цього визначення ПІІ, яке прийняте в МВФ, ОЕСР та в системі національних рахунків ООН, прямими іноземними інвестиціями є як первісне придбання інвестором власності за кордоном, так і всі подальші угоди між інвестором і підприємством, у яке вкладено його капітал.

Прямі іноземні інвестиції визначаються також як інвестиції в підприємства, розміщені в одній країні, але "ефективно контрольовані" резидентами іншої. Отже, ПІІ — характерна ознака міжнародних фінансів та бізнесу, оскільки до прямих іноземних інвестицій звичайно відносять володіння філіями та відділення материнських компаній за кордоном.

Загалом визначень терміна "прямі іноземні інвестиції", як і класифікацій їх форм та видів, запропоновано чимало. Це зумовлено складністю цього поняття і наявністю кількох видів і форм міжнародного капіталу та інвестування (позика та виробнича або підприємницька форма іноземного інвестування).

Оцінка обсягу ПІІ також становить певну проблему для економічної практики. Сучасний рух прямого іноземного капіталу оцінюється в поточних ринкових цінах. Це викликає необхідність періодичної переоцінки активів та пасивів порівняно з первісною їх вартістю під час придбання.

Слід зазначити, що поняття ПІІ охоплює два різні аспекти:

а) ПІІ як наявна величина характеризують фактичну наявність майна в окремий проміжок часу. Може йтися про:

• участь одного чи кількох вітчизняних фізичних або юридичних осіб у процесі капіталоутворення розташованого за кордоном підприємства в такому обсязі, який надає можливість цьому/цим вітчизняному/им інвестору/ам здійснювати вплив на господарську діяльність іноземного підприємства;

• майно несамостійної з правового погляду закордонної філії або підприємства без власної правової форми, що належить вітчизняній фірмі.

б) ПІІ як поточна величина є результатом періодичного трансферу капіталу в таких формах:

• експорт капіталу за кордон з метою створення нового підприємства чи розширення вже діючого дочірнього підприємства або підприємства без власної правової форми, яке підлягатиме керівництву однієї чи кількох фірм-інвесторів;

• експорт капіталу з метою отримання/придбання участі в одному з уже наявних закордонних підприємств чи в підприємстві, яке буде або має бути створене найближчим часом;

• експорт активів у формах: майнових вкладів та основних фондів; права на використання нематеріальних активів (ліцензії, ноу-хау, патенти, торговельні марки, рекламні зразки товарів та ін.); субсидій, кредитів та позик; пайового капіталу; реінве-стованих прибутків.

ЯКІСНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ПІІ

З огляду на згадані труднощі, пов'язані з визначенням поняття ПІІ, видається необхідним виокремити якісні характеристики ПІІ:

• фактори, які є специфічними для підприємства, переміщуються між підприємствами або фірмами, перетинаючи при цьому національні кордони (сюди належить також трансфер капіталу). Таким чином, мова йде про реальні інвестиції,

• при здійсненні ПІІ іноземний інвестор має на меті отримати можливість впливу на господарську діяльність та підприємницькі рішення щодо інвестиційного об'єкта. Підприємницький інтерес є визначальним при здійсненні ПІІ;

• як правило, ПІІ є довгостроковими та тривалими, оскільки в короткостроковому періоді дуже важко чи неможливо отримати вигоду від переміщення "факторного прикладення" і прибутки (особливо у випадку новоутворених підприємств) можуть бути отримані лише через певний (некороткий) проміжок часу — так званий "пусковий період". Водночас можуть відбуватися короткочасні коливання складу інвестиційних ресурсів. Але, як показує практика, одноразово здійснена ПІІ не може бути анульованою чи знищеною в короткостроковому періоді в результаті амортизаційних відрахувань або ліквідації;

• ПІІ можуть справляти, як буде показано далі, значний економічний вплив (як позитивний, так і негативний) на мікро- та макрорівні в країні-реципієнті.

Стандарти сучасних міжнародних фінансів передбачають певні шляхи та правила залучення ПІІ, їх функціонування в національній економіці на регіональному і міжнародному рівнях. Світовий досвід показує, що вміле та розумне використання ПІІ є запорукою успішного функціонування національних господарств у сучасному конкурентному світі. ПІІ можуть відігравати провідну роль у розвитку країн, що приймають. Вони розглядаються сьогодні не тільки як засіб отримання доступу до зовнішнього джерела фінансування чи сучасних технологій або передового управлінського досвіду, але й як фактор зростання національних економік, забезпечення їхньої конкурентоспроможності на світовому ринку. До того ж ПІІ не лягають важким тягарем на зовнішній борг, а навпаки, сприяють отриманню коштів для його погашення.

ЯКІСНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ПІІ
ТЕОРЕТИЧНІ ПІДХОДИ ДО АНАЛІЗУ ПІІ
СВІТОВІ ПОТОКИ ПІІ
МОТИВИ ЗДІЙСНЕННЯ ПІІ ТРАНСНАЦІОНАЛЬНИМИ КОРПОРАЦІЯМИ
Висновки
Розділ 20. ВНУТРІШНЬОФІРМОВІ ФІНАНСОВІ ТРАНСАКЦІЇ
НЕОБХІДНІСТЬ ТА ПЕРЕДУМОВИ ІНТЕРНАЛІЗАЦІЇ ФІНАНСОВИХ ТРАНСАКЦІЙ
ТРАНСФЕРНІ ЦІНИ
Ефект переміщення фондів
Податковий ефект
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru