Міжнародні фінанси - Рогач О.І - Висновки

Механізм внутрішньофірмових фінансових трансакцій відіграє важливу роль у фінансовій системі транснаціональних корпорацій. Він дає змогу здійснювати арбітраж трьох видів — податковий арбітраж, арбітраж фінансового ринку, арбітраж регулятивної системи.

Трансферне ціноутворення є одним із головних механізмів внутрішньокорпораційних фінансових трансакцій. Воно справляє суттєвий вплив на переміщення фондів, зменшення загальнокорпораційних податків та тарифних платежів, уникнення валютного контролю та приховання реальної прибутковості підприємств ТНК.

Поширеним механізмом пересування ліквідності між філіями є також механізм прискорення або затримування платежів, який дає змогу змінити потоки ліквідності між структурними підрозділами ТНК, їхні позиції готівки і платежів. Міжфірмовий ефект цього механізму може полягати в наданні переваг одній фірмі та завданні збитків іншій.

У структурі ТНК можуть діяти центри повторних рахунків, або центри повторного обліку. Вони дають можливість централізовано управляти всіма валютними трансакціями, оптимізувати потоки готівки, урегульовувати внутрішньокорпораційні рахунки філій у місцевих валютах, уникнути додаткових валютних ризиків та спотворень, які є наслідком зміни валютних курсів.

Ще один механізм фінансових трансакцій — комісійні та технологічні платежі. Комісійні платежі (винагороди) — це компенсація за професійні послуги та досвід, надані філії батьківською компанією або іншою філією. Технологічні платежі ("роялті") — це винагорода, що сплачується власникові технології, патентів, торговельних марок за використання технології або права виробляти та продавати товар під запатентованою торговельною маркою. Використання механізму комісійних та технологічних платежів прямо пов'язане з податковими рішеннями та валютним контролем урядів.

Найбільш поширеним і важливим засобом переміщення фондів від філій до батьківської компанії є виплата дивідендів. Серед факторів, що впливають на рішення про виплату та трансфер дивідендів, — рівень податків, валютні ризики та валютний контроль, різні фінансові потреби та можливості доступу до фінансових ресурсів, норми виплат дивідендів батьківської фірми.

Механізм внутрішньокорпораційних кредитів також може використовуватися для фінансування діяльності філій і міжнародного переміщення фондів. Основні типи таких кредитів — прямі кредити, тобто звичайні кредити батьківської фірми філії; "фасадні" кредити, які опосередковуються каналами банку, що виступає як "фасад" усієї трансакції; паралельні кредити, тобто кредити, що складаються з двох пов'язаних, але формально окремих позик. "Фасадні'' кредити та паралельні кредити є ефективним засобом для репатріації фондів.

Вибір валюти розрахунків може також розглядатися як специфічний фінансовий механізм. Він може мати суттєвий вплив на рівень податкових платежів ТНК та нейтралізувати валютний контроль уряду країни, що приймає. Транснаціональні корпорації намагаються деномінувати внутрішньокорпораційні трансакції таким чином, щоб курсові доходи утворювалися у країнах з низькими ставками податків, а збитки — у країнах з високими податками.

Основні терміни та поняття

внутрішньокорпораційні трансфери, трансдрер дивідендів, "фасадні" кредити, паралельні кредити,

трансферні ціни "лідз енд легз", кредити "бек-ту-бек", центри повторних рахунків, заблоковані фонди

Контрольні запитання та завдання

1. Назвіть основні види внутрішньокорпораційних трансферів.

2. Який вплив на податки мають трансферні ціни?

3. В чому полягає сутність механізму прискорення та затримування?

4. Чому ТНК створюють центри повторних рахунків?

5. Назвіть основні види комісійних платежів та "роялті".

6. Чим "фасадні" кредити відрізняються від паралельних кредитів?

7. Які фінансові інструменти ТНК використовують для розблокування фондів?

ЛІТЕРАТУРА

Киреев А. Международная экономика. М., 1998. Гл. 9.

Основы международных валютно-финансовых и кредитных отношений. М., 2000. 4. II.

Сутормша В. М., Федосов В. М., Рязанова Н. С. Фінанси зарубіжних корпорацій. К., 1993.

Хорн Дж. К. ван. Основы управления финансами. М, 1996. Гл.25. Энг М. В., Лис Ф. А., Мауер Л. Дж. Мировые финансы. М., 1998. 4. ГУ. Eiieman D. К., SнonehiU А. /., Moffett М. Н. Multinational Business Finance. Addison-Wesley Publishing Company, 1995. Ch. 8.

Melvin M. International Money and Finance. 4th ed. New York, 1994. Shapiro A. Multinational Financial Management. 5th ed. New Jersey, 1996.

Розділ 21. МІЖНАРОДНЕ КОРОТКОСТРОКОВЕ ФІНАНСУВАННЯ ТРАНСНАЦІОНАЛЬНОЇ ФІРМИ
ПОТЕНЦІЙНІ ДЖЕРЕЛА ФОНДІВ
СТРАТЕГІЯ КОРОТКОСТРОКОВОГО ФІНАНСУВАННЯ МІЖНАРОДНИХ ОПЕРАЦІЙ
ВНУТРІШНЬОКОРПОРАЦІЙНЕ ФІНАНСУВАННЯ
ФІНАНСУВАННЯ В МІСЦЕВІЙ ВАЛЮТІ ВІД БАНКІВСЬКИХ УСТАНОВ
Банківські строкові позики
Кредитні лінії
Револьверні кредитні угоди
Банківські овердрафти
ФІНАНСУВАННЯ ВІД НЕБАНКІВСЬКИХ УСТАНОВ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru