Нумізматика - Шуст P.M. - §4. Монетне карбування Керкинітиди та Ніконію

Однією з найстаріших грецьких колоній Північно-Західного Причорномор'я була Керкинітида, заснована у другій половині VI ст. до н. е. неподалік сучасного м. Євпаторія (Крим). Найдавнішими монетними знахідками, виявленими на території цього міста, є литі "стріли", аси зі зображенням "колеса", а також ольвійські "дельфіни". Наявність їх дає підстави стверджувати, що Керкинітида мала тісні торговельні контакти з грецькими поселеннями Нижнього Побужжя. її мешканці, за прикладом ольвіополітів, у третій чверті V ст. до н. е. розпочали виготовлення власних монетоподібних грошових знаків типу "стріл" та "дельфінів", а згодом і полісних монет — керкинітидських "асів". Метрологічно вони близькі до ольвійських монет. Вага найважчого з відомих зразків становить 28,7 г. Це дорівнювало 1 /384 мілетського статера або шести "стрілам", або десяти "дельфінам". Наступний період історії монетного карбування Керкинітиди пов'язаний з налагодженням карбування мідних монет. їх поява зумовлена поширенням на території полісу херсонеських монетних номіналів, що свідчило про наявність політичної залежності колонії від Херсонесу. До 30-х років IV ст. до н. е. його монетний імпорт повною мірою насичував місцевий ринок. Після різкого скорочення з невідомих причин кількості завізних грошей власті Керкинітиди у 350—330 рр. до н. е. змушені були розпочати виготовлення власної монети. На її аверсі вміщено зображення лева, який напав на бика, а на реверсі — постать богині Ніке. Наступні серії монет карбувалися у 320—310 рр. до н. е. (аверс — голова Геракла) та 310—300 рр. до н. е. (аверс — голова Гери).

Близько 290 р. до н. е. у політичному житті Керкинітиди відбулися кардинальні зміни: колонія втратила незалежність і остаточно перейшла під владу Херсонесу. Тоді ж припинилося і її монетне карбування. Порівняно з іншими грецькими колоніями (Херсонесом, Ольвією, Тірою), масштаби монетної емісії цього полісу були незначними. Скромні обсяги нумізматичного матеріалу (відомо 120—130 екз.), а також відсутність писемних джерел не дають змоги повноцінно реконструювати грошовий обіг та монетне карбування античної Керкинітиди.

Одним із маловідомих осередків монетного карбування у Північно-Західному Причорномор'ї був Ніконій. Відомості, що містяться у творах античних авторів, та археологічні матеріали дають підстави стверджувати про довготривалість існування цього поселення: VI — III—IV ст. до н. е. Як і інші колонії цього регіону, Ніконій заснували вихідці з міст іонійського узбережжя Егейського моря. Найдавніші нумізматичні пам'ятки

Керкинітида. Стріла. Мідь. 450—425 pp. до н. е.

Керкинітида. Стріла. Мідь. 450—425 pp. до н. е.

цього полісу - литі "стріли", що використовувались у VI — третій чверті V ст. до я. с. як розмінна монета. Водночас на його грошовому ринку використовувались ольвійські "дельфіни" та істрійські "колеса". Першими грішми, виготовленими у Ніконії у 470—460 рр. до н. е., були литі монети, дещо подібні до ольвійських "асів". За метрологічними параметрами їх поділяють на три групи номіналів. Вага екземплярів старшого номіналу становила 63,1—56,5 г — половину ольвійського "аса". На аверсі монет цієї серії — зображення сови та грецька легенда, а на реверсі - колесо з чотирма спицями. Зображення на екземплярах середнього номіналу (вагою 16,1—12,4 г) майже такі самі. Монети молодшого номіналу важили 2,4—0,7 г, що дорівнювало показникам істрійських розмінних монет. Основний елемент аверсу — сова, на реверсі є лише грецькі літери "ЕК". Більшість дослідників схиляються до думки, що випуск даної серії монет тісно пов'язаний зі скіфським царем Скілом, про якого у своїй оповіді згадує Геродот. Імовірно, він прагнув розбудувати у Ніконії підконтрольний лише собі торгово-фінансовий осередок. Однак це вступало у протиріччя з політикою Ольвії, яка вважала Ніконій сферою своїх впливів. Через це Скіл став жертвою інтриг ольвіополітів і був усунений від влади.

Прагнучи утримати свої впливи в регіоні, Ніконій у третій чверті V ст. до н. е. став членом Афінського морського союзу, сплачуючи щорічний внесок у розмірі половини таланта. Скромний розмір внеску свідчить про невисокий рівень економічного розвитку міста. В цей час левову частину монетної маси, що обслуговувала потреби місцевого грошового обігу, становили монети Істрії. В середині — другій половині IV ст. до н. е. ніконійці налагодили виготовлення наслідувань істрійських литих "коліс", однак їх місце на ринку було незначним. Населення здебільшого користувалося грошовими номіналами, виготовленими в Ольвії та Тірі, а також тетрадрахмами Філіппа II Македонського. У 331 р. до н. е. Ніконій зазнав руйнувань під час походу Зопіріона, а на зламі III—II ст. до н. е. місто перестало існувати.

§5. Грошовий обіг та монетна справа Херсонесу
§6. Особливості монетного господарства полісів Боспорського царства
§7. Поширення римської монети на українських землях
Література
Розділ 2. СТАНОВЛЕННЯ РЕГУЛЯРНОГО ГРОШОВОГО ОБІГУ НА УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЛЯХ У ПЕРІОД ВИНИКНЕННЯ ТА РОЗВИТКУ КИЇВСЬКОЇ ДЕРЖАВИ
§1. Виникнення і розбудова монетного ринку на українських землях в епоху становлення Київської Русі (V—IX ст.)
§2. Монетне карбування на території Київської держави у X—XI ст.
§3. Виникнення та розвиток монетно-грошової системи Київської Русі
§4. "Безмонетний період" в історії грошового обігу Київської Русі (кінець XI — початок XIV ст.)
Література
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru