Фінанси підприємств у запитаннях і відповідях - Данілов О.Д. - Як відбувається оцінка ділової активності підприємства?

Ділова активність підприємства у фінансовому аспекті виявляється передусім у швидкості обороту його засобів. Ділову активність підприємства можна охарактеризувати через ряд показників:

1. Коефіцієнт загальної оборотності капіталу - розраховується як відношення виручки від реалізації (ВР) до середньої вартості загального капіталу за певний період:

Зростання цього показника означає прискорення кругообігу засобів підприємства або зростання цін (у випадку зниження рентабельності).

2. Коефіцієнт оборотності мобільних засобів - розраховується як відношення виручки від реалізації до середньої за період величини мобільних засобів (запаси, грошові кошти, розрахунки, інші оборотні активи) по балансу (МК):

Зростання цього показника характеризується позитивно, якщо воно співпадає із зростанням коефіцієнта оборотності матеріальних оборотних засобів.

3. Коефіцієнт оборотності матеріальних оборотних коштів - розраховується як відношення виручки від реалізації до середньої за період вартості запасів по балансу (МЗ):

Зниження коефіцієнта свідчить про відносне збільшення виробничих запасів, незавершеного виробництва.

Зниження коефіцієнта свідчить про зменшення попиту на готову продукцію.

5. Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості - розраховується як відношення виручки від реалізації до середньої за період дебіторської заборгованості (ДЗ):

Зростання коефіцієнта свідчить про збільшення швидкості погашення дебіторської заборгованості, зменшення обсягів продажу в кредит.

6. Середній термін обороту дебіторської заборгованості - розраховується як відношення календарного фону часу за певний період (Д) до коефіцієнта оборотності дебіторської заборгованості:

Позитивним є зниження показника.

7. Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості - розраховується як відношення виручки від реалізації до середньої за період кредиторської заборгованості (КЗ):

Зростання коефіцієнта свідчить про підвищення швидкості погашення кредиторської заборгованості.

8. Середній термін обороту кредиторської заборгованості - відношення календарного фонду часу за певний період (Д) до коефіцієнта оборотності кредиторської заборгованості за той самий період:

Позитивним є зниження показника.

4. Коефіцієнт оборотності готової продукції - розраховується як відношення виручки від реалізації до середньої за період величини готової продукції (ГП):

9. Фондовіддача необоротних активів - розраховується як відношення виручки від реалізації до середньої за період величини необоротних активів (НОА):

Позитивно оцінюється зростання показника.

10. Коефіцієнт оборотності власного капіталу - розраховується як відношення виручки від реалізації до середньої за період вартості власного капіталу:

Різке зростання означає підвищення рівня продажу, а суттєве зниження виявляє тенденцію до бездіяльності частини власного капіталу.

11. Продуктивність праці - розраховується як відношення виручки від реалізації продукції до середньоспискової чисельності робітників (СЧ):

12. Питома вага продукції, що постачається на експорт - розраховується як відношення виручки від реалізації продукції на експорт (ВРЕ) до загальної виручки від реалізації продукції:

Збільшення частки експортованої продукції є позитивним. Також ділова активність характеризується якісними показниками, до яких належать:

широта ринків збуту продукції на експорт;

наявність постійних каналів збуту продукції на експорт;

^ виробництво експортоорієнтованої продукції;

активність на фондовому ринку;

^ репутація підприємства та ін.

Тема 12. ОЦІНКА ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ ПІДПРИЄМСТВА
Які види стійкості підприємства розрізняють?
Як визначити ефект фінансового важеля?
Як оцінити фінансову стійкість підприємства?
Як розрахувати коефіцієнт фінансової стабільності підприємства?
Як визначити тип фінансової стійкості?
За яких умов фінансова нестійкість вважається припустимою ?
Тема 13. ФІНАНСОВЕ ПЛАНУВАННЯ НА ПІДПРИЄМСТВІ
У чому полягає сутність фінансової стратегії?
У чому сутність фінансового планування та яка його мета?
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru