Різноманітність плодів зумовлюється переважно будовою оплодня, способами розкривання, особливостями їхнього розвитку і поширення. Плоди класифікують (табл.18, рис.47): 1) за характером утворення: o справжні плоди утворені тільки із зав'язі;
o несправжні плоди утворені із зав'язі та інших частин квітки;
o збірні плоди утворені з декількох маточок одного суцвіття. 2) за будовою:
o сухі, що не розкриваються (містять тільки одну насінину) - горіх, сім' янка, зернівка, крилатка, жолудь, горішок;
o сухі, що розкриваються (багатонасінні) - листянка, біб, коробочка, стручок, стручечок;
o соковиті плоди - ягода, кістянка, яблуко, гарбузина, гесперидій;
o соковиті супліддя - це сукупність плодів, що утворилися від зростання між собою окремих плодиків, кожний з яких розвивається з окремої квітки щільного суцвіття. В буряку зростаються голі плодики. В утворенні супліддя, крім маточки, беруть участь і інші частини квітки та суцвіття, наприклад, у шовковиці - розрослі оцвітини, в інжиру - дуже розрослі соковиті осі суцвіття, а в ананаса - розросла вісь суцвіття й покривні листки.
Таблиця 18
КЛАСИФІКАЦІЯ ПЛОДІВ
Тип плоду | Особливості будови | Приклади рослин |
Соковиті: ягода | мають соковитий, м'ясистий оплодень; соковитий, багатонасінний, нерозкривний плід, який утворений одним або кількома плодолистиками | виноград, аґрус, помідор, картопля, банан |
гарбузина | має дерев' янистий екзокарпій, вутворенні бере участь також квітколоже; мезокарпій і ендокарпій соковиті | гарбуз, огірок, диня |
кістянка | одногніздий, однонасінний плід, у якого екзокар-пій - шкірястий, мезокарпій - м'ясистий, соковитий, а ендокарпій - твердий, дерев'янистий | абрикос, вишня, слива, персик, черешня |
яблуко | багатонасінний плід, у формуванні беруть участь стінки зав' язі і інші частини квітки; насіння лежить у плівчастих сухих камерах, м'якуш плоду утворений зав'яззю та квітколожем, нижньою частиною тичинок, пелюсток та чашолистків, що зрослися | яблуня, груша, айва, горобина |
помаранча або геспе-ридій | багатонасінний з товстошкірим екзокарпієм, багатий на ефірні олії; мезокарпій губчастий, білого кольору, сухий; ендокарпій соковитий,утворився з волосків внутрішньої епідерми плодолистиків | мандарин, лимон, апельсин |
Сухі: розкривні: листянка | мають сухий оплодень, є розкривні і нерозкривні; багатонасінний одногніздий плід, утворений одним плодолистиком, що розкривається по черевному шву | магнолієві, деякі жовтецеві, розові |
біб | одногніздий, багатонасінний плід, утворений одним плодолистиком, розкривається по черевному і спинному швах від вершини до основи | бобові (горох, кінські боби, вика, люпин) |
коробочка | одно- чи багатогніздий, багатонасінний плід, що утворився з більш як одного плодолистика, розкривається чи стулками, чи зубчиками, чи дірочками | бавовник, дурман, мак, дзвоники, лілії, тюльпан |
Закінчення табл. 18
Тип плоду | Особливості будови | Приклади рослин |
стручок і стручечок | двогніздий багатонасінний плід, утворений двома плодолистиками; всередині від верху до низу плівчаста перегородка, до країв якої прикріплене насіння; розкривається двома стулками від основи до вершини; стручок - довгий і вузький; стручечок майже однакової ширини і довжини | грицики, талабан, капуста та деякі інші хрестоцвіті |
Нерозкривні горіх | має дерев'янистий оплодень, який не зростається з насіниною, що лежить вільно | дуб, ліщина, бук |
горішок | відрізняється від горіха меншим розміром | гречка, липа |
сім'янка | утворюється з двох плодолистиків і має шкірястий оплодень, що не зростається з насіниною, лежить вільно | соняшник, ромашка, |
зернівка | має шкірястий оплодень, в якому є одна насінина, що зрослася з оплоднем | злакові (пшениця, ячмінь тощо) |
Збірні: багато-горішок | утворені з декількох маточок одного суцвіття; на одному спільному квітколожі розміщені багато дрібних сухих плодів-горішків | жовтець, анемона |
багато-кістянка | соковитий плід, утворений сукупністю кістянок, розташованих на спільному опуклому квітколожі | малина, ожина |
суничина | розросле квітколоже стає соковитим; на його поверхні у великій кількості розміщені сухі плоди - горішки | суниця, полуниця |
Рис. 47. Різноманітність плодів:
1 - жолудь (дуб);
2 - стручок (редька);
3 - коробочка (блекота);
4 - стручечок (рижій);
5 - кістянка (вишня);
6 - біб (горох);
7 - яблуко (горобина);
8 - багатогорішок (шипшина).
Питання для самоперевірки
ЛЕКЦІЯ 12. Систематика рослин. нижчі рослини - водорості (algae)
1. Загальна характеристика нижчих рослин
2. Загальна характеристика водоростей
3. Біохімічна різноманітність водоростей
4. Морфологічна різноманітність водоростей
5. Розмноження водоростей
6. Життєві цикли водоростей
7. Систематичні групи водоростей