Економіка підприємств - Горбонос Ф.В. - Акціонерне товариство

Для розвитку ринкової економіки властиве існування різних форм власності, а відтак - і різних форм господарювання. Відповідно до Указу Президента "Про невідкладні заходи щодо реформування аграрного сектору економіки" передбачена діяльність сільськогосподарських підприємств різних видів. Це, зокрема:

Індивідуальне підприємство. Створюється на базі особистої власності фізичної особи і функціонує лише за рахунок її власної праці. Власник несе повну відповідальність за зобов 'язаннями підприємства згідно зі статутними документами.

Товариство з обмеженою відповідальністю

Це добровільне об'єднання фізичних та юридичних осіб. Майно, створене ними, є їх власністю. Товариство має статутний фонд, поділений на частки, розмір яких визначають установчі документи. Члени товариства несуть відповідальність у межах своїх вкладів. Член товариства з обмеженою відповідальністю може уступити свій вклад або його частину іншим учасникам (за їх згодою) чи третім особам, якщо це передбачено Статутом. Новий власник вкладу володіє тими самими правами й обов'язками, котрі належали попередньому учасникові.

Член товариства може вийти з його складу. Згідно зі Статутом, йому виплачується частка майна і прибутку товариства пропорційно до його частки в статутному фонді.

Вищий орган товариства з обмеженою відповідальністю - збори учасників. Виконавчий директор може бути з числа засновників або найнятим на роботу. Його діяльність контролює ревізійна комісія. У випадку систематичного порушення трудової дисципліни або невиконання обов'язків учасника товариства можуть вивести з товариства.

Обов'язкова умова членства в сільськогосподарському товаристві з обмеженою відповідальністю - внесення до його статутного фонду частки майнового і земельного паю. З цього випливає, що в товариствах з обмеженою відповідальністю власність паїв є персоніфікованою, і кожен член може будь-коли вийти з нього зі своєю часткою як у натуральному, так і грошовому виразі. При цьому вартість його частки (паю) залишається незмінною, тобто не залежить від кон'юнктури ринку.

Товариство засновується на приватній формі власності, й отриманий результат є його власністю. Воно має назву, рахунки в банку та печатку.

Акціонерне товариство

Створюється на підставі установчого договору, діє відповідно до Статуту. Найвищий орган управління - загальні збори, які обирають правління та голову. Особливість акціонерного товариства полягає в тому, що на суму вартості його майна випускаються цінні папери (акції), і кожен власник майнового паю (частки) отримає певну кількість акцій, еквівалентну вартості його паю. За організаційно-управлінською суттю акціонерне товариство аналогічне колективному господарству чи кооперативу, проте власник акцій не може вийти з товариства зі своїм майновим або земельним паями в натуральному або грошовому виразі. Він може лише продати власні акції за ринковою ціною, яка складалася на біржі цінних паперів у той час. За такої організаційної форми певною мірою обмежується вільне володіння власністю на майновий і земельний паї, але забезпечується цілісність майнових комплексів. Акціонерні товариства можуть бути відкритими і закритими. У відкритих товариствах акції розповсюджуються серед усіх, хто бажає їх придбати. Такі товариства більше приваблюють інвесторів, оскільки тут можна придбати контрольний пакет акцій, стати реальним власником та інвестувати виробництво. У закритих акціонерних товариствах право придбати акції мають лише члени цього товариства. Викупити акції можуть тільки співвласники, зовнішній інвестор доступу сюди не має. Таку форму господарювання не можна вважати перспективною.

Селянське (фермерське) господарство
Приватне (приватно-орендне)
Кооператив
Повне товариство
Командитне товариство
3.4. Структура підприємств
Розділ 4. Підприємство в сучасній системі господарювання
4.1. Зв'язки та зовнішнє середовище підприємства
4.2. Особливості сільського господарства як галузі
4.3. Внутрішнє середовище і кінцевий результат діяльності підприємств
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru