Інформаційні системи і технології в банках - Страхарчук А.Я. - 5.1. ПЛАТІЖНА КАРТКА - ОСНОВА БАНКІВСЬКОЇ КАРТКОВОЇ ТЕХНОЛОГІЇ

5.1. ПЛАТІЖНА КАРТКА - ОСНОВА БАНКІВСЬКОЇ КАРТКОВОЇ ТЕХНОЛОГІЇ

5.1.1. Функціональне призначення платіжних карток

Удосконалення економічного механізму в умовах переходу до ринку зумовлює дедалі вищі вимоги до функціонування системи грошового обігу, організації розрахункового і касового обслуговування в країні. Основний шлях розв'язання проблеми прискорення оборотності коштів за одночасного зниження витрат грошового обігу і скорочення трудових витрат - це використання "безпалерової" технології на основі широкого застосування замінників готівки - платіжних карток.

Платіжна картка - це узагальнений термін, який означає всі види карток, різноманітних за призначенням, технічними можливостями і організаціями, які їх випускають.

Платіжна картка є спеціальним платіжним засобом у формі емітованої в установленому законодавством порядку пластикової чи іншого виду картки, що використовується для ініціювання переказу грошей з рахунку платника або з відповідного рахунку банку з метою оплати вартості товарів і послуг, перерахування грошей зі своїх рахунків на рахунки інших осіб, отримання грошей у готівковій формі в касах банків, фінансових установ та через банківські автомати, а також здійснення інших операцій, передбачених відповідним договором.

Важливою особливістю всіх платіжних карток, незалежно від ступеня їхньої досконалості, є те, що на них зберігається певний набір інформації, яка використовується в різних прикладних програмах.

Картка може служити пропуском у будівлю, засобом доступу до комп'ютера, посвідченням водія тощо. У сфері грошового обігу платіжні картки є одним із прогресивних засобів організації безготівкових розрахунків.

У процесі формування системи електронних грошових розрахунків була створена організація ISO (International Standarts Organization), яка розробила певні стандарти на зовнішній вигляд платіжних карток, порядок нумерації рахунків, формат магнітних смуг та інше. Розширенню сфери застосування платіжних карток сприяють як банки-емітенти, так і їхні торговельні партнери.

Для споживачів і для банків цей вид розрахунку стає дуже привабливим та зручним завдяки поєднанню останніх технологічних рішень та маркетингових програм.

Сьогодні спостерігається гостра міжбанківська конкуренція і боротьба за нові сенменти ринку карткового бізнесу. Зацікавленість клієнтів у надійному і зручному засобі розрахунку стимулює діяльність емітентів у наданні різноманітних якісних послуг і продуктів. За допомогою карток клієнти можуть отримувати зарплату, розраховуватися в торговельній мережі, замовляти та оплачувати найрізноманітніші послуги, здійснювати банківські перекази та одержувати кредити.

Платіжні картки виявили свої безперечні технологічні переваги щодо залучення коштів порівняно з традиційними платіжними інструментами.

Платіжна картка має розмір візитної картки, непомітна в нагрудній кишені.

Використання картки під час розрахунків гарантує точність і чесність - електронний термінал не помиляється і не обраховує.

Користуватися карткою безпечніше, ніж готівкою. Втрата картки не спричиняє втрати грошей, бо вони залишаються на картрахунку в банку. У разі викрадення або загублення картки її можна заблокувати, зателефонувавши до банку - емітента картки за спеціальним номером, що працює цілодобово.

Під час розрахунків платіжними картками в закладах торгівлі і сфери послуг можливе не лише нестягнення банківського комісійного процента, а, навпаки, - надання спеціальних знижок власникам платіжних карток, що робить розрахунки за картками в магазинах ще привабливішими.

Платіжна картка виконує роль одночасно і гаманця, і ощадної книжки. Картка може містити інформацію про суму від кількох копійок до десятків тисяч гривень, і держатель картки отримує додатковий дохід у формі процентів на цю суму протягом усього часу перебування цих коштів на картрахунку.

Разом з одержанням платіжної картки відкривається банківський рахунок, яким можна користуватися і для переказу на нього коштів. При цьому тарифи на міжбанківський переказ значно нижчі, ніж на перекази коштів поштою.

За допомогою платіжної картки можна безпечно перевозити особисті грошові кошти, зокрема за кордон, оскільки одержати готівку або розрахуватися за допомогою картки можна в будь-якому закладі, що обслуговує власників карток платіжної системи.

Уклавши відповідний договір із банком, можна організувати регулярні виплати з одного рахунку на інший. Таким чином можна регулярно переказувати кошти, оплачувати комунальні послуги, телефон, рахунки за електроенергію тощо.

5.1.1. Функціональне призначення платіжних карток
5.1.2. Історичні передумови виникнення платіжних карток
5.1.3. Основні типи платіжних карток
5.1.4. Переваги платіжних карток над готівкою та чеками
5.2. ХАРАКТЕРИСТИКА КАРТКОВИХ ПЛАТІЖНИХ СИСТЕМ
5.2.1. Основні елементи карткової платіжної системи
5.2.2. Платіжні асоціації
5.3. ПРОБЛЕМИ НАДІЙНОСТІ ТА ЗАХИСТУ КАРТКОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ
5.3.1. Ризики, що супроводжують карткові технології
5.3.2. Методи захисту учасників карткових операцій
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru