Економіка праці та соціально-трудові відносини - Іляш О.І. - Завдання для самостійного виконання з використанням ПЕОМ

Завдання 5

За даними фотографії робочого часу працівника протягом зміни встановлені такі однойменні витрати часу (у хвилинах): — підготовчо-завершальний час — 25;

— оперативний час — 315;

— час на обслуговування робочого місця — 20;

— відпочинок і особисті потреби — 27;

— простої через несправність обладнання — 60;

— простої через відсутність сировини — 18;

— простої через порушення трудової дисципліни — 15. Разом — 480.

Визначити показники використання та втрат робочого часу працівником протягом зміни:

1) коефіцієнт використання робочого часу;

2) коефіцієнт втрат робочого часу, залежних від працівника;

3) коефіцієнт втрат робочого часу, не залежних від працівника;

4) коефіцієнт можливого підвищення продуктивності праці за рахунок усунення втрат робочого часу.

Примітка: час на відпочинок і особисті потреби працівника за нормативами — 20 хв на зміну.

Завдання 6

У цеху з фасування і сортування плодоовочевої продукції (дрібносерійне виробництво) заплановано провести вивчення витрат робочого часу методом моментних спостережень. Визначте необхідний обсяг спостережень (людино-моментів), якщо за матеріалами раніше зроблених спостережень коефіцієнт завантаженості робітників становить 0,75, а допустима величина похибки за результатами спостереження приймається +5%.

Завдання 7

Моментні спостереження проводилися у цеху на 13 робочих місцях. Коефіцієнт завантаженості робітників прийнятий на рівні 0,81, коефіцієнт використання фонду робочого часу — 0,85, а можлива похибка за результатами спостережень становить ±6 %. Під час обходів за 8-годинну зміну спостерігач зафіксував простої робітників з різних причин у ЗО випадках.

Визначити:

1) необхідний обсяг спостережень (людино-моментів);

2) кількість обходів;

3) фактичний коефіцієнт завантаженості робітників;

4) втрати робочого часу одного і всіх робітників за 8-годин-ну зміну;

5) можливе підвищення продуктивності праці завдяки ліквідації втрат робочого часу.

Завдання 8

На ділянці працює 12 робітників. Інтервал обходів під час моментних спостережень — 5 хв. Спостереження здійснювали за дві години до закінчення зміни (з 15 до 16 год). Коефіцієнт використання фонду робочого часу — 0,85. Результати спостереження наведено в табл. 2.

Визначити:

1) кількість обходів при проведенні спостереження;

2) фактичний коефіцієнт завантаженості робітників;

3) втрати робочого часу одного і всіх робітників протягом години і зміни;

4) можливе підвищення продуктивності праці при ліквідації втрат робочого часу.


Таблиця 2. Результати моментних спостережень за діяльністю робітників цеху з 15 до 16 год (людино-моментів)

Виявлено під час

спостережень

Поточний час, год та хв

15-05

15-10

15-15

15-20

15-25

15-30

15-35

15- 40

15- 45

15-50

15-55

16-00

Робота

7

10

11

9

10

8

11

8

8

7

10

9

Перерви

з організаційно-

технічних причин

3

1

1

2

2

1

3

2

1

1

Перерви, залежні від

робітників

2

2

-

2

-

2

-

4

1

3

1

2

Завдання 9

Вибірково проведений хронометраж операції "нарізування і фасування м'ясопродуктів" робітником вручну і механізованим способом. Необхідно розрахувати середню тривалість операції й можливе підвищення продуктивності праці при механізації ручної операції за даними табл. 3.

Таблиця 3. Тривалість операції "нарізування і фасування м'ясопродуктів" робітником залежно від способу її виконання

Операція

Номер спостереження, с

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Вручну

62

65

80

90

70

85

75

82

81

90

Механічним способом

50

35

32

38

35

40

42

31

38

35

Завдання 10

Одним із прийомів ручної роботи робітника зроблено 10 спостережень (табл. 4).

Таблиця 4. Лист хронометражу спостерігача

Час

Номер заміру, хв

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Поточний (Т)

0-55

1-10

1-22

1-38

1-51

2-08

2-18

2-20

2-35

2-49

Тривалість кожного заміру (Л)

Визначити:

1) тривалість кожного заміру (Л);

2) середню тривалість даного елемента операції (х);

3) коефіцієнт стійкості хроноряду і проаналізувати одержаний хроноряд.

Допустимий коефіцієнт стійкості хроноряду при ручній роботі й тривалості елемента, що вивчається, до 6 с — 3,0; від 6 до 15 с — 2,5; понад 15 с — 2,3.

Завдання 11

Визначити норму часу на виконання елемента операції на основі даних хронометражу. Результати замірів (хроноряд) подано в табл. 5. Нормативна величина коефіцієнта стійкості хроноряду К - 2,5.

Таблиця 5. Результати хронометражу операції

Номер заміру

1

2

3

4

5

6

Тривалість операції, с

9

5

12

8

ЗО

7

Завдання 12

Визначити норму часу (трудомісткості) на виконання операції за такими даними (у хвилинах):

— оперативний час — 180;

— час на обслуговування робочого місця основними і допоміжними робітниками — 25;

— час на відпочинок і особисті потреби — 20;

— час нормованих перерв у роботі обладнання та у зайнятості робітників з організаційно-технічних причин — ЗО;

— підготовчо-заключний час — 25;

— норма часу на обслуговування одного верстата за зміну—96;

— обслуговується верстатів — 10 шт.;

— тривалість зміни — 8 год.

Завдання 13

Визначити норму часу на виробництво одного виробу, якщо відомо, що основний час складає 18 хв, допоміжний — 5 хв, час на обслуговування робочого місця і на відпочинок та особисті потреби — відповідно 4 % і 5 % від оперативного часу.

Завдання 14

Визначити норму часу за результатами вивчення і узагальнення передового досвіду трьох працівників, які постійно виконують одну і ту саму операцію, що складається з п'яти елементів. Результати хронометражних досліджень наведені в табл. 6.

Таблиця 6. Тривалість оперативного часу (хв)

Працівники

Номер елемента операції

Разом

1

2

3

4

5

Перший

0,93

0,95

0,94

0,97

0,94

Другий

1,05

1,10

1,08

1,12

1.14

Третій

0,89

0,91

0,90

0,93

0,92

Коефіцієнт часу на обслуговування робочого місця і часу перерв — 1,12.

Завдання 15

Працівник-відрядник у червні мав вісім вихідних днів, протягом двох днів хворів, а один день мав відпустку з дозволу адміністрації. За місяць виробив 180 од. готової продукції "А" по 0,4 нормо-годин за одиницю; 15 од. такої самої продукції, яка була визнана браком не з вини працівника; 190 од. готової продукції "Б" по 0,8 нормо-годин за одиницю. З урахуванням завищення часу на обробку працівнику було виписано додатковий наряд по 0,1 нормо-години па кожну одиницю продукції "Б". Тривалість робочого дня — 8,2 год.

Визначити процент виконання норми виробітку працівником за місяць.

Завдання 16

Ефективний фонд робочого часу на одного працівника за рік дорівнює 1960 год. Чисельність працівників — 195 осіб. Протягом року було фактично вироблено продукції в обсязі 306 290 нормо-годин. За результатами аналізу за минулі роки середній процент виконання норм становив 102 %. Визначити частку нормованих робіт працівниками за звітний рік.

Завдання 17

Визначити нормоване завдання (в нормо-годинах) на фасування продукції для бригади за зміну. В цеху є дві групи верстатів — відповідно 10 і 25 од. На кожному верстаті першої групи фасується 680 од. продукції за зміну, а на верстаті другої групи — 900 од. за зміну при нормах часу на одиницю продукції відповідно 0,7 і 0,5 хв.

Завдання 18

Визначити норму виробітку за 8-годинну робочу зміну за такими даними: норма основного часу — 28 хв; допоміжного часу — 2,5 хв; час обслуговування робочого місця — 8 % від оперативного часу, час перерв на відпочинок і особисті потреби — 5 % від оперативного часу, підготовчо-заключний час — 25 хв за зміну.

Завдання 19

Визначити норму виробітку при роботі на двох верстатах, якщо відомо, що час машинної роботи на операцію становить 15 хв, ручної роботи — 7 хв, технічного обслуговування робочого місця — 2 %, організацію обслуговування — 2 %, на відпочинок і особисті потреби — 5 % оперативного часу. Тривалість робочої зміни — 480 хв.

Завдання 20

Хлібопекарна бригада виготовила за 8-годинну зміну:

— хліба житнього формового з борошна разового — 8 ц;

— булок круглих з борошна пшеничного — 10 ц;

— батонів нарізних з борошна пшеничного — 4 ц. Норми часу встановлені на виготовлення одного центнера

продукції становлять відповідно 18, 24, 28 хв.

Визначити процент виконання змінних норм виробітку хлібопекарною бригадою.

Завдання для самостійного виконання з використанням ПЕОМ

Завдання 21

Лист хронометражних спостережень за тривалістю елементів операції "етикетування" робітником продукції у фасувальному цеху наведений у табл. 7.

Таблиця 7. Лист хронометражу спостерігача за роботою робітника з етикетування продукції

Номер спостереження

Тривалість елементів операції, с

Контроль якості

Етикетування

Складання до тари

Разом

1

2

3

4

5

1

7

3,0

1,0

2

6

2,0

1,0

3

8

2,0

0,8

4

5

2,0

0,9


Закінчення табл. 7

1

2

3

4

5

5

5

-4,0

0,7

6

5

-4,0

1,0

7

7

3,0

-1,5

8

6

3,0

0,8

9

6

3,0

0,7

10

6

2,5

0,7

11

7

2,5

0,6

12

7

2,0

0,6

13

8

2,0

0,5

14

-10

1,5

0,5

15

7

1,5

0,7

16

5

1,5

0,7

17

5

2,0

0,8

18

6

2,5

1,0

19

6

2,5

1,0

20

6

3,0

0,9

Сума часу замірів

Коефіцієнт стійкості

Середнє значення даного заміру

На підставі проведеного хронометражу необхідно: проаналізувати хронометражні ряди, видалити помилкові й дефектні заміри, перевірити стійкість хронорядів, визначити загальну тривалість стійкого хроноряду і середню тривалість кожного елемента операції. Нормативний коефіцієнт стійкості хроноряду при машинно-ручній роботі у серійному виробництві з тривалістю операції до 10 с — 2,0; понад 10 с — 1,6.

Встановити норму тривалості виконання операції, яка хронометрується, а також змінну норму виробітку за таких умов: час на обслуговування робочого місця — 12 %; час перерв на відпочинок і особисті потреби — 5 % оперативного часу; підготовчо-заключний час на зміну — 25 хв.

Застосовуючи електронні таблиці пакета MS Excel, побудувати розрахунково-аналітичну таблицю, куди внести формули для проведення розрахунків па плановий рік.

Завдання 22

Зробіть обробку фотографії робочого дня, одержаної методом безпосередніх замірів робочого часу робітника, зайнятого фасуванням сипких товарів (табл. 8).

Звести однойменні витрати часу робітника за такими складовими: оперативний час, підготовчо-заключний час; час обслуговування робочого місця, час перерв, залежних від неполадок на виробництві, час перерв, залежних від робітника (у тому числі на відпочинок і особисті потреби за нормативами 12 хв за зміну).

Визначити коефіцієнти використання робочого часу та можливого підвищення продуктивності праці за рахунок усунення втрат робочого часу.

Застосовуючи електронні таблиці пакета MS Excel, побудувати розрахунково-аналітичну таблицю, яка б характеризувала однойменні витрати часу робітника. Висновки подати у вигляді лінійної діаграми рівняння тренду.

Тестові завдання для самоперевірки знань
Блок А. Контрольні питання одиничного вибору відповідей
Блок Б. Контрольні питання множинного вибору відповідей
Тема 8. ПРОДУКТИВНІСТЬ ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ ПРАЦІ
Методичні вказівки до вивчення теми
Продуктивність праці
Ефективність праці
Управління продуктивністю праці на підприємстві
Рекомендована література до теми
Блок завдань теоретичної та практичної підготовки
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru