Економічна теорія - Мочерний С.В. - Поєднання працівників із засобами виробництва.

У процесі функціонування та розвитку різних типів І видів підприємств між власниками і найманими працівниками формуються певні економічні відносини, передусім відносини економічної власності, встановлюється ціна робочої сили, оплата праці, а також відповідні форми і системи заробітної плати. Важливим питанням є детальніше з'ясування різних типів поєднання найманих працівників із засобами виробництва.

Ринок праці і робочої сили та її вартість

Поєднання працівників із засобами виробництва.

Основними факторами виробництва є особи стіс ний та речовий, тобто безпосередній працівник і засоби виробництва. Спосіб їх поєднання і особливості функціонування визначає домінуючий тип власності на засоби та результати виробництва. У процесі поєднання працівника із засобами виробництва відповідно до принципу суперечності розрізняють дві сторони — пов'язану з розвитком продуктивних сил і з відносинами економічної власності. Тому логічним є виокремлення різних аспектів цього поєднання. Так, колектив харківських вчених вбачає в ньому виробничо-технологічну та економічну сторони: першу визначають характер і рівень розвитку продуктивних сил, а другу — пануючі відносини власності на засоби виробництва і предмети праці, їх суспільна форма. У підручнику за редакцією Г. Климка розмежовано характер і спосіб поєднання: у характері, на думку авторів, виражається соціально-економічне, а у способі — організаційно-трудове поєднання. У підручнику "Політична економія" виділено суспільний спосіб поєднання робітника із засобами виробництва.

Усі процеси, що відбуваються в межах суспільного способу виробництва, а отже, певної економічної системи, є економічними. Тому не зовсім коректно виокремлювати економічну та виробничо-технологічну сторони, оскільки остання в такому контексті перестає бути економічною (це стосується характеристики одного із аспектів поєднання як організаційно-трудового). Найлогічніше поєднання загалом називати техніко-економічним. Перша частина назви відображає наявність в економічній системі технологічного способу виробництва, процес використання безпосереднім виробником техніки (засобів праці) тощо, незалежно від того, чи є він їх власником. Головне у такому процесі — раціонально організовувати робоче місце, працю і домогтися найвищих результатів за найменших затрат енергії людей і засобів виробництва.

Суспільно-економічна сторона поєднання працівника із засобами виробництва на народних, кооперативних, частково акціонерних, а також приватних підприємствах, де не застосовується наймана праця, та деяких інших, що перебувають у трудовій колективній власності, здійснюється безпосередньо, оскільки їх працівники одночасно є власниками виробництва і створеного продукту, суб'єктами управління власністю і виробниками продукції. Коли знаряддя та предмети праці належать капіталістам (індивідуальним або асоційованим), безпосередні працівники відчужуються від власності на засоби виробництва і на виготовлений продукт, управління власністю, творчого процесу праці, робоча сила при цьому перетворюється на товар, а поєднання працівників із засобами виробництва здійснюється через їх наймання на ринку праці та наступного використання під контролем власника капіталу.

Суспільний характер виробництва зумовлює формування у процесі праці на підприємствах трудових колективів — суспільно-економічної форми організації трудящих, відособленої на підставі технологічної і відносно економічної самостійності підприємства. Згідно із Законом України "Про підприємство" до трудового колективу належать усі громадяни, які своєю працею беруть участь в його діяльності на основі трудового договору (контракту, угоди) чи інших форм, що регулюють трудові відносини працівника з підприємством.

Трудовий колектив (у політекономічному розумінні) — суб'єкт економічних відносин, насамперед відносин власності, а також сукупний працівник, який забезпечує раціональне використання наявних матеріально-речових ресурсів у процесі праці з метою створення і привласнення доходу.

Коли засоби виробництва виступають у формі капіталу, то трудовий колектив — лише, як правило, суб'єкт техніко-економічних відносин (тобто відносин спеціалізації, кооперування виробництва тощо) і самого процесу праці.

Трудові колективи організовують професійні спілки. Нині суб'єктом ринку робочої сили є, як правило, профспілки (на рівні підприємства, окремої галузі, сфери народного господарства і навіть країни). За їх участю формуються і видозмінюються основи трудового права, трудового законодавства, укладення колективних договорів, в яких обумовлюються питання охорони праці, соціального розвитку, участі в управлінні підприємством і розподілі прибутку тощо.

Сутність ринку праці та ринку робочої сили.
Власність на робочу силу.
Вартість та ціна робочої сили.
Міжнародна класифікація вартості робочої сили.
Вартість робочого місця.
Заробітна плата, її форми та системи
Заробітна плата та її функції.
Фактори, що впливають на заробітну плату.
Форми і системи заробітної плати.
Реальна заробітна плата та реальні доходи населення
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru