При розробці річної виробничої програми, її деталізації по кварталах, місяцях і окремих видах продукції слід звернути увагу на те, що в процесі господарської діяльності деякі галузі промисловості, торгівлі, побуту стикаються з циклічними коливаннями, які викликані сезонним характером виробництва та споживання товарів і послуг.
Сезонні коливання — це більш чи менш сталі внутрішньорічні коливання в рядах динаміки, що обумовлені специфічними умовами виробництва і споживання даного товару чи послуг.
Прикладами виробництва, яким притаманні сезонні коливання, є будівництво, товари побутово-культурного призначення (холодильники, мотоцикли тощо), овочеві консерви, хліб, цукор тощо.
Прагнення пом'якшити негативні наслідки сезонних коливань вимагає їх дослідження і оцінки.
Сезонні коливання характеризуються спеціальними показниками, які називаються індексами сезонності; сукупність їх створює сезонну хвилю.
Індекс сезонності визначається як процентне відношення середніх однойменних місячних (квартальних) фактичних значень рівнів рядів динаміки до середньорічних значень рівнів за досліджуваний проміжок часу:
де Іс — індекс сезонності;
уі — середні місячні (або квартальні) значення рівнів;
у — загальна середня.
Чисельник уі і знаменник у формули розраховуються за такими формулами:
де уij — значення показника в і-му місяці (або кварталі) і-го року (i=1;2;3;...;m; j=1;2;3;...;n)
Індекс сезонності, крім оцінки сезонних коливань, може бути використаний для розподілу планового (прогнозного) річного обсягу продукції (робіт, послуг) на наступний рік по місяцях (або кварталах), скориставшись для цього такою формулою:
де — планове (або прогнозне) значення показника на і-й місяць (квартал) наступного року;
— планове (прогнозне) значення показника на весь наступний рік;
Ic — індекс сезонності;
m — кількість місяців (або кварталів).
В табл. 3.14 наведені результати розрахунків індексів сезонності (сезонної хвилі) та розподілу реалізації хлібобулочних виробів по місяцях планового року за умови, що загальний обсяг реалізації за планом на наступний рік становитиме 98,0 тис. т.
Загальне середньомісячне значення обсягу реалізації розраховане таким чином (див. формулу 3.24):
Аналіз сезонної хвилі (гр.8) свідчить, що з одного боку, є певна закономірність реалізації продукції протягом року і, з іншого боку підприємство можна віднести до сезонних виробництв. Все це слід враховувати при плануванні виробництва і реалізації продукції, тим більш, що остання у хлібопекарній промисловості практично збігається з попитом на продукцію.
Збіг підсумку гр.9 з плановим завданням реалізації продукції на рік свідчить про коректність використання формули (3.25) для розподілу плану виробництва на окремі періоди.
Таблиця 3.14
Оцінка сезонних коливань обсягу реалізації хлібобулочних виробів (тис. т)
Місяць
| Роки | Разом за чотири роки (гр.2 + + гр.3 + + гр.4 + + гр.5) | Середнє значення
| Індекс сезонності, %
| План обсягу реалізації продукції по місяцях на наступний рік | |||
1-й | 2-й | 3-й | 4-й | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
01 | 5,3 | 5,4 | 5,5 | 6,4 | 22,6 | 5,65 | 74,6 | 6,1 |
02 | 5,4 | 5,6 | 5,7 | 6,7 | 23,4 | 535 | 77,2 | 63 |
03 | 6,2 | 6,0 | 5,9 | 6,9 | 25,0 | 6,25 | 82,5 | 6,7 |
04 | 6,4 | 6,6 | 6,7 | 7,3 | 27,0 | 6,75 | 89,1 | 7,3 |
05 | 7,0 | 7,2 | 7,5 | 7,7 | 29,4 | 7,35 | 97,0 | 7,9 |
06 | 7,5 | 7,7 | 8,0 | 8,2 | 31,4 | 7,85 | 103,6 | 8,5 |
07 | 8,0 | 8,1 | 8,5 | 8,7 | 333 | 833 | 110,0 | 9,0 |
08 | 8,5 | 8,6 | 8,8 | 9,1 | 35,0 | 8.75 | 115,5 | 9,4 |
09 | 8,9 | 9,0 | 9,2 | 9,5 | 36,6 | 9,15 | 120,8 | 9,9 |
10 | 8,3 | 8,5 | 9,0 | 9,1 | 34,9 | 8,72 | 115,1 | 9,4 |
11 | 8,0 | 8,3 | 8,6 | 8,4 | 333 | 833 | 110,0 | 9,0 |
12 | 7,5 | 7,9 | 8,3 | 8,0 | 31,7 | 733 | 104,7 | 83 |
Разом | 87,0 | 88,9 | 91,7 | 96,0 | 363,6 | - | 1200,0 | 98,0 |
Середнє значення | - | - | - | - | - | 7,575 | 100,0 | - |
ВПРАВИ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ ЗНАНЬ
Контрольні запитання
1. Поясність, яким чином оцінюється напруженість плану виробництва?
2. За якою методикою проводиться аналіз виконання плану та динаміки виробництва і реалізації продукції?
3. Як проводиться аналіз асортименту і структури продукції?
4. Яким чином привести вартість продукції у порівняні ціни?
5. Назвіть способи оцінки виконання зобов'язань, контрактів тощо.
6. Які показники характеризують ритмічність і рівномірність виробництва, і яким чином вони розраховуються?
7. Назвіть систему показників, що характеризують якість продукції.
8. За яким способом оцінюються середня бальність та середня сортність?
9. За допомогою яких показників оцінюється чутливість споживачів до зміни цін і доходів?
10. Розкрийте сутність індексу сезонності та напрямки його використання в економічному аналізі та плануванні.
Тести для самоконтролю знань
1. Оцінка напруженості плану визначається як відношення:
а) фактичного обсягу продукції до планового завдання;
б) фактичного обсягу продукції до планової середньої потужності;
в) планового обсягу виробництва до планової середньої потужності.
2. Виконання плану за асортиментом продукції визначається за способом:
а) порівняння;
б) коефіцієнта варіації;
в) заліку.
3. Між обсягом виготовленої продукції і виручкою від реалізації можуть бути такі співвідношення:
а) обсяг виготовленої продукції більше виручки від реалізації продукції;
б) обсяг виготовленої продукції менше виручки від реалізації продукції;
в) обсяг виготовленої продукції дорівнює виручці від реалізації продукції;
г)всі відповіді вірні.
4. Оновлення асортименту продукції — це:
а) збільшення обсягу продукції;
б) розширення асортименту продукції;
в) виробництво якісно нових, більш досконалих видів продукції.
5. Ритмічний випуск продукції — це:
а) однаковий випуск продукції за рівні проміжки часу;
б) випуск продукції відповідно до встановленого завдання на кожний окремий відрізок часу;
в) поступове нарощування обсягу продукції в окремі проміжки часу.
6. Про підвищення рівня якості продукції свідчать такі дані:
а) значення середньої сортності збільшилось;
б) значення середньої сортності скоротилось;
в) значення середньої ціни залишилось незмінною.
7. Про ефективність маркетингової політики за ритмічної роботи підприємства свідчить:
а) зростання залишків готової продукції на складі;
б) скорочення залишків готової продукції на складі;
в) залишки готової продукції на складі залишилися незмінними.
8. Скорочення пропозиції продукції в умовах зростання попиту на неї супроводжується:
а) зростанням кількості продукції і зниженням ціни на неї;
б) зростанням ціни на продукцію;
в) зростанням кількості продукції і ціни на неї;
г) скороченням гани і кількості продукції.
Практичні завдання для самоконтролю знань
Завдання 1. За даними табл. 1 оцініть:
а) виконання плану з обсягу продукції;
б) виконання плану з асортименту;
в) виконання плану держзамовлень;
г) планову і фактичну структуру продукції;
д) відхилення фактичного випуску від плану. Зробіть висновки за результатами аналізу.
Таблиця 1
Вид продукції | Ціна за 1 т продукції, тис. грн | Кількість продукції, т | |||
За планом | Фактично | Державне замовлення | |||
Замовлено | Фактично поставлено | ||||
А | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
К | 200 | 100 | 105 | 90 | 95 |
Л | 250 | 120 | 110 | 110 | 100 |
М | 150 | 200 | 210 | 190 | 190 |
Н | 100 | 50 | 55 | 40 | 45 |
Завдання 2. За даними табл. 2 дайте оцінку виконання плану з сортності продукції.
Зробіть висновки за результатами аналізу.
Таблиця 2
Сорт | Оптова ціна, грн | Коефіцієнт якості | План | Звіт | ||||
Кількість, т | Питома вага, % | Сума, тис. грн | Кількість, т | Питома вага, % | Сума, тис. грн | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Вищий | 100 | 1.0 | 1200 | ? | ? | 1300 | ? | |
Перший | 80 | 0,8 | 600 | ? | ? | 800 | ? | ? |
Другий | 60 | 0,6 | 200 | ? | 400 | ? | ? | |
Разом | х | X | 2000 | 100,0 | ? | 2500 | 100,0 | ? |
Завдання 3. За даними табл. 3 визначте відхилення вартості продукції у звітному році у порівнянні з попереднім по кожному виду продукції — в цілому, у тому числі під впливом змін:
а) кількості продукції у натуральному вимірі;
б) середньої ціни.
Зробіть висновки за результатами аналізу.
Таблиця 3
Вид продукції | Вироблено продукції, т | Вартість виробленої продукції, тис. грн | ||
Попередній рік | Звітний рік | Попередній рік | Звітний рік | |
А | 1 | 2 | 3 | 4 |
К | 1271 | 1143 | 13283 | 11767 |
Л | 1592 | 1649 | 43177 | 41408 |
М | 160 | 63 | 10044 | 3923 |
4.1. АНАЛІЗ ВИКОРИСТАННЯ ТРУДОВИХ РЕСУРСІВ І ФОНДУ ОПЛАТИ ПРАЦІ
4.1.1. Завдання і джерела аналізи
4.1.2. Оцінка забезпеченості підприємства трудовими ресурсами
4.1.3. Аналіз використання робочого часу
4.1.4. Аналіз продуктивності праці
4.1.5. Аналіз фонду заробітної плати
4.2. Аналіз основних фондів підприємства
4.2.1 Завдання, напрямки і джерела аналізу
4.2.2. Поняття, структура, стан і рух основних фондів