Зовнішньоекономічний менеджмент - Дахно І.І. - Динаміка національної переваги (глава 4 книги)

Характер конкуренції та джерела конкурентної переваги у різних галузях і, навіть, сегментах галузі є різними.

Глобалізація конкуренції не скасовує значення країни базування у створенні конкурентної переваги, але змінює її характер. Країна базування - це платформа для глобальної стратегії.

Конкуренція - це не рівновага, а постійні зміни.

Детермінантами переваги є:

o чинникові (факторні) умови;

o умови попиту;

o споріднені і підтримуючі галузі;

o стратегії фірм.

Соціальні норми і цінності справляють вплив на структуру попиту на внутрішньому ринку. Соціальна і політична історія визначає навики, накопичені нацією, та інстуціональні структури, через які конкуренція здійснює свій вплив. Культурні національні особливості є невіддільними від економічних. Культурні фактори формують середовище, у якому діють фірми.

Успіх лідерів - менеджерів залежить від їх далекоглядності.

Динаміка національної переваги (глава 4 книги)

Детермінанти національної конкурентоспроможності - комплексна система, що знаходиться у стані розвитку.

Конкурентоспроможні національні галузі не розподіляються рівномірно повсюди в економіці, а пов'язуються у жмутки (кластери), що складаються із взаємозалежних галузей.

У тих галузях, де країна має переваги на зовнішньому ринку, є кілька внутрішніх конкурентів. У більшості галузей країна досягає успіху якщо комбінує широко доступні переваги з вузько спеціалізованими.

Перевага зберігається тоді, коли її джерела постійно розширюються і вдосконалюються.

Національні переваги виникають тоді, коли є унікальною у цілому вся система детермінантів.

Причини виникнення кластерів безпосередньо пов'язані з детермінантами національної переваги і є проявом її систематичного характеру. Національна конкурентоспроможність багато в чому залежить від рівня розвитку кластерів окремих галузей. Країна досягає важливих переваг там, де національні особливості сприяють взаємообміну всередині кластерів.

Географічна близькість суперників світового рівня здійснює великий вплив на процес конкуренції. Географічна концентрація впливає на удосконалення виробничих новинок і впровадження новинок. Географічна концентрація діє як сильний магніт для притягування виробничих факторів. Географічна близькість сприяє концентрації інформації. За наявності географічної концентрації інтенсивніше відбуваються процеси утворення кластерів та взаємообміну між галузями у кластері.

У конкуренції на світовому ринку вирішальну роль відіграють факторні затрати.

Конкурентоспроможність галузі втрачається, коли умови "національного ромба" не підтримують і не стимулюють інноваційні та інвестиційні процеси, що необхідні для розвитку галузевої структури.

Зростанню рівня конкурентноздатності сприяють складні умови, суперництво, а не солодке життя. У конкуренції на зовнішньому ринку запорукою успіху є здатність фірм до впровадження новинок.

Країна має перспективи зростання конкурентноздатності, якщо детермінанти є сприятливими або їм притаманна можливість для розвитку.

Втрату конкурентів на внутрішньому ринку можна порівняти з процесом гниття. Ефект виявляється не відразу. Втрачається конкурентноздатність, гальмується впровадження новинок і динаміка розвитку у цілому.

Втрата конкурентоспроможності в одній важливій сфері створює сили, здатні підірвати позиції інших галузей кластера.

Національна конкурентоспроможність визначається внутрішніми умовами.

Національна перевага у сфері послуг (глава 6 книги)
Моделі національних конкурентних переваг (глава 7 книги)
Розвиток конкурентноздатності національної економіки (глава 10 книги)
Стратегія компаній (глава 11 книги)
Урядова політика (глава 12 книги)
2.5. Література
Розділ 3. Облік, звітність і аналіз зовнішньоекономічної діяльності
3.1. Навчально-методичне та правове забезпечення обліку, звітності та аналізу зовнішньоекономічної діяльності
З.1.1. Вітчизняні нормативно-правові акти у сфері обліку і звітності зовнішньоекономічної діяльності (порядок - хронологічний)
3.1.2. Навчальні посібники і підручники про облік і аналіз вітчизняної зовнішньоекономічної діяльності (порядок - хронологічний)
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru