Міжнародна економіка - Козак Ю.Г. - ПЕРЕДМОВА

Підключення України до Болонського процесу, реформування вищої освіти погребує суттєвого перегляду всієї системи викладання економічних наук, передусім економічної теорії. Остання протягом десятиліть існувала в умовах автаркії та завдяки жорсткої ідеологічної спрямованості, мала досить віддалене відношення до світової економічної науки.

Процес визволення від ідеологем в економічній теорії просувається дуже повільно й суперечливо. Про це свідчить хоча б той факт, що в навчальних планах підготовки економістів у вищих навчальних закладах дотепер залишається політична економія (за суттю марксистсько-ленінська), яка являє собою глухий кут у розвитку економічної думки.

Сучасна економічна теорія, як відомо, містить у собі такі складові частини: мікроекономіка (microeconomics), макроекономіка (macroeconomics), міжнародна економіка (international economics).

Міжнародна економіка - наймолодша та найдинамічніша складова сучасної економічної теорії. її існування як самостійної дисципліни (а не як окремих розділів мікро- та макроекономіки) пов'язано з розвитком та функціонуванням світогосподарських зв'язків як особливої, цілісної, органічної системи.

Становлення цієї системи досить грунтовно проаналізовано й представлено в зарубіжних підручниках з міжнародної економіки, які мають чітку структуру (міжнародна мікроекономіка та міжнародна макроекономіка). Проте динамічність світогосподарських зв'язків зумовлює плинність змісту міжнародної економіки як науки та навчального курсу. Міжнародна економіка не є якоюсь раз і назавжди даною частиною теорії, що пристосована для всіх часів та держав. Багато складових її змісту є предметом наукових суперечок. Крім того, якими привабливими не були б зарубіжні посібники з міжнародної економіки, вони в переважній більшості не враховують і не можуть урахувати реалій України. Тому мета цього навчального посібника - не тільки наблизити зміст до вимог світових стандартів у відповідях на основні питання функціонування та розвитку світогосподарських зв'язків, не тільки врахувати накопичений протягом десятиліть досвід викладання курсу "International Economics" в університетах США та Західної Європи, а й урахувати специфіку країн з транзитивною економікою, насамперед України.

Виходячи з визначеної мети завдання даного навчального посібника полягає у розгляді слідуючих основних проблем міжнародної економіки як самостійної частини сучасної економічної теорії:

· мікроекономічний аналіз чистої теорії міжнародної торгівлі та торговельної політики, міждержавного переміщення капіталу, робочої сили та технології, а також проблем та наслідків міжнародної економічної інтеграції, оскільки інтеграція забезпечує свободу міжнародного переміщення як товарів, так і чинників виробництва;

· вивчення, за допомогою макроекономічного аналізу сутнісних проблем щодо функціонування та розвитку міжнародної валютно-фінансової системи, передусім валютних курсів, платіжного балансу, міжнародних фінансових ринків в умовах глобалізації;

· розгляд сучасних проблем регулювання міжнародної мікро- та макроекономіки.

Поставлені цілі й завдання підпорядковані головній меті - сприяти формуванню способу мислення та економічної поведінки адекватного реаліям сучасного світу і тим самим забезпечити підготовку в Україні фахівців-економістів, котрі знали б, що потрібно робити, щоб досягти успіху на світовому економічному просторі; знали б нові принципи конкуренції, перспективні сфери і форми взаємодії економіки України зі світовою економікою; могли б адаптувати західний досвід до умов України та реалізувати намір інтегруватися до світової спільноти.

При формуванні змісту навчального посібника були використані праці провідних зарубіжних та вітчизняних учених, які містяться в наведеному списку літератури. У підготовці посібника брали участь аспіранти та здобувачі: І.О. Уханова, Л.П. Апосто-люк, О.А. Єрмакова В.В. Побережний, Я.К. Драгомірова, Т.О. Полоз.

Автори і редактори висловлюють щиру вдячність академіку НАН України, д.е. н., професору Ю.М. Пахомову, академіку НАН України, д.е. н., професору 0.1. Амоші, д.е. н., професору Д.Г. Лук'яненку, д.е. н., професору Ю.В. Макогону, д.е. н., професору О.М. Мозговому, д.е.н., професору Т.М. Циганковій за співробітництво, корисні й неупереджені зауваження та допомогу, надані під час роботи над цією книгою. Наша величезна подяка професорам А. Прадетто (ФРН), П. Грегорі (США), С. Фортеск'ю (Австралія), дослідження та поради яких сприяли підготовці цього навчального посібника.

ГЛАВА 1. ВСТУП ДО КУРСУ "МІЖНАРОДНА ЕКОНОМІКА"
1.1. Міжнародна економіка в системі економічної науки
1.2. Предмет курсу "Міжнародна економіка"
1.3. Україна в міжнародному економічному просторі
ЧАСТИНА I. МІЖНАРОДНА МІКРОЕКОНОМІКА: РУХ ТОВАРІВ ТА ЧИННИКІВ ВИРОБНИЦТВА
РОЗДІЛ 1. МІЖНАРОДНА ТОРГІВЛЯ ТОВАРАМИ ТА ПОСЛУГАМИ
ГЛАВА 2. СУТНІСТЬ МІЖНАРОДНОЇ ТОРГІВЛІ ТА БАЗОВІ ПОНЯТТЯ
2.1. Загальна характеристика міжнародної торгівлі
2.2. Структура міжнародної торгівлі
2.3. Основні види ринків та товарів
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru