Міжнародна економіка - Козак Ю.Г. - Офшорні юрисдикції за межами Європи

Гібралтар знаходиться на самому південному краї Європи. Це скелястий півострів при вході з Атлантики в Середземне море па відстані 22 км від узбережжя Африки. Це британська колонія, асоційована з Європейським Союзом. Іспанія пред'являє права на Гібралтар, але політичне становище Гібралтару стабільне.

Гібралтар, як і Нормандські острови, вважають типовою європейською офшорною юрисдикцією. Усі зареєстровані тут іноземні "пільгові" компанії платять дуже низькі податки. Ці компанії зобов'язані відповідати стандартним офшорним вимогам: їхнім власниками не можуть бути місцеві резиденти, а самі компанії позбавлені права вести господарську діяльність на території півострова.

Створені на Гібралтарі компанії виконують такі функції:

1) торгово-посередницькі операції;

2) холдингова діяльність у країнах ЄС;

3) судноволодіння;

4) володіння нерухомістю;

5) управління інвестиційними фондами в європейських країнах.

Іноземні компанії користуються пільгами різного ступеня. Резидентні компанії платять податок на прибуток за ставкою 35%. Звільнені (exempt) компанії можуть одержати звільнення від податків на 25-літній термін. Пільгові (qualifyng) компанії зобов'язані платити податок на переказані з-за кордону доходи за ставкою 2-8%. Фізичні особи платять прогресивний прибутковий податок у 20% при доході 1500 ф. ст. і до 50% при доході понад 19 500 ф. ст., а також податок на спадщину до 25%.

Територія, як і всі інші типові офшорні зони, не має податкових угод з іншими країнами. Існує тільки одна угода про запобігання подвійного оподаткування між Гібралтаром і Великаю Британією, яка є неофіційною.

Офшорні юрисдикції за межами Європи

Сянган (Гонконг)

Одним з найбільших офшорних центрів світу є Гонконг. До останнього часу він був володінням Велика Британії, але й після формального поєднання з Китаєм у 1997 р. Гонконг зберігає привабливість як податкова гавань. Китай зацікавлений у збереженні такого статусу, розглядаючи його як важливу вільну економічну зону. Тут розташовано близько 50 тисяч заводів і фабрик, понад 250 банківських установ.

Після об'єднання з Китаєм реєстрація в Гонконзі офшорних компаній продовжується значними темпами.

На відміну від інших офшорних центрів, зареєстрована в Гонконзі торгова фірма може функціонувати як офшорна. Якщо її торгова діяльність ведеться за межами Гонконгу, то прибуток від неї не підлягає оподаткуванню. Однак у тому випадку, коли управління комерційними операціями здійснювалося з Гонконгу, доходи від них можуть обкладатися податком за ставкою 1,65%.

Секретарем офшорної компанії повинен бути резидент Гонконгу. Аудиторські перевірки компаній є обов'язковими.

Термін заснування компанії становить близько 2 місяців, витрати на цю процедуру - близько 850 дол. США, мінімальні витрати, пов'язані з функціонуванням фірми протягом року, - 2300 дол США, прибутковий податок з фізичних осіб - 15%.

Багамські, Бермудські й Кайманові острови

Ці території є складовими частинами Карибського регіону. Багато як експерти в усьому світі вважають їх "зразковими" податковими гаванями. У юрисдикції цих територій зовсім немає прибуткових податків (податок на прибуток, податок на доходи

фізичних осіб, податки на розподілений прибуток корпорацій, податки на капітал і майно, трансферні податки). Строго дотримується таємниця банківських внесків. Передбачена конфіденційність інформації про засновників і акціонерів компанії, банківські рахунки фізичних і юридичних осіб, відсутність обов'язку надавати фінансову звітність. Не передбачений обмін інформацією з податковими відомствами інших країн, а також які-небудь санкції відносно осіб, які ухиляються від сплати податків. Тому не обходить ці території стороною слава місць з відмивання "брудних" грошей, а клієнти таких офшорних центрів найчастіше стають об'єктом пильної уваги контролюючих органів і податкових служб, а також Інтерполу1.

Умови реєстрації і функціонування компаній на цих територіях дуже прості і загальнодоступні. На Багамських Островах ліцензувати необхідно тільки страхування і банківську справу. Компанії, інкорпоровані на Багамах, можуть мати тільки одного директора, а управління фірмою вести через уповноваженого агента. Посада секретаря в компанії не обов'язкова. Замість податків на прибуток, капітал і майно існує тільки щорічний фіксований податок, який залежить від розміру статутного капіталу. Його величина коливається в межах 100-300 дол. США.

Особливою популярністю Багамські Острови і острови Кайман користуються в страхових компаній. І хоча через голосні фінансово-кримінальні скандали престиж цих офшорних центрів трохи упав, вони, як і раніше, залучають велику кількість клієнтів. Так, тільки на островах Кайман функціонує близько 540 банків і всіляких фондів. Там же відкриті 70 представництв десятка найбільших у світі банків.

Сянган (Гонконг)
Багамські, Бермудські й Кайманові острови
Невіс
Юрисдикції з помірним оподаткуванням і нетипові офшорні центри
Країни Середземноморського регіону
Способи використання офшорних центрів
Трансферт прибутку за допомогою заниження чи завищення цін
РОЗДІЛ 6. МІЖНАРОДНІ ФІНАНСОВІ РИНКИ
ГЛАВА 19. МІЖНАРОДНИЙ ВАЛЮТНИЙ РИНОК
19.1. Сутність міжнародного валютного ринку
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru