Міжнародна економіка - Козак Ю.Г. - Юрисдикції з помірним оподаткуванням і нетипові офшорні центри

Це невеликий острів в Атлантичному океані, розташований за 225 милях на схід від Пуерто-Рико. Колишнє британське володіння. Відрізняється від інших островів високим рівнем життя і грамотності населення. У 1984 р. уряд Невісу оголосив острів податковою гаванню. Для залучення іноземних компаній були створені дуже сприятливі умови, і протягом 1984-1994 pp. на острові було зареєстровано понад 4 тисячі компаній. Законодавством Невісу, іноземні компанії не обкладаються податком на прибуток, отриманий за межами острова. Акціонери, директори і співробітники іноземних компаній можуть оселитися в будь-якому місці острова й одержати громадянство. Компанії звільнені від щорічних звітів перед владою. Немає ніяких обмежень на проведення змін у складі керівних органів компаній. Акції можна випускати іменні чи на пред'явника. Вартість акцій може бути зазначена в будь-якій валюті. Документацію фірми і її офіс можна розмістити в будь-якому місці.

Якщо капітал компанії не перевищує 100 тис. дол. США, то виплачується збір уряду острова в сумі 200 дол. Крім того, стягується плата за реєстрацію компанії в сумі 450 дол.

Контролю над діяльністю іноземних підприємств практично немає. Існує тільки рекомендація вести документацію відповідно до прийнятого самим же підприємством статуту. Але сама документація контролю з боку влади не підлягає.

Компанії, зареєстровані на острові, можуть у будь-який час перевести свій офіс і документацію в іншу країну, одержавши на це цілком рутинну згоду влади Невісу і вносячи за це дуже скромну плату.

Юрисдикції з помірним оподаткуванням і нетипові офшорні центри

Швейцарія

До таких країн належить Швейцарія. Відома в усьому світі своїми банківськими установами, вона становить одночасно великий інтерес для корпоративного міжнародного податкового планування. Дуже помірні податки, з одного боку, і численні договори про запобігання подвійного оподаткування, укладені з більшістю ведучих держав - з іншого, створюють сприятливий клімат для іноземних інвесторів.

Населення Швейцарії становить 7 млн чол., з яких 18,8% —іноземці. Країна оснащена зручною і надійною системою зв'язку і транспортних комунікацій з усіма країнами Європи і найбільших держав планети. Економічна і політична стабільність у ній Висока. Швейцарія тривалий час була зразком дотримання банківської таємниці. На підставі швейцарських законів навіть підозрювані в здійсненні фіскально-валютних злочинів, включаючи податкове шахрайство, були надійно сховані від правосуддя. Тепер обвинувачуваним у махінаціях з метою ухилення від податків дотримання банківської таємниці не гарантується. На підставі двосторонніх угод, укладених з Німеччиною і США, такі особи піддаються карному переслідуванню.

Ці зміни в законодавстві не похитнули, а, навпаки, зміцнили авторитет Швейцарії в міжнародному бізнесі. Для відкриття і реєстрації компанії в цій країні не потрібно особливих дозволів, які виходять за рамки загальних правил заснування фірми. Спеціальні дозволи видаються тільки при заснуванні банків, трастових і страхових компаній. Термін заснування компанії у Швейцарії становить 4-6 тижнів, а витрати, пов'язані з цією процедурою, - це внесок у скарбницю в розмірі 3% від суми акціонерного капіталу, а також плата за розробку договору компанії і запис до реєстру, який становить 1500-5000 швейцарських франків.

Найбільш розповсюджений у Швейцарії вид корпорації - це компанії з обмеженою відповідальністю. Для їхнього заснування необхідний статутний капітал розміром 100 тис. швейцарських франків, з них 50 тис. необхідно внести при реєстрації. Всі активи компанії можуть належати іноземцям, але більшість її директорів повинні бути резидентами Швейцарії. Податкові переваги цієї країни зумовлені тим, що в ряді кантонів існує можливість зареєструвати компанію, оподатковувану одним тільки федеральним податком (його ставка не перевищує 9,5%), тоді як муніципальний і кантональний податки, які значно перевищують федеральний, компанії дозволено не сплачувати.

Найбільш зручними і вигідними, з погляду оподаткування у Швейцарії вважаються дві організаційно-правові форми компаній: холдингова та доміціарна.

Холдингова компанія. Швейцарське законодавство вважає холдингом підприємство, діяльність якого полягає винятково чи переважно в участі в прибутку інших компаній. При цьому не менше як 75% його доходів повинні становити надходження від участі в прибутку інших юридичних осіб. У більшості кантонів холдингові акціонерні компанії користуються численними привілеями, зокрема:

пільги із загальноприйнятих податків;

зниження базової величини капіталу, яке підлягає оподаткуванню;

зменшення пропорційного податку з капіталу, при цьому податок скорочується на величину співвідношення:

Якщо відношення величини дивідендів до сукупного прибутку дорівнює 1, то така холдингова компанія цілком звільняється від федерального податку на прибуток.

Майже всі кантони звільняють холдингові компанії від кантональних і муніципальних податків на прибуток.

Доміціарна компанія. Це швейцарське підприємство, яке керується з-за кордону і не мас ні власного офісу, ні службовців у Швейцарії і не займається конкретною комерційною діяльністю на території даної країни. Доміціарним компаніям дозволяють мати у Швейцарії поштову адресу (поштову скриньку). Тим самим за своїм юридичним статусом доміціарна компанія мало чим відрізняється від нерезидентно! офшорної компанії. Такі компанії, як і холдинги, не платять кантональні податки на прибуток, а кантональний податок з капіталу сплачують за зниженою ставкою.

Змішана доміціарна компанія, на відміну від чисто доміціарної, користується правом мати офіс і власний персонал у Швейцарії, але її права на ведення комерційної діяльності в цій країні обмежені. У тих випадках, коли така компанія укладає угоди зі швейцарськими партнерами, її прибуток піддасться оподаткуванню за загальними правилами, а прибуток від зовнішньоекономічних операцій обкладається податками частково або не обкладається зовсім.

При проведенні міжнародного податкового планування інтерес до Швейцарії виявляють, крім холдингових, ще і і фінансові, ліцензійні і торгово-закупівельні компанії. І хоча з погляду пільг з оподаткування Швейцарія поступається іншим офшорним центрам, високий рейтинг репутації в діловому світі цієї країни часто відшкодовує її клієнтам втрату потенційних вигод, одержуваних ними при інвестуванні в інших податкових гаванях.

Голландія

Це середньоєвропейська, невелика за розмірами країна з населенням 16 млн чоловік; столнцея - Амстердам, хоча уряд знаходиться в Гаазі. Мас зручні і надійні засоби зв'язку і сполучення з усіма країнами світу. Для громадян Європейського Союзу надає повну свободу поселення. Валютний контроль існує, але одержати дозвіл на операції з валютою неважко. Банківська таємниця охороняється суворо, навіть передбачене карне покарання за її розголошення, але в той же час на вимогу податкової служби всі підприємства і банки зобов'язані надавати необхідні відомості. За згодою між Голландією і Німеччиною, особи, які вчинили податкові злочини, підлягають екстрадиції.

Голландію часто використовують у корпоративному податковому плануванні. Це зумовлено тим, що держава надає іноземним інвесторам численні пільги для проведення різних видів зовнішньоекономічної діяльності.

Разом зі Швейцарією Голландія є одним з найбільших фінансових центрів Європи. Через цю країну за кордон надходить значна частина інвестицій з європейських країн. Сама Голландія посідає друге місце в світі за обсягом прямих інвестицій в американську економіку.

У той же час продумана система пільг перетворила Нідерланди на центр притягання іноземних капіталів. Особливістю податкової системи є система податкових переваг і пільг, наданих у цій країні холдинговим, фінансовим і ліцензійним компаніям. Ці пільги значно перевершують переваги, які надаються Швейцарією й іншими країнами Європи. Голландія володіє найширшою у світі мережею найзручніших угод про уникнення подвійного оподаткування.

Завдяки цим обставинам тут розмістилося багато компаній холдингового типу. Податок на прибуток торгово-промислових компаній становить у Голландії, як і в багатьох країнах Європи, 35-40%. Але холдингові компанії мають істотні пільги. їхні доходи, які надходять від дочірніх фірм у вигляді дивідендів, податком не обкладаються взагалі, при цьому необхідний мінімальний обсяг участі в їхньому капіталі повинен становити не менше ніж 5%. До найважливіших пільг для холдингових компаній додається і незначний за величиною податок на вивезення дивідендів з Голландії, набагато менший, ніж в інших країнах.

У Голландії створено сприятливі умови для діяльності фінансових компаній. їхня функція - кредитне посередництво, переказ кредитів і відсотків на основі податкової схеми, складеної з ланцюга наданих пільг і податкових переваг. До таких пільг відносяться:

1. Відсутність у Голландії податку "коло джерела" на розподілений відсоток.

2. Низький податок, а в більшості випадків відсутність податку "коло джерела" на переказані в країну відсотки з позик.

3. При проведенні кредитно-позикових операцій (коли кредит фінансується за рахунок позики) дозволено виключати з оподатковуваного податком доходу витрати на фінансування "вхідного" кредиту.

Особливістю податкового регулювання діяльності фінансових компаній є нарахування "мінімального оподаткованого доходу", на основі якого стягується гарантований податок. Ставка такого податку, невелика й, залежно від характеру кредиту і його величини, становить 0,25%-0,125% і менше.

До інших важливих особливостей голландського законодавства відноситься те, що воно надає можливість поєднувати в одному підприємстві холдингову, фінансову, ліцензійну і будь-яку іншу діяльність. Ця обставина робить Голландію ще більш привабливою країною для міжнародного бізнесу.

Ірландія

Острівна держава з населенням 3,5 млн чоловік. З 50-х років XX ст. 1 почала проводити політику залучення іноземних інвестицій і створення нових робочих місць. Нині Ірландія одна з найбільш універсальних офшорних юрисдикцій, яка володіє безліччю переваг.

Для жителів Ірландії їхня країна не є податковим раєм, навпаки - це країна з високим рівнем прогресивного оподаткування. Для іноземних інвесторів Ірландія стала дуже привабливою офшорною юрисдикцією, яка випереджає за рівнем привабливості багато типових офшорних центрів. Процедура реєстрації іноземних компаній тут дуже спрощена і займає 1-2 дні. Можливість заснування нерезндентних офшорних компаній поєднана з широким набором податкових пільг для компаній, які займаються реальною виробничою або фінансовою діяльністю. Пільговий податок у 10% застосовується в окремих галузях обробної промисловості, а також для компаній, які займаються наданням інженерних і комп'ютерних послуг. Оподаткуванню не підлягають доходи від патентів на винаходи і від продажу творів мистецтва, якщо вони створюються в Ірландії.

В Ірландії створений спеціальний пільговий режим для іноземних фінансових інвестиційних компаній. На відміну від багатьох інших юрисдикцій, офшорні компанії тут мають право вести діяльність і на території Ірландії. Одночасно вони зберігають пільги, які звільняють їх від податків на доходи, отримані за рубежем. Доходи, джерело яких знаходиться в самій Ірландії, обкладаються за пільговою ставкою в 10%. За законами країни ірландська компанія, яка веде діяльність за кордоном, може бути визнана нерезидентною і звільнена від податків, якщо її акціонери і директори - нерезиденти Ірландії.

На відміну від інших офшорних юрисдикцій, в Ірландії поряд з нерезидентними компаніями з обмеженою відповідальністю існує можливість створення офшорних компаній з необмеженою відповідальністю (типу unlimited). У компанії з обмеженою відповідальністю повинні бути, як мінімум, два акціонери, причому акціонер одночасно може бути і секретарем компанії. Список власників компаній вноситься до реєстру акціонерів. В офшорному бізнесі повсюдно застосовується механізм номінального володіння акціями.

Однією з найважливіших особливостей ірландської офшорної юрисдикції стало створення в 1987 р. Центру Міжнародних фінансових послуг. Він був створений для того, щоб полегшити європейським фінансистам вихід на американські і європейські біржі в денний час. Розрахунок зроблений на те, що при цьому Центрі будуть акредитовані представництва найбільших світових бірж. Свої операції тут у 1995 р. почала проводити Нью-Йоркська бавовняна біржа.

У складі Центру відкриваються іноземні інвестиційно-фінансові іі торговельні компанії. Діяльність компаній у рамках Центру здійснюється в різних сферах: банківська справа, операції на валютних, товарних і фондових біржах, управління капіталом, трастові, інвестиційні послуги, внутрішньо фірмове страхування, а також інші види підприємницької діяльності.

Щоб одержати право займатися діяльністю в складі центру, компанія повинна отримати сертифікат Міністерства фінансів Ірландії. Податок на прибуток сертифікованої компанії становить 10%, але він може бути ще меншим, тому шо дозволено високі норми амортизаційних відрахувань. Крім того, ці компанії також звільняються від податків на доходи, отримані за межами Ірландії.

В Ірландії немає закону про охорону банківської таємниці. Але фактично вона існує, оскільки її охорона передбачена в договорі між банком і клієнтом. У випадку її порушення банк виплачує клієнтам значну компенсацію. Банк не маг права відмовляти судовим органам у наданні інформації, коли мова заходить про кримінальний чи цивільний процес. Разом з тим, підозрювані в податкових злочинах не підлягають екстрадиції.

Ірландія уклала 15 договорів про усунення подвійного оподаткування. Крім того, укладені інші податкові угоди з рядом країн, відповідно до яких від податку "коло джерела доходу" майже цілком звільнені відсотки, рентні платежі за володіння літаками і нерухомістю.

Подібні договори Ірландією укладені з Бельгією, Німеччиною, Данією, Люксембургом, Норвегією, Швецією, Швейцарією, Росією.

Угорщина

Угорщина - одна з небагатьох країн Східної Європи, в якій створено максимально сприятливий клімат для залучення іноземних інвестицій у виробничу, і невиробничу сфери. Ця країна викликає зростаючий інтерес з боку транснаціональних корпорацій, які утворюють внутрішньо фірмові структури, які використовуються в міжнародному податковому плануванні.

В Угорщині усунуті які-небудь обмеження для утворення компаній, а також на іноземну участь у цих компаніях.

Найпоширеніші організаційно-правові форми компаній: •

§ компанія з обмеженою відповідальністю;

§ акціонерне товариство.

Перша з названих форм засновується тільки одним власником. Для її створення необхідний статутний капітал величиною близько 7 тис. дол. США. Статутний капітал акціонерного товариства повинен становили 67 тис. дол. США.

На відміну від Ірландії, податок на прибуток тут сплачують як резидентні, так і нерезидентні компанії, включаючи постійні представництва іноземних підприємств. Іноземні компанії, які одержують доход, створений на території Угорщини, платять податок на репатріацію такого прибутку за ставкою 18%.

Ставка податку на прибуток корпорацій в Угорщині:

§ 18% для нерозподіленого прибутку;

§ додатковий податок з розподіленого прибутку, стягнутий у джерела виплати дивідендів;

§ додатковий податок за ставкою 32,95%, який застосовується для обкладаніш

§ 65% доходів постійного представництва іноземної компанії.

Усі ці додаткові податки не стягуються, якщо отримані доходи (у вигляді дивідендів чи в іншій формі) залишаються в Угорщині і не репатріюються за кордон.

В оподатковувану базу угорських компаній потрібно включати всі іноземні джерела одержуваних доходів, за винятком дивідендів. До неї включають і суму податків, яка сплачується в іноземних юрисдикціях. Однак у більшості випадків на цю суму надасться податковий кредит або податкове звільнення.

Податкові відомства Угорщини здійснюють контроль за трансферним ціноутворенням, коли відбуваються зовнішньоекономічні операції між компаніями, які входять у єдину структуру ТНК. У той же час компаніям-резидентам, діяльність яких пов'язана з офшорними угодами, надається сприятливий податковий режим. Цим компаніям дозволено не сплачувати податку на додану вартість (ПДВ), вони одержують податковий кредит у розмірі 85% як від суми основного податку на прибуток, так і додаткового податку з розподіленого прибутку. При цьому ставиться умова: такі компанії повинні бути зареєстровані в Угорщині, їхні органи управління теж мають знаходитися в цій країні, а більшість їхнього персоналу повинна складатися з угорських громадян. Однак власність тих самих компаній на 100% може належати іноземцям.

Угорщина уклала численні угоди з іноземними країнами, в тому числі й державами СНД. Популярність цієї країни серед представників міжнародного бізнесу зростає, їх не відлякує стандартна в Угорщині ставка 23% податку з розподіленого прибутку. У багатьох випадках вона знижується до 0%. Податкове законодавство цієї країни стимулює діяльність офшорних холдингових, фінансових і ліцензійних компаній, що відкриває широкі перспективи використання цієї юрисдикції для корпоративного міжнародного планування.

Країни Середземноморського регіону
Способи використання офшорних центрів
Трансферт прибутку за допомогою заниження чи завищення цін
РОЗДІЛ 6. МІЖНАРОДНІ ФІНАНСОВІ РИНКИ
ГЛАВА 19. МІЖНАРОДНИЙ ВАЛЮТНИЙ РИНОК
19.1. Сутність міжнародного валютного ринку
19.2. Угоди на міжнародному валютному ринку
Валютні ф'ючерси
Валютні опціоіні
Спекулятивні валютні операції
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru