Міжнародна економіка - Козак Ю.Г. - А. Принципи формування портфеля акцій інвестора

Враховуючи фазу циклу і виходячи з прогнозів тенденцій зміни ринку цінних паперів (індексів Доу-Джонса чи інших), інвестор формування свого портфеля акцій повинен керуватись рядом принципів, які узагальнюють практику функціонування ринку цінних паперів [14, с. 105-110]

Перший принцип покупця. Акції, курс яких перевищив загальне (середнє) зниження на попередньому циклі "ведмежого" ринку, найбільш перспективні в розумінні наступного значного зростання на хвилі "бичачого" ринку. Існує дві причини для таких висновків.

По-перше, акції з великим зниженням курсу на "ведмежому" ринку є більш "лі-тучими", ніж загальна маса, що визначає середні індекси.

По-друге, песимізм "ведмежого" ринку звичайно перебільшений для багатьох з цих акцій. Якщо курс акції знизився на 85%, 90% і навіть 95%, то це може також означати, що корпоративні доходи впали, дивіденди зменшуються, перспективи компанії сумні і що банкрутство "за рогом". 90-95% зниження курсу звичайно сигналізує про серйозні проблеми, але це може також просто свідчити про те, що інвестори "панікують" і що справжня і майбутня ситуація компанії в кінці циклу "ведмежого" ринку ненабагато гіріпа, ніж на його початку. Якщо це відповідає дійсності, то при пожвавленні на ринку курси таких акцій підуть вгору з темпом, що перевищує середній рівень.

Отже, принцип 1: за прогнозами початку "бичачого" ринку слід купувати акції тих корпорацій, курс яких знизився значніше, ніж усереднений курс у період "ведмежого" ринку.

Другий принцип покупця грунтується на тому, що курс акцій корпорацій, у яких величина капіталізації ринку невелика, зростає в період "бичачого" ринку більше (у відсотках), ніж усереднений курс всіх акцій, що котируються, значно більше, ніж курс акцій корпорацій зі значними обсягами ринкової капіталізації.

Наприклад, уявімо корпорацію А, у якої випущено і млн акцій, а їх ринковий курс нині S10 за одиницю. Тоді величина капіталізації ринку становить S10 млн (1 млн акцій х S10). Припустимо, що на першому етапі "бичачого" ринку показник капіталізації збільшиться на $5 млн, а на другому - ще на $5 млн, тобто склав відповідно для даної корпорації S15 млн і $20 мли Оскільки додаткова емісія не проводилась, то це означає, що курс акцій підвищився в першому випадку на 50% за одиницю до $15, а в другому -на 100% (порівняно з останньою ринковою ціною "ведмежого" ринку) до S20 за одиницю.

Тепер розглянемо корпорацію В, яка випускає 5 млн акцій, котрі, як і в першому випадку, наприкінці "ведмежого" ринку продаються по $10 за одиницю. Тоді показник ринкової капіталізації становить 50 млн (5 млн акцій х S10). Якщо ж з початком "бичачого" ринку також цей показник збільшиться вдвічі на $5 млн, тобто складе $55 мли і $60 млн, то за відсутності нової емісії ринкова ціна акцій корпорації В збільшиться лише на 10% на першому етапі (з $10 за одиницю до $11) і на 20% - на другому етапі (з $10 за одиницю до S12).

Із зіставлення цих прикладів видно, що зростання вартості акціонерного капіталу на "бичачому" ринку на одну і ту ж саму величину ($10 млн) в першому випадку (з корпорацією А) призвело до подвоєння ціни однієї акції з $10 до $20, а в другому (з корпорацією В) - до збільшення курсу лише на 20%: з $10 до $12. Це пояснюється тим, що за інших рівних умов показник капіталізації корпорації В ($5 млн) був у 5 разів більшим, ніж цей самий показник корпорації А ($1 млн).

Отже, принцип 2: за прогнозів початку "бичачого" ринку слід купувати акції корпорацій з найменшими показниками ринкової капіталізації.

Третій принцип покупця випливає з порівняння величини вартості за балансом і їх ринкової оцінки, котру визначає покупець ринкової капіталізації. Якщо показник ринкової капіталізації вищий, ніж вартість за балансом, то наявною є переоцінка ринком стану корпорації, в протилежному випадку - недооцінка. Однак особливе значення в нашому аналізі має зіставлення відношення чистих ліквідних активів корпорації1 до кількості випущених акцій з їх ринковим курсом. 1 коли ринковий курс акцій яких-небудь корпорацій нижчий від згаданого відношення (коефіцієнта), то ці акції найбільш доцільно купувати напередодні початку чергового циклу "бичачого" ринку. Чому? Відповідь проста: купівельний попит серйозно недооцінив ці акції. Адже корпорація, в якої ліквідних коштів достатньо, щоб покрити свою заборгованість, знаходиться у відмінному фінансовому стані. І тому можна з великою долею ймовірності передбачити, що коли почнеться хвиля "бичачого" ринку, курс акції цих корпорацій зросте в темпі, що перевищує середній рівень.

Звідси випливає принцип 3: за прогнозами початку "бичачого" ринку слід купувати акції тих корпорацій, у котрих поточний курс нижчий від вартості чистих ліквідних активів, які припадають на акцію.

Б. Принципи що визначають стратегію поведінки інвестора у вішалку пролажу своїх акцій
Основні показники діяльності ринку цінних паперів
Визначення ринкової вартості акції
Визначення вартості облігації
Україна на міжнародних ринках цінних паперів
РОЗДІЛ 7. ОПОДАТКУВАННЯ В СИСТЕМІ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН
ГЛАВА 22. ОСОБЛИВОСТІ МІЖНАРОДНОГО ОПОДАТКУВАННЯ
22.1. Загальні риси та специфіка оподаткування в різних країнах світу
Гармонізація податкових систем у світовій економіці
Оподаткування в промислово розвинутих країнах
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru