Міжнародна економіка - Козак Ю.Г. - Б. Принципи що визначають стратегію поведінки інвестора у вішалку пролажу своїх акцій

Так само, як і при купівлі акцій, кожний інвестор повинен мати стратегію поведінки у випадку продажу своїх акцій.

Перший принцип продавця грунтується на аналізі коефіцієнта ціна-доход (Р-Е Ratio), котрий характеризує співвідношення між поточним курсом акції і величиною чистого доходу корпорації, що припадає на одну акцію'. Наприклад, якщо продажна ціна акції на даний момент - $40, а чистий доход корпорації за останній звітний рік $8 за одну акцію, то коефіцієнт ціна-доход дорівнює 5(S40/S8). При курсі акції $16 і такому ж, як і згаданий вище, чистому доході на одну акцію (S8), цей коефіцієнт становитиме 2($16/$8). Природно, що кожна акція мас даний коефіцієнт, за винятком тих корпорацій, у котрих немає прибутку.

Коефіцієнт ціна-доход є індикатором того, наскільки порівняно з середнім рівнем впаде курс акцій на початку циклу "ведмежого" ринку. Так, за інших рівних умов, акції, у котрих цей коефіцієнт вищий, будуть більше втрачати в ціні, ніж ті, в котрих він нижчий. Причина полягає в тому, що при загальному падінні курсу "страждають" насамперед акції тих корпорацій, курс яких не відповідає їх істинному фінансовому стану, і, як свідчить зарубіжна статистика, ціни акцій корпорацій з високим рівнем цього коефіцієнта на "ведмежому" ринку знижуються у відсотковому відношенні більше, ніж середні показники в цілому (наприклад, індекс Доу-Джонса).

Звідси принцип 1: за прогнозами початку "ведмежого" ринку слід продавати (або продавати на строк) акції з найвищими значеннями коефіцієнта ціна-доход.

Другий принцип продавця грунтується на аналізі коефіцієнта дивідендської віддачі акції (Stock Yield), котрий встановлює зв'язок між величиною дивіденда і ціною акції. Наприклад, якщо курс акції корпорації А $60, а дивіденд за підсумками року був нарахований на цю акцію в розмірі $3, то коефіцієнт дивідендної віддачі становить 5% (S3/S60). Якщо при тому ж рівні дивіденда курс акції корпорації В становить $30, то даний коефіцієнт дорівнюватиме 10%($3/$30).

Коефіцієнт дивідендної віддачі - другий індикатор того, якою є очікувана тенденція зниження курсу акцій окремих корпорацій в умовах "ведмежого" ринку. Як правило, курс акцій, у котрих даний коефіцієнт вищий, знижується у відсотковому відношенні менше, ніж курс тих акцій, у котрих цей показник нижчий. Тут позначається принцип рентабельності інвестицій: завжди буде більшим попит на ті акції, котрі при однакових доходах, які приносяться ними на одиницю, коштують інвесторові дешевше.

Звідси принцип 2: при прогнозах початку "ведмежого" ринку слід продавати (або продавати на строк) акції тих корпорацій, у яких найменші значення коефіцієнтів дивідендної віддачі акції.

Третій принцип продавця за своєю суттю протилежний першому принципу покупця. Зрозуміло, що курси акцій різних корпорацій з різними темпами будуть зростати на хвилі "бичачого" ринку. У одних величина подвоїться або потроїться, а в інших

зросте всього на декілька відсотків. Причому в перших найчастіше це результат не лише оптимістичних очікувань на майбутній розквіт корпорації, а й спекулятивний ентузіазм і азарт.

Однак, як правило, необгрунтований оптимізм змінюється песимізмом, і ажіо-тажний попит на акції різко знижується (особливо коли їхня ціна вже дуже висока). Відтак з початком "ведмежого" ринку курс акцій таких корпорацій починає в такому самому темпі падати, випереджаючи середній рівень.

Звідси принцип 3: при прогнозах початку "ведмежого" ринку слід продавати (або продавати на строк) акції тих корпорацій, курс яких найзначніше (у відсотковому відношенні) зріс протягом попереднього "бичачого" ринку.

Основні показники діяльності ринку цінних паперів
Визначення ринкової вартості акції
Визначення вартості облігації
Україна на міжнародних ринках цінних паперів
РОЗДІЛ 7. ОПОДАТКУВАННЯ В СИСТЕМІ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН
ГЛАВА 22. ОСОБЛИВОСТІ МІЖНАРОДНОГО ОПОДАТКУВАННЯ
22.1. Загальні риси та специфіка оподаткування в різних країнах світу
Гармонізація податкових систем у світовій економіці
Оподаткування в промислово розвинутих країнах
Податки в транзитивних економічних системах
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru