Міжнародна економіка: в питаннях та відповідях - Козак Ю.Г. - 1.3. Еволюція валютної системи

1.3.1. Які існують варіанти валютної політики?

Кожна країна вибирає і здійснює певну валютну політику: управління курсом своєї валюти, операціями з іншими країнами. Знання основних можливостей регулювання валютних проблем особливо необхідне фінансовим менеджерам при проведенні валютних операцій в тій чи іншій ситуації. Теоретично можна виділити п'ять основних варіантів валютної політики: і. Фінансування загального платіжного дефіциту без зміни валютного курсу.

2. Жорсткий валютний контроль.

3. Плаваючі валютні курси.

4. Постійно фіксовані валютні курси.

5. Компроміс валютних курсів (3 і 4).

Кожний варіант являє собою спосіб вирішення валютних проблем як реакцію на дефіцит платіжного балансу і падіння курсу національної валюти [57, с. 207-209].

Перший варіант передбачає умови, за яких країна має можливість фінансувати дефіцит свого платіжного балансу, залишаючи валютний курс незмінним, за рахунок валютних резервів і грошових зобов'язань по відношенню до інших країн. Такими умовами є: а) дефіцит платіжного балансу має тимчасовий характер; б) країна має достатні валютні резерви; в) стійкість валютного курсу в довгостроковому плані; без істотних корекцій загальноекономічної політики для його підтримки. Якщо ці умови відсутні, то підтримка валютного курсу за допомогою тимчасових фінансових заходів малоефективна і дорого коштує.

Другий варіант - жорсткий валютний контроль - передбачає обмеження імпорту товарів і послуг, вивозу капіталу за кордон, закордонного туризму і т. ін.

Вважається, що застосування першого варіанту валютної політики обмежене, другого - практично неприйнятне, оскільки економічні і соціальні витрати жорсткого валютного контролю надто великі. Відтак в якості реальних звичайно розглядаються три варіанти: фіксовані валютні курси, гнучкі або плаваючі валютні курси та компромісні валютні курси.

Отже, можливі три варіанта валютної політики:

o в країні може діяти механізм постійно фіксованих (твердих) валютних курсів;

❖ можна допустити вільне плавання валютних курсів, без втручання держави;

♦ можна прийняти компромісне рішення: а) при політиці фіксованих курсів час від часу проводити значні девальвації або ревальвації чи б) проводити політику керованого плавання.

Кожна з названих систем валютних курсів має свої як позитивні, так і негативні якості. Але ці достоїнства і недоліки не можна напрямки прив'язати до будь-яких умов і будь-якої країни. Не можна назвати валютну політику, яка була б найкращою одночасно для всіх країн і для всіх часів. Відтак проблема вибору оптимального варіанту валютної політики може розглядатися лише в контексті історичної практики в галузі валютних відносин, яка розкриває залежність змін валютної політики від конкретного стану світової економіки і соціально-економічної ситуації в даній країні. Історичний досвід розкриває конкретні умови і передумови проведення тієї чи іншої валютної політики. Такий підхід дозволяє зрозуміти сучасні проблеми валютних відносин, конкретно-історично оцінити позитивні і негативні якості, доцільність і можливість тієї чи іншої валютної політики в даній країні і в конкретній ситуації.

В історії системи фіксованих валютних курсів (ФВК) можна виділити три періоди:

1) ера "золотого стандарту" (1870-1914 рр. та 1925-1931 рр.);

2) система "золотовалютного стандарту" між І і II світовими війнами;

3) так звана Бреттон-Вудська валютна система (1944-1971 рр.). Перша і друга системи - це системи реально фіксованих курсів. Третя - система договірних фіксованих валютних курсів.

1.3.1. Які існують варіанти валютної політики?
1.3.2. В чому полягають система "золотого стандарту" та Бреттон-Вудська валютна система?
1.3.3. Якими є принципи Ямайської валютної системи?
1.3.4. Як відбувається вибір конкретної валютної політики?
1.3.5. У чому полягає валютна політика України?
1.4. Міжнародні фінансові ринки
А. Міжнародний ринок валют
1.4.1. В чому суть та які є види валютного ринку?
1.4.2. Якими б особливості спотовою ринку і обмінного курсу "спот"?
1.4.3. В чому полягає специфіка форвардного ринку і форвардного курсу?
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru