Міжнародна економіка: в питаннях та відповідях - Козак Ю.Г. - 1.4.44. В чому полягають основні завдання реформування на фондовому ринку України?

Поява і розвиток фондового ринку є однією з складових процесу реформування економіки України в напрямку перетворення її в соціально-орієнтовану ринкову економіку. Завдання, які постають в процесі реформування на фондовий ринок, зводяться до наступного:

❖ акумуляція і концентрація грошових коштів населення і підприємств для формування великого капіталу, здатного здійснювати масштабні інвестиції;

❖ збільшення частки капітальних вкладень у валовому національному продукті і національному доході;

❖ залучення вітчизняного та іноземного капіталу в економіку України;

❖ розширення сфери впливу капіталу на економічні процеси;

❖ оптимізація галузевої, виробничої та регіональної структури шляхом переливання капіталу і вирівнювання норми прибутку на вкладений капітал;

❖ балансування попиту і пропозиції на капітал;

❖ стабілізація курсу національної валюти шляхом стримування інфляції;

❖ сприяння розвитку товарообігу;

❖ сприяння підвищенню ефективності управління акціонерними товариствами;

❖ створення умов для інтеграції до світової економіки, у тому числі в міжнародні фінансові відносини.

Завдання ці і обсяжні і складні, оскільки вирішувати їх доводиться, не маючи, по суті, вітчизняної всебічно розробленої бази, достатньої кількості кваліфікованих кадрів, в умовах незавершеності процесу приватизації й акціонування підприємств.

В Україні перша фондова біржа була організована в Одесі в 1796 р. В грудні 1917 р. радянський уряд заборонив операції з цінними паперами. Потім вони ненадовго з'явились в період непу, а в 1930 р. всі товарні і фондові біржі були повністю ліквідовані. 1 лише в 90-х роках, з початком приватизації і появою акціонерних товариств, став налагоджуватись біржовий і позабіржовий обіг цінних паперів.

Фондова біржа в Україні може бути створена не менше ніж двадцятьма засновниками - ліцензованими торгівцями цінних паперів, котрим дозволено здійснення комерційної і комісійної діяльності з цінними паперами. Вони повинні відповідати вимогам фондової біржі і дотримуватись її статуту. Якщо кількість членів фондової біржі стала менше 10, то діяльність її припиняється. Засновники повинні внести в статутний фонд фондової біржі внесок (в 1997 р. він становив не менше 1 млн. ЕКЮ в гривневому еквіваленті).

Нині в Україні функціонують регіональні біржі, але в перспективі біржова система України буде характеризуватися провідною роллю

Національної біржі України зі значною часткою державної власності і державного контролю.

Створення регіональної фондової біржі здійснюється згідно з рішеннями місцевої влади. її діяльність регламентується законодавчими актами України, статутом, котрий погоджується з місцевим фінансовим управлінням, правилами біржової торгівлі.

Фондова біржа є юридичною особою, має свою печатку, розрахунковий, валютний та інші рахунки, діє як закрита організація. Щоб стати членом фондової біржі, необхідно купити "місце". Член біржі має свого постійного представника для ведення торгів і право відкрити свою брокерську фірму.

В статуті фондової біржі визначаються: найменування й місцезнаходження фондової біржі та її засновників; розмір статутного фонду; умови і порядок прийняття в члени біржі; їх права і обов'язки; організаційна структура фондової біржі; порядок відвідування фондової біржі та ін.

Правила фондової біржі передбачають перелік цінних паперів і "лістинг" ("включення в список"); умови і порядок торгівлі; допуск цінних паперів і передплати на них; формування цін; обов'язки членів фондової біржі і внутрішній розпорядок діяльності.

Найближчим часом ринок цінних паперів складатиметься з акцій підприємств, акціонерних компаній і трудових колективів, сертифікатів, облігацій державних та місцевих позик, казначейських зобов'язань. Особливе місце серед цінних паперів займають приватизаційні папери - вид державних цінних паперів, котрі свідчать про право власника на безкоштовне отримання в процесі приватизації частини майна державних підприємств, державного житлового й земельного фонду. Приватизаційні папери можуть бути лише іменними.

Біржова система України знаходиться в стадії свого становлення й розвитку, відбувається складний процес формування єдиного біржового простору з розвинутою інформаційно-технологічною системою. Нині стан фондового ринку в Україні характеризується тим, що, незважаючи на ефективність торгівлі цінними паперами на фондових біржах, питома вага позабіржової торгівлі досягає 98% проти 25% в США, 1% - в Японії, 60% - в Чехії.

В цілому фондовий ринок України розвивається недостатньо мобільно. Серед причин, що гальмують розвиток фондового ринку, зарубіжні експерти на перше місце ставлять нестачу класифікацій і модифікацій цінних паперів І процедуру їх обігу.

1.4.45. В чому полягає суть фондової політики держави?
1.4.46. На яких основних принципах можливе ефективне функціонування фондового ринку України?
1.4.47. Яким є механізм державного регулювання фондового ринку України?
1.5. Особливості міжнародного фінансового менеджменту
1.5.1. В чому полягає суть міжнародного фінансового менеджменту?
1.5.2. Якими є основні функції фінансового менеджменту?
1.5.3. Якими є особливості фінансового менеджменту ТНК?
1.5.4. Якою є специфіка зовнішнього середовища прийняття рішень щодо ефективного розподілу фінансових коштів та їх збільшення?
1.5.5. Якими є особливості бухгалтерського обліку в ТНК?
1.5.6. Як здійснюється управління валютним ризиком?
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru