Міжнародна макроекономіка - Козак Ю.Г. - Б. Принципи, що визначають стратегію поведінки інвестора у випадку продажу своїх акцій

Так само, як і при купівлі акцій, кожний інвестор повинен мати стратегію поведінки у випадку продажу своїх акцій.

Перший принцип продавця ґрунтується на аналізі коефіцієнта ціна-доход (P-E Ratio), котрий характеризує співвідношення між поточним курсом акції і величиною чистого доходу корпорації, що припадає на одну акцію22. Наприклад, якщо продажна ціна акції на даний момент - $40, а чистий доход корпорації за останній звітний рік $8 за одну акцію, то коефіцієнт ціна-доход дорівнює 5($40/$8). При курсі акції $16 і такому ж, як і згаданий вище, чистому доході на одну акцію ($8), цей коефіцієнт становитиме 2($16/$8). Природно, що кожна акція має цей коефіцієнт, за винятком тих корпорацій, у яких немає прибутку.

Коефіцієнт ціна-доход є індикатором того, наскільки порівняно із середнім рівнем впаде курс акцій на початку циклу "ведмежого" ринку. Так, за інших рівних умов, акції, в котрих цей коефіцієнт вищий, будуть більше "втрачати" в ціні, ніж ті, в яких він нижчий. Причина полягає в тому, що при загальному падінні курсу насамперед "страждають" акції тих корпорацій, курс яких не відповідає їх істинному фінансовому стану. І, як свідчить зарубіжна статистика, ціни акцій корпорацій з високим рівнем цього коефіцієнту на "ведмежому" ринку знижуються у відсотковому відношенні більше, ніж середні показники в цілому (наприклад, індекс Доу-Джонса).

Звідси принцип 1: за прогнозами початку "ведмежого" ринку слід продавати (або продавати на строк) акції з найбільш високими значеннями коефіцієнта ціна-доход.

Другий принцип продавця ґрунтується на аналізі коефіцієнта дивідендської віддачі акції (Stock Yield), котрий встановлює зв'язок між величиною дивіденда і ціною акції. Наприклад, якщо курс акції корпорації А $60, а дивіденд за підсумками року був нарахований на цю акцію в розмірі $3, то коефіцієнт дивідендної віддачі становить 5 % ($3/$60). Якщо при тому самому рівні дивіденда курс акції корпорації В становить $30, то коефіцієнт дорівнюватиме 10 % ($3/$30).

Коефіцієнт дивідендної віддачі - другий індикатор того, якою є очікувана тенденція зниження курсу акцій окремих корпорацій в умовах "ведмежого" ринку. Як правило, курс акцій, у котрих цей коефіцієнт вищий, знижується у відсотковому відношенні менше, ніж курс тих акцій, у яких цей показник нижчий. Тут позначається принцип рентабельності інвестицій: завжди буде більшим попит на ті акції, котрі при однакових доходах, які приносяться ними на одиницю, коштують інвестору дешевше.

Звідси принцип 2: при прогнозах початку "ведмежого" ринку слід продавати (або продавати на строк) акції тих корпорацій, у яких найменші значення коефіцієнтів дивідендної віддачі акції.

Третій принцип продавця за своєю суттю протилежний першому принципу покупця. Зрозуміло, що курси акцій різних корпорацій з неоднаковими темпами зростатимуть на хвилі "бичачого" ринку. У одних величина подвоїться або потроїться, а в інших зросте всього на декілька відсотків. Причому в перших найчастіше це результат не лише оптимістичних очікувань на майбутній розквіт корпорації, а й спекулятивний ентузіазм і азарт.

Однак, як правило, необґрунтований оптимізм змінюється на песимізм, і ажіотажний попит на акції різко знижується (особливо коли їх ціна вже дуже висока). Відтак з початком "ведмежого" ринку курс акцій таких корпорацій починає в такому самому темпі падати, випереджаючи середній рівень.

Звідси принцип 3: при прогнозах початку "ведмежого" ринку слід продавати (або продавати на строк) акції тих корпорацій, курс котрих найзначніше (у відсотковому відношенні) зріс протягом попереднього "бичачого" ринку.

Основні показники діяльності ринку цінних паперів
Визначення ринкової вартості акції
Визначення вартості облігації
Розділ 4. Оподаткування в системі міжнародних відносин
Глава 9.Особливості міжнародного оподаткування
9.1. Загальні риси та специфіка оподаткування в окремих країнах світу
Гармонізація податкових систем у світовій економіці
Оподаткування в промислово розвинутих країнах
Податки в транзитивних економічних системах
9.2. Міжнародне подвійне оподаткування
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru