Міжнародні кредитно-розрахункові та валютні операції - Ковальчук К.Ф. - 8.1. Форми валютного клірингу

8.1. Форми валютного клірингу

Втручання держави у сферу міжнародних розрахунків виявляється в періодичному використовуванні валютного клірингу - угод між урядом двох і більш країн про обов'язковий взаємний залік міжнародних вимог і зобов'язань.

Валютний кліринг відрізняється від внутрішнього міжбанківського клірингу. По-перше, заліки за внутрішнім клірингом між банками проводяться в добровільному порядку, а за валютним клірингом - в обов'язковому: за наявності клірингової угоди між країнами. Експортери і імпортери не мають права ухилятися від розрахунків за клірингом. По-друге, за внутрішнім клірингом сальдо заліку негайно перетворюється на гроші, а за валютним клірингом виникає проблема погашення сальдо.

Причинами введення валютного клірингу в 30-х роках з'явилися: нестабільність економіки, неврівноваженість платіжних балансів, нерівномірний розподіл золотовалютних резервів, скасування золотого стандарту у внутрішньому грошовому обігу, інфляція, валютні обмеження, загострення конкурентної боротьби.

Цілі валютного клірингу різні залежно від валютно-економічного стану країни:

1) вирівнювання платіжного балансу без витрат золотовалютних резервів;

2) отримання пільгового кредиту від контрагента, який має активний платіжний баланс;

3) міра у відповідь на дискримінаційні дії іншої держави (наприклад, Великобританія запровадила кліринг у відповідь на припинення платежів Німеччиною англійським кредиторам в 30-х роках);

4) безповоротне фінансування країною, яка має активний платіжний баланс, країну, яка має пасивний платіжний баланс.

Кліринг - головний, але не єдиний вид платіжної угоди. Платіжні угоди між державами регулюють різноманітні питання міжнародних розрахунків, зокрема порядок використовування валютних надходжень, стан платіжного балансу і його окремої статі, взаємне надання валют для поточних платежів, режим обмеженої конвертованості валют і т.д.

Форми валютного клірингу.

Ці форми різноманітні і можуть бути класифіковані за наступними основними ознаками:

- залежно від числа країн-учасниць розрізняють:

1) односторонній;

2) двосторонній;

3) багатосторонній;

4) міжнародний.

Односторонній кліринг нежиттєздатний. Про це свідчить досвід Італії, яка запровадила односторонній кліринг у відношенні до Великобританії на початку 30-х років. В результаті італійські експортери вважали за краще одержувати фунти стерлінгів, минувши кліринговий рахунок, а імпортери - розрахунки за клірингом, вносячи в свій банк ліри і звільняючи себе від необхідності купувати англійську валюту. У результаті утворилася крупна одностороння заборгованість Банку Італії англійцям.

Більш поширений двосторонній кліринг, за яким рахунки ведуться в обох країнах. При цьому застосовуються прийняті в міжнародній практиці форми розрахунків (інкасо, акредитив, переказ і ін.), але імпортери вносять в свій банк національну валюту, а експортери замість інвалютної виручки одержують національну валюту. Залік взаємних вимог і зобов'язань здійснюють клірингові банки, тобто що ведуть клірингові рахунки.

Багатосторонній кліринг включає три і більш країни. Міжнародний кліринг не створений, хоча проект його був розроблений Дж. М. Кейнсом в 1943 р.;

- за обсягом операцій розрізняють:

1) повний кліринг, що охоплює до 95% платіжного обороту;

2) частковий, розповсюджується на певні операції;

- за способом регулювання сальдо клірингового рахунку розрізняють кліринг:

1) з вільно конвертованим сальдо;

2) з умовною конверсією, наприклад після закінчення певного періоду після утворення сальдо;

3) неконвертовані, сальдо за якими не може бути обмінене на іноземну валюту і погашається в основному товарними поставками. Регулювання сальдо здійснюється або в період дії клірингової угоди (якщо ця умова порушена, то подальші поставки припиняються), або після закінчення його строку (наприклад, через 6 місяців сальдо погашається товарними поставками, при порушенні цієї умови кредитор має право вимагати оплати сальдо конвертованою валютою).

Ліміт заборгованості щодо сальдо клірингового рахунку залежить від розміру товарообігу і звичайно фіксується на рівні 5-10% його об'єму, а також від сезонних коливань товарних поставок (в цьому випадку ліміт вище). Даний ліміт визначає можливість отримання кредиту у контрагента. Кредит за клірингом у принципі взаємний, але на практиці переважає одностороннє кредитування країнами з активним платіжним балансом країн з пасивним сальдо балансу міжнародних розрахунків. Сальдо неконвертованого клірингу має двояке значення:

1) певною мірою служить регулятором товарних поставок, оскільки досягнення ліміту дає право кредитору припинити відвантаження товарів; іноді експортери стають в чергу в очікуванні, коли з'явиться вільний ліміт на кліринговому рахунку;

2) визначає суму, зверху якої нараховуються відсотки різними способами (на всю суму заборгованості; на суму понад ліміт диференційований у міру наростання; іноді застосовується ставка з прогресивною шкалою, щоб експортер був зацікавлений не допускати великого боргу за клірингом).

Валюта клірингу може бути будь-якою. Іноді застосовуються дві валюти або міжнародна рахункова валютна одиниця (наприклад, епунит в ЄПС). З економічної точки зору байдуже, в якій валюті здійснюються клірингові розрахунки, якщо використовується одна валюта. При розрахунках через валютний кліринг гроші виконують функції міри вартості і засобу платежу. У взаємному заліку вимог без утворення сальдо гроші виступають як ідеальні. При клірингових розрахунках виникають дві категорії валютного ризику: заморожування валютної виручки при неконвертованому клірингу і втрати на зміні курсу.

8.2. Багатосторонній валютний кліринг
Багатосторонній валютний кліринг.
РОЗДІЛ 9. МІЖНАРОДНІ КРЕДИТНІ ВІДНОСИНИ
9.1. Міжнародні фінансові ринки
9.2. Принципи та функції міжнародного кредиту
9.3. Форми міжнародного кредиту
9.4. Нетрадиційні методи фінансування
РОЗДІЛ 10. ПЛАТІЖНИЙ БАЛАНС ЯК ПІДСУМКОВИЙ ПОКАЗНИК СВІТОГОСПОДАРСЬКИХ ЗВ'ЯЗКІВ КРАЇНИ
10.1. Платіжний баланс - відображення світогосподарських зв'язків країни
10.2. Показники платіжного балансу і методи класифікації його статей
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru