Міжнародні кредитно-розрахункові та валютні операції - Ковальчук К.Ф. - РОЗДІЛ 9. МІЖНАРОДНІ КРЕДИТНІ ВІДНОСИНИ

9.1. Міжнародні фінансові ринки

Міжнародні фінансові ресурси поділяють на офіційні і приватні, що формують борги, і ті, що боргів не створюють. Останніми є безповоротні позики (дарунки або гранти), а також прямі іноземні інвестиції та частина портфельних інвестицій, вкладених в акціонерний капітал.

Основним функціональним простором зовнішніх позичкових ресурсів виступає міжнародний ринок позичкових капіталів. Це ринок грошових ресурсів, учасниками якого є іноземні юридичні і фізичні особи (нерезиденти).

Міжнародний ринок позичкових капіталів сьогодні являє собою глобальну систему акумулювання вільних фінансових ресурсів та їх надання позичальникам із різних країн приватними позикодавцями на принципах ринкової конкуренції.

Значним і динамічним сегментом світового фінансового ринку виступає ринок синдикованих позик, принципом діяльності якого є створення синдикатів, пулів або консорціумів з метою надання великих банківських кредитів. Спочатку цей ринок використовувався переважно на фінансування великих проектів у розвинутих країнах. І сьогодні ці країни продовжують залишатися основними одержувачами таких позик. Так, якщо в 1992 р. розвинуті країни одержали 165,2 млрд. дол. США (74,6%), то в 1997 р. - 448, 1 млрд. дол. (84,5%).

Найбільшим одержувачем продовжують залишатися США. Так, у 1996 р. Сполучені Штати Америки одержали 56,2% від загального обсягу наданих позик, у 1997 р. - 62,3% (Англія - відповідно 11,2 і 10,1%). Серед найбільших кредиторів можна назвати банки Бенілюксу, Англії, Німеччини, Італії, Швейцарії і Японії. Синдиковані позики останніми роками отримали поширення й у відносинах з країнами Центральної і Східної Європи, оскільки вони дають змогу розподілити ризики між позикодавцями і посилюють позиції останніх у відносинах з позичальниками.

Досить активно розширюються ринки міжнародних середньострокових і довгострокових цінних паперів - бондів (облігацій), векселів, акцій, купівля національних облігацій нерезидентами та ін.

Міжнародні бонди, або облігації, поділяють на іноземні та євробонди. Іноземні бонди продаються за межами країни-позичальника, в національному фінансовому центрі і у валюті країни-позикодавця. На ринку євробондів випускаються і продаються облігаційні зобов'язання, які виражені в євровалютах. До його складу входять євроемісія і вторинний ринок. Ринок євробондів не має національних кордонів. В обігу переважають бонди з фіксованою відсотковою ставкою, меншу частину від загального обсягу становлять бонди з плаваючою ставкою. Цей ринок розпочав свою діяльність у 1963 р.

Останніми роками набули поширення бонди, конвертовані в акції або з правом обміну на акції як титули власності у формі національного капіталу. Значно зросла частка євробондів в ЕКЮ та ЄВРО. Серед позичальників на ринку облігацій зростає кількість приватних корпорацій і банків, а також регіональних організацій, у тому числі ЄС. У цілому євроемісії перевищують сьогодні емісії іноземних облігацій в 3-4 рази.

Крім того, країни, що розвиваються, мають значний обсяг короткострокових зобов'язань у вигляді комерційних паперів, депозитних сертифікатів, револьверних, експортних кредитів й інших короткострокових зобов'язань.

Отже, в сьогоднішніх умовах лібералізації міждержавного обміну товарів, послуг та капіталів відбувається інтенсивний процес глобалізації фінансових ринків.

9.2. Принципи та функції міжнародного кредиту

Зв'язок міжнародного кредиту з відтворюванням виявляється в його принципах:

- зворотність;

- терміновість;

- платність;

- матеріальна забезпеченість (гарантія погашення);

- цільовий характер.

Принципи міжнародного кредиту враховуються досягши поставлених цілей суб'єктів ринку (стратегічних і поточних) і виражають його зв'язок з економічними законами.

Специфіка руху позикового капіталу у сфері міжнародних економічних відносин виявляється в наступних функціях міжнародного кредиту:

- перерозподіл позикових капіталів між країнами для забезпечення потреб розширеного відтворювання;

- економія витрат обігу у сфері міжнародних розрахунків шляхом заміни дійсних грошей кредитними, а також шляхом розвитку і прискорення безготівкових платежів, заміни готівкового валютного обороту міжнародними кредитними операціями;

- сприяння розвитку міждержавних господарських зв'язків та поглиблення процесів міжнародної економічної інтеграції;

- прискорення концентрації і централізації капіталу.

Вплив функцій міжнародного кредиту на процес відтворювання підвладний зміні у міру розвитку національного і світового господарства. Виконуючи функції міжнародний кредит має ряд переваг та недоліків. Переваги міжнародного кредиту:

- стимулює зовнішньоекономічну діяльність країни;

- створює сприятливі умови для зарубіжних інвестицій, тому що звичайно пов'язаний з вимогою про надання пільг інвесторам країни-кредитора;

- сприяє зміцненню конкурентних позицій національних підприємств і фінансових установ, пов'язаних з міжнародним капіталом;

- служить важливим знаряддям одержання прибутку у вигляді відсотків від країн-боржників,

- підвищує економічну ефективність зовнішньоекономічної діяльності загалом.

Недоліки міжнародного кредиту:

- загострює суперечності ринкової економіки;

- кредитна політика є засобом зміцнення позицій країни-кредитора на світових ринках;

- служить одним з джерел фінансування воєн;

- в цілях зміцнення позицій провідних країн банки, держави, міжнародні і регіональні фінансові організації періодично проводять політику кредитної блокади у відношенні до країн, які проводять неугодну політику.

9.1. Міжнародні фінансові ринки
9.2. Принципи та функції міжнародного кредиту
9.3. Форми міжнародного кредиту
9.4. Нетрадиційні методи фінансування
РОЗДІЛ 10. ПЛАТІЖНИЙ БАЛАНС ЯК ПІДСУМКОВИЙ ПОКАЗНИК СВІТОГОСПОДАРСЬКИХ ЗВ'ЯЗКІВ КРАЇНИ
10.1. Платіжний баланс - відображення світогосподарських зв'язків країни
10.2. Показники платіжного балансу і методи класифікації його статей
10.3. Способи вимірювання сальдо платіжного балансу
10.4. Чинники, що впливають на платіжний баланс
10.5. Основні методи регулювання платіжного балансу
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru