Міжнародні організації - Кучик О.С - 2.3.2.2.4. Генеральний Секретаріат

Міністерська рада на рівні міністрів закордонних справ є основним виконавчим органом РСАДПЗ. Вона проводить свої засідання щоквартально. Можуть проводитися також і надзвичайні сесії за вимогою будь-якої країни-учасниці організації. Зустрічі Міністерської ради вважаються законними, якщо на них були присутні 2/3 країн-членів Ради. Міністерську раду впродовж року очолює міністр тієї країни, в якій в останнє проводилася нарада голів держав РСАДПЗ.

Основними функціями Міністерської ради є:

* Вироблення рекомендацій, спрямованих на розширення і поглиблення співробітництва між країнами-членами.

* Заохочення кооперації між представниками приватного сектора країн-учасниць, їхніми торговельно-промисловими палатами.

• Підготовка порядку денного і попередній перегляд питань, які виносяться на засідання Вищої Ради.

• Призначення за поданням Генерального секретаря організації його заступників.

• Періодичне заслуховування й затвердження звітів про роботу Генерального секретаря РСАДПЗ.

• Розвиток співпраці між Торговими палатами країн-учасниць.

Голосування в Міністерській Раді. Кожний член Міністерської ради має один голос. Рішення і резолюції з непроцедурних питань повинні прийматися одноголосно, а з процедурних можуть схвалюватися більшістю.

При Міністерській раді функціонують різні комісії:

Комісія з питань економічного та фінансового співробітництва, її напрями діяльності:

1) розвиток співробітництва у валютно-фінансових питаннях;

2) заохочення руху капіталів і людей між країнами-учасницями;

3) заохочення розвитку торгівлі;

4) сприяння розвитку транспортних зв'язків та комунікацій.

· Комісія соціального та економічного планування. До функцій комісії належить розвиток співробітництва в галузі соціального та економічного планування, координація національних планів розвитку країн-учасниць.

· Комісія з питань спільної оборони й безпеки.

· Військово-промислова комісія.

· Комісія з питань нафти. З огляду на її особливу важливість, сформована зі складу міністрів закордонних справ, нафти та фінансів країн-учасниць. Комісія координує всі аспекти планування видобутку нафти і газу, виробництва продуктів нафтохімії, їхнього збуту, встановлення цін і транспортування, вироблення єдиної нафтової політики щодо третіх країн та міжнародних організацій.

· Комісія з промислового співробітництва. Координує плани індустріалізації, надаючи їм значення взаємодоповнюючих і взаємовигідних. Іншим завданням Комісії є вивчення питань стандартизації промислового законодавства. Комісія розробляє також заходи, які заохочують виробників у країнах-учасницях розширювати випуск продукції для задоволення потреб членів РСАДПЗ.

· Комісія з культурних і соціальних питань. Основними завданнями комісії є розвиток співробітництва в галузі освіти, культури, охорони здоров'я, підготовки кадрів та соціального забезпечення, а також вироблення єдиної для всіх держав-учасниць політики у вказаних галузях.

· Консультативна комісія. її персонал складається з тридцяти громадян країн-учасниць РСАДПЗ (по 5 осіб з кожної), обраних на 3-річний термін за критерієм досвіду та кваліфікації. її основним завданням є вивчення питань, доручених Вищою Радою.

2.3.2.2.4. Генеральний Секретаріат

Головним виконавчим і адміністративно-технічним органом РСАДПЗ є Генеральний Секретаріат, в якому працює понад 300 осіб. Його роботу очолює Генеральний секретар, який обирається терміном на три роки. Ще за півроку до закінчення повноважень попереднього Генерального секретаря Катар першим з країн Ради висунув свою кандидатуру на цю вакансію, однак вона була відхилена на тій підставі, що посада Генерального секретаря РСАДПЗ переходить від однієї країни до іншої за принципом ротації в алфавітному порядку. Це, однак, викликало протест Катару, емір якого, шейх Хамад, відмовився від участі в заключному засіданні 16-ї сесії керівників РСАДПЗ у грудні 1995 року.

Структура Генерального Секретаріату

Генеральний секретар призначається ВР на трирічний термін з правом переобрання лише один раз. Генсек повинен бути громадянином країни-члена РСАДПЗ і несе пряму відповідальність за роботу всього Генерального Секретаріату.

Три помічники Генсека з політичних, економічних та військових питань, а також глава делегації РСАДПЗ знаходяться в Брюсселі. Вони призначаються МР за рекомендацією Генерального секретаря, а керівники відділів Генерального Секретаріату та їхній персонал призначаються Генеральним секретарем.

Основними функціями Генерального Секретаріату є:

• Підготовка планів та програм зі співпраці та координації політик країн-учасниць.

• Підготовка періодичних звітів про роботу організації.

• Контроль за виконанням країнами-членами резолюцій та рекомендацій ВР і MP.

• Підготовка звітів та доповідей за дорученням ВР та MP.

• Підготовка бюджету і закриття рахунків РСАДПЗ.

• Підготовка зустрічей та порядку денного MP.

• Висунення пропозицій Голові MP про проведення при необхідності надзвичайних сесій Ради.

Адміністративна структура Генерального Секретаріату складається з політичного, економічного, військового, фінансового, адміністративного, правового відділу, відділу зі справ людини та навколишнього середовища, Внутрішнього аудиторського союзу, Інформаційного центру, Союзу з адміністративного розвитку, Відділу патентування.

2.3.3. Діяльність РСАДПЗ
2.3.3.1. Економічна політика Ради
2.3.3.2. Співпраця в галузі торгівлі
2.3.3.3. Координація інформаційної політики
2.3.3.4. Основні сфери взаємодії РСАДПЗ та ЄС
2.3.3.5. Зовнішньополітична діяльність Ради
2.3.3.6. РСАДПЗ та Ізраїль
2.3.3.7. РСАДПЗ та проблеми регіональної безпеки
2.4. Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК)
2.4.1. Передумови виникнення ОПЕК
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru