Національна економіка: регіональний та муніципальний рівень - Круш П.В. - Розділ 2. Територіальний аспект формування національної економіки

Ключові поняття і терміни

Регіональне управління + Регіон + Адміністративно-територіальна одиниця + Регіональна політика + Теорії регіонального розвитку + Унітарна держава + Автономія в унітарній державі + Імперія + Федерація + Конфедерація + Пряме державне управління регіонами + Місцеве самоврядування + Муніципалітет + Теорія природного права вільних громад + Господарська теорія + Державницька теорія місцевого самоврядування + Теорія соціального обслуговування + Муніципальний дуалізм.

2.1. Територія (регіон) як державоутворювальний елемент

1. Регіональний підхід щодо формування системи державного управління.

2. Регіон як одиниця соціально-економічного простору.

1. Регіональний підхід щодо формування системи державного управління

Держава як об'єкт управління є великою і складною системою. Відповідно до теорії управління складними об'єктами, першим кроком побудови системи управління такими об'єктами є визначення їхньої структури, тобто:

Складний об'єкт = £ Простих об'єктів,

причому термін "простий об'єкт" умовний. Адже процес подальшого розкладання простих об'єктів на ще простіші обмежується лише доцільністю і здоровим глуздом.

Залежно від того, за яким принципом відбувається структурування держави, формуються різні підходи щодо побудови системи державного управління. Розглянемо їх.

Класовий підхід. Держава = Е класів (каст). Система державного управління, побудована за такою структурою, ґрунтується на специфічних функціях кожного класу (касти). Так, у скіфській державі суспільні функції були чітко розмежовані між скіфами-землеробами, скіфами-воїнами і царськими скіфами. Така система управління була притаманна державам за часів рабовласницького ладу, феодалізму і раннього капіталізму. Але побудова демократичної світської держави робить неможливим формувати систему державного управління на таких засадах.

Галузевий підхід. Держава = Егалузей народного господарства. Державний розвиток ототожнюється з розвитком народного господарства, його окремих галузей. Галузева система була основою управління народним господарством СРСР. Незалежна Україна успадкувала цю систему. Вищий виконавчий орган - Кабінет Міністрів України - складається з міністрів, керівників галузей народного господарства. Базою розроблення плану соціального та економічного розвитку країни є показники розвитку окремих галузей. Галузева система управління була домінуючою в розвинутих країнах до середини 70-х років XX ст. Але за останні чверть століття все більшого поширення в постіндустріальних країнах набуває регіональна система управління державою.

Регіональний підхід. Держава =Етериторій. Галузі народного господарства перетворюються з мети на засіб розвитку, основною метою якого є покращення якості життя. Сталий розвиток територій стає базовим поняттям.

Якість життя - це синтетичний показник, який інтегрує показники економічного, соціального, екологічного характеру. / показники не перебувають у прямій залежності.

Міжнародний досвід економічного розвитку вказує на те, що ставити якість життя за мету розвитку можуть собі дозволити лише економічно розвинуті країни. Тому регіональний підхід у державному управлінні західноєвропейських країн почав реалізовуватися в 70-80-х роках XX ст.

Для розбудови системи управління національною економікою на засадах регіональної структуризапії відправною точкою має стати вчення про структуризацію соціально-економічного простору:

Внаслідок різних природно-кліматичних, історико-географічних умов території від початку отримують різні "стартові умови" соціально-економічного розвитку. Через це соціально-економічний простір

структурується, тобто поділяється на частини (території), кожна з яких за певних допущень виступає як однорідний простір.

Структуризація соціально-економічного простору є об'єктивним процесом. Це зумовило виникнення ряду наукових дисциплін, які вивчають закономірності структуризації простору, розвитку окремих територій, їх взаємодії між собою, а також на субтериторіальному рівні. Усі їх можна віднести до розділу в системі соціально-економічних наук, який отримав назву регіонознавство.

2.1. Територія (регіон) як державоутворювальний елемент
1. Регіональний підхід щодо формування системи державного управління
2. Регіон як одиниця соціально-економічного простору
2.2. Наукові підходи до регіонального управління
1. Теорії просторової економіки як наукові джерела регіонального управління
2. Сучасні методи регіональних досліджень
3. Теорії регіонального розвитку
2.3. Історичні форми державного регіонального управління
2.3.1. Унітарна держава та імперія як найдавніші форми державного устрою
1. Історичні форми державного устрою
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru