Організація виробництва - Гриньова В.М. - 16.2.4. Роль і місце патентної та науково-технічної інформації

Для здійснення НДР та іншої стадії системи СОНТ необхідне прогнозування розвитку прикладних досліджень, дослідно-конструкторських розробок і технологічних процесів виготовлення нових видів продукції, а також наявність відповідної патентної, науково-технічної, нормативної і статистичної інформації.

Відомо, що стадія НДР характеризується активізацією творчого мислення, безліччю ідей і можливих варіантів їхнього втілення. Тому виконання цієї стадії практично неможливе без наявності патентної і науково-технічної інформації (НТІ).

Наведемо основні строки і поняття, застосовувані в патентній інформації і винахідницькій діяльності.

Джерела патентної інформації — це документи, що містять зведення про відкриття, винаходи, корисні моделі, промислові зразки, товарні знаки, ноу-хау й інші об'єкти промислової власності.

Патентні документи — сукупність документів (і витягів з них), які публікуються і не публікуються (і витягів з них), що містять інформацію про результати науково-технічної діяльності, заявлені і (або) визнані відкриття, винаходи, корисні моделі, промислові зразки й інші об'єкти промислової власності, а також зведення про права винахідників, патентовласників, власників дипломів на відкриття і посвідчень про реєстрацію корисних моделей.

Патентний фонд — це систематизовані збори оригіналів патентних документів (описи із супровідними кресленнями і розрахунками, а також різні інформаційні видання — реферати, анотації, бюлетені, тематичні збірники, магнітні диски, мікрофільми та ін.), виданих в Україні, і копії закордонних патентних документів.

Патентна інформація — сукупність зведень про результати науково-технічної діяльності, що містяться в описах, доданих до заявок на винахід, відкриття, промисловий зразок або інший об'єкт промислової власності, а також зведення про охоронні документи і правовий статус патентовласників. Це первинна патентна інформація.

Патентна інформація (первинна) відрізняється вірогідністю, новизною і практичною корисністю науково-технічних зведень, що містяться в ній. Цс підтверджується державною експертизою.

Поряд з оригінальною (первинною) патентною інформацією є різні форми більш широкої вторинної патентної інформації, у тому числі реферативна, сигнальна, оглядова, відсильна і бібліографічна, котра створюється на основі виданих описів. Ці види інформації в багатьох випадках значно зручніші від офіційних публікацій.

Патентна і науково-технічна інформація на стадіях НДР і ДКР використовується для:

1) прогнозування тенденції розвитку наукового напряму, об'єктів техніки і технологій виробництва;

2) оцінки технічного рівня розробок шляхом їхнього зіставлення з останніми запатентованими об'єктами промислової власності;

3) перевірки патентоспроможності виконуваних розробок;

4) перевірки патентної чистоти виконуваних розробок і можливості патентування їх за кордоном.

На стадії ДКР патентна і науково-технічна інформація має конкретніший локальний характер, ніж на стадіях і етапах НДР, тому що основні ідеї розробки нового виробу вже сформовані на попередніх стадіях, а в результаті ДКР необхідно вирішити певні питання, пов'язані з практичним втіленням ідей НДР.

Роль науково-технічної і патентної інформації як джерела оригінальних ідей зберігається і на стадіях конструкторської й технологічної підготовки виробництва, але основне призначення полягає в тому, щоб бути інструментом підвищення уніфікації конструктивних і технологічних рішень та запобігти їхньому непотрібному дублюванню.

На стадіях організаційної підготовки виробництва, відпрацьовування нового виробу в дослідному виробництві і промисловому освоєнні виробництва відбувається подальша якісна зміна ролі науково-технічної інформації, що використовується в основному для вдосконалювання організації та управління виробництвом. На цих стадіях зростають значення й обсяг нормативної і статистичної інформації.

Під час розгляду інформаційних потреб дослідників і розроблювачів нової техніки (технології) можна виокремити такі основні чинники, що впливають на підбір джерел інформації, особливо для перших стадій циклу СОНТ, тобто для НДР і ДКР:

— специфіка науково-технічної проблеми, що визначає структуру використовуваного інформаційного фонду;

— кваліфікаційний склад споживачів, від якого залежить ступінь охоплення проблеми відповідно до специфіки наукових інтересів;

— посадова категорія, що висуває певні вимоги до ступеня стислості і широти охоплення використовуваної інформації;

— ціль інформування (наприклад, пошук нових ідей, збирання чинників, сприйняття концепцій).

Недостатня поінформованість дослідників і розроблювачів нової техніки й технології про результати вже виконаних робіт породжує дублювання розробок, викликає невиправдані витрати часу і ресурсів, знижує ефективність системи СОНТ, негативно впливає на прискорення науково-технічного прогресу.

Науково-технічна інформація дає змогу робити висновки про рівень того або іншого напряму науки і техніки та проводити порівняльний аналіз стану цього напряму в нашій країні і за кордоном.

16.3. Організація конструкторської підготовки виробництва
16.3.1. Основні завдання, стадії та етапи проектно-конструкторської підготовки
16.3.2. Стандартизація й уніфікація в конструкторській підготовці виробництва
16.3.3. Організація креслярського господарства на підприємстві
16.3.4. Система автоматизованого проектування в конструкторській підготовці виробництва
16.3.5. Техніко-економічне обґрунтування на стадії проектування нової техніки
16.4. Організація технологічної підготовки виробництва
16.4.1. Завдання і зміст єдиної системи технологічної підготовки виробництва
16.4.2. Автоматизація технологічної підготовки виробництва
16.4.3. Організаційно-економічні шляхи прискорення технологічної підготовки виробництва
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru